E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılardaki aşırı iyimserlik borsada düşüşe işaret ediyor olabilir---

Yatırımcılardaki aşırı iyimserlik borsada düşüşe işaret ediyor olabilir

Yatırımcılardaki aşırı iyimserlik borsada düşüşe işaret ediyor olabilir
07 Kasım 2023 - 11:00 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar, düzeltme sonrası yaşanan rallinin iyimserliği içinde. Uzmanlar ise bunun bir düşüş belirtisi olabileceğinin altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana süren yapay zeka güdümlü ralli yaz aylarıyla birlikte yönünü tersine çevirmiş ve bir düzeltme bölgesine girmişti. Ancak Fed’in faiz artırımlarında duraklamaya gitmesi, yatırımcıların yeniden hisse senetlerine hücum etmesine neden oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son bir haftadır belirgin şekilde toparlanan ABD borsalarında uzmanlar, yatırımcı hissiyatındaki aşırı iyimserliğin bir düşüş göstergesi olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kötümserlikten uzak

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, ABD borsalarında yatırımcılar, kimi uzmanların mevsimsellikle ilişkilendirdiği ve yıl sonu rallisi adını verdiği yükselişi hevesle sürdürüyor. Ancak piyasa göstergeleri, tipik olarak önemli bir dip noktasına eşlik eden umutsuzluk ve kötümserliği sergilemiyor.

ABD borsasının Ekim sonundaki en düşük seviyesinin, bu yaz başlayan düzeltmenin en düşük seviyesinin üzerinde olması pek olası gözükmüyor. Bu, piyasa zamanlayıcı duyarlılığının aykırı bir analizinin ulaştığı sonuç olarak öne çıkıyor. Buna göre, Temmuz ayından Ekim ayına kadar olan düşüşün hiçbir noktasında, yatırımcı duyarlılığı, tipik olarak önemli bir dibe eşlik eden umutsuzluk ve karamsarlığı sergilemiyor.

Bu uyumsuzluğu görmenin en iyi yolunun ise Ekim ayının sonundaki duyarlılık seviyesini, bir yıl önce, o yılki ayı piyasasının sona erdiği Ekim 2022'de geçerli olan duyarlılık seviyesiyle karşılaştırmak gibi gözüküyor. Buna göre, bir yıl önceki dip noktasında, piyasa göstergeleri aşırı derecede kötümserleşmekle kalmamış, aynı zamanda birkaç hafta boyunca düşük seviyelerde seyretmişti. Bu durum ise yükseliş eğiliminde olanların dip seviyelerde teslim olmasına neden olmuştu. Ancak son haftalardaki yatırımcı duyarlılığı görünümünün ise çok farklı olduğu görülüyor.

İki borsa duyarlılığı endeksi

Mevcut durumdaki uyuşmazlık için iki borsa duyarlılığı endeksine odaklanmak da fayda sağlayabilir. Bunlardan ilki, geniş piyasaya odaklanan kısa vadeli yatırımcılar arasındaki ortalama hisse senedi risk düzeyini yansıtıyor. İkincisi ise özellikle Nasdaq piyasasına odaklanıyor ve piyasa katılımcılarının maliyet seviyeleri arasındaki ortalamayı yansıtıyor.

İki göstergenin her biri de, endekslerin 2000 yılından bu yana tarihsel dağılımının en alt onda birlik diliminde yer aldığı dönemi takip eden aydaki işlem günlerinin yüzdesini temsil ediyor. Son yıllarda birçok büyük piyasa dip noktasındayken, bu göstergenin yüzde 80'in üzerine çıktığı görülüyor. Ekim 2022'nin son yarısında, yani piyasa dip seviyelerdeyken ise bu oranında yüzde 90,5 gibi çok daha yüksek bir seviyeye çıktığı görülüyor. Bu durum, o dönem için ayı piyasasının sona ermiş olabileceğinin bir işareti olmuştu ve gerçekten de Piyasa o seviyeden itibaren yükselişe geçti.

Geçen ay ise, geçen yılın aksine, her iki duyarlılık endeksinin de en alt onda birlik dilimde olduğu yalnızca 1 gün yaşandığı görülüyor. Bu durum, mevcut ralliye körü körüne atlamamak için önemli bir neden sunuyor. Buna göre, mevcut rallide piyasa duyarlılığının hızlı bir şekilde yükseliş eğilimine ortak olduğu görülüyor.

Örneğin, kısa vadeli yatırımcılar arasındaki ortalama risk düzeyinin bu rallinin sadece ilk üç gününde yüzde 30 puandan fazla yükseldiği ve tarihsel dağılımının en alt ondalık diliminin oldukça üzerine çıktığı görülüyor. Bu, aşırı kötümserliği tarif ediyor. Bundan, piyasa duyarlılığı daha inatla düşüş eğilimi göstererek tepki vermiş olsaydı, karşıt görüşlülerin piyasanın son rallisine bahis oynamaya daha istekli olduğunu çıkarmak gerekiyor. Ancak bu durumun gerçekleşmediği görülüyor.

Altın yatırımcılarının duyarlılık ipuçları

Bu iki borsa duyarlılığı göstergesine ek olarak altın ve ABD tahvil piyasaları için kullanılan duyarlılık endekslerinin de benzer sonuçlar sunduğu görülüyor. Özellikle altın piyasalarında yatırımcı duyarlılığının aşırı kötümser olması nedeniyle altının ‘Endişe Duvarı’nın yeniden güçlendiği görülüyor. Bunun altın fiyatlarına da yansıdığı gözleniyor. Özellikle külçe altının, geçen aydan bu yana 150 dolar artarak ons başına 2.000 doların üzerine çıktığı görülüyor.

Özetle, son yaşanan borsa rallisinin, aşırı iyimserlik nedeniyle ters tepmesi oldukça yüksek bir ihtimal gigi duruyor. Bu nedenle, ralliye katılmış ya da katılmayı düşünen yatırımcıların daha ihtiyatlı hareket etmesi en makul seçenek gibi gözüküyor.

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Borsalarda Noel rallisi başladı mı?

 

Borsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni

 

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi07 Kasım 2023 20:15

    Para yok para.Kasa tamtakır. Basılan para enflasyonu yükseltmekten başka işe yaramyor. Yabancı gelsin ,para getirsin diyoruz onlar da kur ve faiz yükselsln diye bekliyor diyorsa bu gidişle daha çook bekleriz. Üretmeden olmayacağını anlamamız daha ne kadar sürecek.

  • Mucise Reis : )07 Kasım 2023 12:49

    Yatırım yapacak para mı var . ? komşum rica etti  bir sağlık sorunu olunca. Gel götüreyim...  özel hastane  malum 15 gun sıra beklıyorsun devlette randevu al, emar sırası ayrı, rapot gnu bir hafta sonra... :D neyse... özelde muayene 1250 tl. :D ... emar istendı emar başı 2,000 + 2,000 = 4,000 tl ... birde ilaçlar üzerine ilk etapda  300 tl felan... 10 gün sonra bir daha gel diyen doktorun notu... Yani bu ülkede birikımım var deme 1 günde gider... yol+yemek+işgününden kayıp+rapordan maaş düşüşü bunları rakamsala eklemedım... şimdi sen birikımını yabancı gibi yapamazsın. ABD 1 gun çalışır 2 hafta dengelı beslenırsın gıda ile. TC de 12 ay çalış 10 bin bırıktır oda gider bir sağlık harcamana sıfırlar eksıye girersin. Hadı yol masrafı benden olsun dedım yakt+otopark+ vb... Yanı çıkışlar kımı zorunlu,  kamu hizmeti alınamadığından eğtim, sağlık , kira vb. kimi faiz iyi yüksek garantı

  • Kerim07 Kasım 2023 11:56

    Seçim öncesi yıllardır maduriyetler hakkında adı geçen ihlas şirketleri araştırılacaktı, konu yine kapatıldı,biz unutmadık.