E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYenilenebilir enerji hisseleri fosil yakıtlara yenildi---

Yenilenebilir enerji hisseleri fosil yakıtlara yenildi

Yenilenebilir enerji hisseleri fosil yakıtlara yenildi
03 Ekim 2023 - 16:47 borsagundem.com

Yükselen faiz oranları ve yükselen enflasyon petrol ve doğalgaz şirketlerinin hisselerini yükseltirken enerji hisseleri ise düşüşe geçti. Uzmanlar yenilenebilir enerji şirketlerinin yüksek faiz ortamına uyum sağlayıp sağlayamayacağını tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yenilenebilir enerji hisseleri son aylarda keskin bir satış dalgasına uğradı. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte küresel çapta yenilenebilir enerji sektörü hisselerinin performansı fosil yakıt şirketlerinin önemli ölçüde gerisinde kaldı.

Financial Times’ın haberine göre, dünyanın en büyük 100 güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji şirketleri hisselerinden oluşan S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi son iki ayda %20,2 geriledi. Endeks 2013’ten bu yana en zayıf yıllık performansına doğru ilerliyor. Buna karşın petrol ve doğalgaz ağırlıklı S&P Enerji Endeksi aynı dönemde %6 yükseldi.

FT haberinde, varlık yönetimi firması Principal’ın Portföy Yöneticisi Martin Frandsen, “Yeşil hisseler üzerinde kara bulutlar dolaşıyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ve Avrupa’da hükümetlerin yeşil enerji şirketlerine sunduğu on milyarlarca dolarlık vergi affı sübvansiyon ve krediye rağmen yenilenebilir enerji hisselerinin konumu yatırımcıları endişelendiriyor.

Sektör hisseleri yükselen özellikle de yükselen faiz oranlarına karşı savunmasız durumda. Zira birçok şirket projelerini geliştirmeden önde enerji satacakları fiyatı sabitleyerek uzun vadeli sözleşmeleri halihazırda kabul etti.

Enflasyon küresel çapta yükselirken yeşil enerji şirketleri de yenilenebilir projelere olan talebin artmasıyla maliyetlerde görülen büyük çaplı artışlardan etkileniyor. Yüksek faiz oranları da şirketlerin yüksek borçlanma maliyetlerini daha pahalı hale getiriyor.

Frandsen konuyla ilgili açıklamasında, “İki yıl öncesinde sıfır karbon taahhütlerinde büyük bir büyüme kaydedildi, bu da yatırım fırsatı anlamına geliyordu. Daha sonra enflasyon dalgası vurdu ve elektrik fiyatlarını kilitlemiş olan şirketler zor durumda kaldı. Geciken etkiler şu anda hissediliyor” ifadelerine yer verdi.

Güneş enerjisi ve rüzgar tribünü şirketlerinin hisseleri bu süreçten en yoğun biçimde etkileniyor. İsveçli rüzgar tribünü üreticisi Vattenfall haziran ayında maliyetlerinin %40 oranında arttığını duyurdu. Koreli üretici CS Wind’in hisseleri ağustos ayı başından bu yana %29 düştü.

ABD merkezli rüzgar ver güneş enerjisi şirketi NextEra Energy geçen hafta yaptığı bildirimde üç yıllık büyüme beklentilerini düşürdüklerini duyurdu.

NextEra CEO’su John Ketchum daha sıkı para politikasının ve yüksek faiz oranlarının ortaklarına kâr payı dağıtımlarının büyütülmesi için gereken finansmanı açıkça etkilediğini söyledi. Rüzgar tribünü üreticisi Vestas ise ikinci çeyrekte 130 milyon euro zarar açıkladı.

Daha az cömert vergi indirimi tehdidi ve rüzgar türbini temel üreticilerini etkileyen gecikmeler, Danimarkalı geliştirici Ørsted gibi deniz üstü rüzgar şirketleri için işleri daha da zorlaştırmış durumda. Ørsted'in hisseleri ağustos sonlarından bu yana yaklaşık %30 değer kaybetti.

UBS analistleri daha yüksek faiz oranlarına duyarlılığın Danimarkalı rüzgar şirketine 709 milyon ila 1,42 milyar dolara mal olabileceğini hesaplıyor.

Bazı yatırımcılar yenilenebilir enerji şirketlerinin iş modellerinin yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlı bir dünyaya uygun olmadığını savunuyor.

Varlık yönetimi firması Vontobel’in Portföy Yöneticisi David Souccar, “En önemlisi, bu şirketlerin çoğunun kârlılıklarında hayal kırıklığına uğramasıdır. Hızlı büyümeyi desteklemek için, bilançodan yararlanmaya devam etmeniz veya özkaynak ihraç etmeniz gerekir. Sıfır faiz oranlı bir ortamda, bu formül işe yaradı. Daha yüksek faiz ortamında bu model parçalanıyor" ifadelerine yer verdi.

Soros’un fon yönetimi firmasının eski bir fon yöneticisi olan ve şu anda Aneconda Invest’in başında olan Renaud Saleur, “Tüm değer zincirinin başı dertte” diyor. Saleur’un, Vestas ve Ørsted hisse senetlerinde açığa satış pozisyonlarında olduğu biliniyor.

Saleur, “Açık deniz enerjisi için hükümetlerle imzalanan sözleşmelerin megavat saat başına 30-40 dolar değil 80-100 dolar olması gerektiği anlaşılana kadar şirketler için zarar verici ağır bir süreç olacak” denildi.

Fosil yakıt CEO’ları: Biz dondurma satmıyoruz

 

Avrupa'nın enerji arzında Türkiye'ye kilit rol

 

OPEC'in petrol üretim politikasını değiştirmemesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)04 Ekim 2023 10:20

    Sen sgk lı tammaaşlı insanlar ile x üret... diğeri 100 lerce kaçak ile iş üretsin.. kaybedersin... buna maliyet deniyor... fosillerin maliyeti düşük kullanım alanı çok

  • bircihan03 Ekim 2023 17:12

    Bir şeyden daha cok para kazanmak istiyorsanız once onun fiyatını aşağı cekin osn altin nerden düştü nereye geldi geldiği yerden geri düştüğü yere geldi petrol de aynı 120 dilarlardan kaclara dustu ordan çıkacağı nokta neresi küresel oyun kurucu karteller daha cok para kazanmak için her zaman emtialarin ve yaygınlaşan yatırım araçlarının fiyatlarını ıstedikleri gibi çıkarıp indiriyorlar dunya elektrikli araclara g3ciyor elektrik tüketimi kat kat artqcakken bu enerji açığını petrol ile karsilayamazsin bu açığı dogalgaz ile karsilayamazsin o yuzden ucuz olan bedava enerji uretecegin ruzgar güneş yönelmek zorundasın ve hidrojen yeşil enerji düşüyorsa bu onlarin planları dahilindedir