E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYıldırım: Yatırımlar için gece gündüz çalıştık---

Yıldırım: Yatırımlar için gece gündüz çalıştık

Yıldırım: Yatırımlar için gece gündüz çalıştık
09 Nisan 2018 - 15:02 borsagundem.com

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve teşvik belgesi dağıtım töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle açıklanıyor

Türkiye günden güne artan bir güce sahip oluyor. Dün Yusuf Ünsal'a uygulanan davranışa şahit olduk. Dün Cumhurbaşkanımız Yusuf'u aradı ve asil davranışından tebrik etti. Alman polisini şiddetle kınıyor, ölümüne Erdoğan diyen kardeşimizin gözlerinden öpüyorum. Memleketi sevmek işte budur. Proje bazlı teşvik sisteminin tanıtımı için buradayız. Bu teşvik sisteminin özelliği ülkemize yüksek ve orta ölçekle katma değerli ürünler sağlayacak cari açığımızı kapatmaya destek olacak alanlara özel teşvik vermek. Dolayısıyla bugün törenini icra ettiğimiz bu teşvik sistemi sektörel ve firma bazında katma değeri yüksek yatırımları ilgilendiriyor. Toplam büyüklük 135 milyon, yararlanan proje sayısı 23.

Türkiye'yi yatırım üssü bir ülke haline getirmek için gece gündüz çalıştık. Özel sektör 800 milyar üzerinde Türkiye'de yatırım yapıyor. Devlet 125 milyar yatırım yapıyor. 15 yılda nereden nereye geldiğimizi gösteren en güzel rakamlar bunlar. Türkiye özel sektör eliyle kalkınmasını sağlıyor. 2002'de 2003'te ifade ettiğimiz bir hedef var. O gün bugün bu kararlılık içinde çalışıyoruz. Siz değerli yatırımcılarımızın görüşleri önerileri destekleri yol gösterici oldu. 

Türkiye'nin bugün yatırım çeken ülkelerden biri olmasını hep birlikte başardık. Milli gelirimizi 851 milyar dolara çıkardığımız gibi... 10 milyon vatandaşımıza istihdam sağladık. Karamsar senaryo üretenleri heveslerini kursaklarında bıraktık. Türkiye düşmanların bütün beklentilerini boşa çıkardı. Emperyal görüşler ve örgütlerini yerle bir ettik. Türkiye bugün kararlılıkla geleceğe yürüyor. Bütün makroekonomik göstergelerde tarihi denebilecek göstergeleri sağladı. 

1993-2002 yılları arasında Türkiye yılda sadece 2.6 büyüme başarmışken, 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5.8 oranında büyümeyi sağlamıştır. 2017'de elde ettiğimiz 7.4'lük büyümenin 2.3 puanı yatırım ve ihracattan geliyor. Bu tablo da gösteriyor ki, Türkiye yatırıma ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir. Bu büyüme inşallah önümüzdeki yıllarda da aynen devam edecektir.

Geçen 16 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından ülkemiz 191 milyar doların üzerine çıkmıştır. Yani 80 yılda yapılanın 12 katını 16 yıl gibi kısa sürede başarmıştır. Bu gerçeği herkesin görmesini istiyorum. 2017 yatırımlarda yüzde 81 oranında artış yakalandı. Şimdi hedefimiz ulaştığımız bu rekor seviyeyi teknolojik değişim hamlesiyle taçlandırmak.

Sanayi alanında yaşanan ve endüstri 4.0 olarak adlandırılan dönüşüm süreci, ihracatçılarımızı yeniden şekillendirecek. Biz de Türkiye olarak bu süreci ıskalamamak niyetindeyiz. Teknolojik gelişme ile birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak, ticaret açığını da azaltılmış olacak. İleri teknoloji hedefi ile attığımız en cesur adımlardan biri "Proje Bazlı Yatırım ve Teşvik Sistemi"dir.

Bu pakette birçok yenilikler var, bu paket 135 milyar TL yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan, 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyarın üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağlanan katkının dışında en büyük meselemiz olan cari açığımızı da 19 milyar dolarazaltacak bir proje paketinden bahsediyoruz. Böylece 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak. Gümrük vergisinde istisna getiriyoruz. Makine teçhizata KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV ilavesi, kurumlar vergisi indirimi ya da 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren desteği sağlıyoruz. Keza, enerji desteği, sermaye katkı ve telsiz yatırım yeri tahsisi, istihdamın korunması gibi hayati öneme sahip destekleri de paket ile birlikte sağlıyoruz.

Yıllık bazda 160 milyar dolar seviyesine geldik. Bu yıl orta vadeli hedefimiz üzerinden 169 milyar üzerinden bir hedefe ulaşacağız. Algı operasyonlarına kara kampanyalarına rağmen büyümeye gelişmeye devam ediyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • memet09 Nisan 2018 17:02

    şaka gibi ....Hangi ülkede yaşıyor bunlar.hangi ülkede yaşıyor boşbakan..

  • Tam komedi09 Nisan 2018 15:18

    Öyle bir sistem yaptık ki yandaşlar dışında kimse tek kuruş alamaz. Gelişmiş ülkeler yerinde 3 dünya ülkeleri ile kanka oldunuz. Komşularda enerji var ama hepsi ile papaz olduk.

  • melih5309 Nisan 2018 15:11

    piyasalar çöktü.?

  • ONUR09 Nisan 2018 15:08

    gece gündüz çalıştık varlıklarımızı sattık faiz yüzde 15 oldu doları 4 lira yaptık euroyu 5 benzini 6 lira yaptık. çalışmaya devam