E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYıl sonu enflasyon beklentisini düşürdü---

Yıl sonu enflasyon beklentisini düşürdü

Yıl sonu enflasyon beklentisini düşürdü
03 Aralık 2013 - 11:03 borsagundem.com

Garanti Yatırım/Öztok: 2013 sonu için enflasyon beklentimizi % 8-8.5 bandından % 7.5 seviyesine indiriyoruz

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok, 2013 sonu için enflasyon beklentilerini %8-8.5 bandından %7.5 seviyesine indirdiklerini kaydetti.
Gizem Öztok Foreks'e yaptığı açıklamada, Kasım ayında enflasyonun TÜFE'de %0 olduğunu belirterek, beklentilerin %0.5 seviyesinde bulunduğunu hatırlattı ve "ÜFE ise aylık %0.6 yükseldi. Yıllık ÜFE enflasyonu da %5.7 oldu. Böylece yıllık enflasyon  %7.3’e geriledi. Önceki %7.7 seviyesinde bulunuyordu" diye konuştu.
Enflasyonun beklentilerden iyi gelmesinin 2 sebebi olduğuna işaret eden Öztok, "Gıda fiyatlarında %1.3’lük düşüş, ki İTO gıda artışı %0.7 idi. Dolayısıyla bu iki verinin zıt gerçekleşmesini şaşırtıcı buluyoruz.  Ulaştırma kalemin artış beklentimizin aksine sınırlı da olsa bir gerileme var. Kurdaki geçişkenliğin çok da yansımadığını görüyoruz.  Yıllık çekirdek enflasyonda da ''I'' endeksinin önceki %7.5 seviyesinden %7.2’ye gerilediğini görüyoruz.  Bu durumda 2013 sonunda enflasyonun %7.5, 2014 sonunda ise %6.7 olmasını bekliyoruz. Önceki beklentimiz 2013 sonu için %8-8.5 bandındaydı" dedi.
Gizem Öztok, açıklanan enflasyon rakamlarının ardından MB Beklenti anketindeki 12 aylık ve 24 aylık enflasyon beklentilerinde aşağı revizyonlar beklediklerini vurgulayarak, son dönemde bu iki beklentide ciddi bozulma olduğunu ve Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmaya geçtiğini hatırlattı. Öztok, yine de beklentilerdeki olası aşağı yönlü hareketin de sınırlı olmasını beklediklerini, 2014 yılında enflasyon hedefinin %5 olduğunu ve bunun şu aşamada tutmasını olası görmediklerini söyledi.   
Merkez Bankası tarafında ise ayın 17’sinde PPK toplantısı olduğuna değinen Öztok, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Merkez Bankası'nda sıkı duruşun devamını bekleriz. Tekrar altını çizmekte fayda var, TL’de baskı halen devam ediyor ve enflasyon açısından ciddi risk oluşturuyor.  MB da son açıklamalarında TL’de bir miktar değer kazancının arzu edildiğine dair işaretler vermişti. 24 Aralık’ta ise 2014 Para Politikası açıklanacak, burada para politikası araçlarında bir değişiklik, daha öngörülebilirlik ve sözlü yönlendirmenin (fwd guidance) güçlendiği bir tablo çizilmesini bekliyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)