E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılara yıl sonu tavsiyesi!---

Yatırımcılara yıl sonu tavsiyesi!

Yatırımcılara yıl sonu tavsiyesi!
09 Aralık 2013 - 09:57 borsagundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, yatırımcılara " yıl sonuna kadar yaşanacak pastırma baharından yararlanın" dedi...

Yeni yıla sayılı günler kala, Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde yıl sonu beklentilerini kaleme aldı. Ağaoğlu'na göre, bu seviyelerin altında bir yıl sonu kapanış beklenmiyor.

İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Cuma günü ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında piyasalarda yaşanan ‘ters’ hareket, kimsenin gelinen seviyelerin altında bir yıl sonu kapanışı istemediğini gösteriyor. Tavsiyem yıl sonuna kadar yaşanacak pastırma baharından yararlanın.

Geçtiğimiz haftanın son gününe kadar hisse senedi piyasaları, içeride ve dışarıda düştü. Cuma günü ABD’de açıklanacak Kasım ayı Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi bekleniyordu. Ekim ayında 204 bin artan rakamın, Kasım ayında 185 bin olarak geleceği beklentisi yüksekti.

Piyasaların endişesi beklenen rakamın üzerinde bir istihdam artışı gelirse Fed’in; artık Mart’ta olacağını hemen herkes kanıksadı; parasal genişlemeyi daha önce “daraltılmaya” başlayacağıydı! Rakam 203 bin kişilik bir artış olarak açıklandı ve Ekim ayı da 200 binlik artış ile çok az bir revizyonla teyit edildi.(Revizyonlar genelde fark edilmez ama bu kez hemen herkesin dikkat ettiği bir rakamdı!) Veriler ABD ekonomisinin toparlandığını, “daraltmanın başlaması” için Fed Başkanı Bernanke’nin koyduğu yüzde 7’lik “zımni hedefe” gelindiğini (Fed’in resmi hedefi 6.5 halen daha) gösteriyor.

Normal şartlarda piyasaların bu verilerden sonra Fed’in “daraltmaya” başlayacağı tedirginliğiyle düşmesin beklenirdi. Benim de dahil olduğum geniş bir “faniler topluluğu” da benzer şekilde düşünüyordu. Ama Cuma günü veriler açıklandıktan sonra hisse senedi piyasaları adeta coştu. Dow Jones yüzde 1.2, S&P yüzde 1.1 ve BIST 100 de yüzde 1.9’luk artışlarla günü kapattılar! (Gerçi ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 2.92 ile yeni bir yüksek gördükten sonra yüzde 2.858 ile 17 Eylül’den bu yana en yüksek kapanışını yaptı ama olsun...!)

Dünyanın en büyük bono fonu PIMCO’nun iki önemli stratejistinden biri olan Bill Gross’un “gelen veri ile Fed’in Aralık’ta daraltmaya başlama olasılığı yüzde 50-50 hale geldi” demesine rağmen bu yükselişe anlam verenlerin sayısı pek de fazla değil! Bazı fon yöneticileri “gelen veri Fed’in “daraltmaya” başlaması olasılığını arttırsa da aslında gelen veri ABD ekonomisinin iyiye gittiğini gösterdiği için hisse senetleri yükseldi” bazıları da “ekonomik veriler Fed’in etkisini bertaraf edecek denli iyi” dese de piyasalar düşseydi de “Fed korkusu ile düştü” diyecek daha nice fon yöneticisi çıkacaktı!

Bonus tekerine çomak sokmazlar!

Görünen o ki Cuma günkü hareketin ardında iki sebep sayılabiliyor: İlki, kısa vadeli işlem yapan bazı fon yöneticileri “kısa pozisyonda (“short”) yakalandı. Piyasalar ikinci sebepten dolayı düşmeyince bu seferde bu kısa pozisyonları kapatmaya çalışırken yükselişi hızlandırdılar. İkinci sebebe gelince; yılın sonuna gelindi ve kimse de gelinen seviyelerin altında bir yılsonu kapanışı istemiyor! Fon yöneticilerinin “şişman bonuslar” alması için cazip seviyeler bunlar. Piyasanın bu kazanımları geri vermek istememesi 17-18 Aralık’ta Fed’in bile kararlarını etkileyebilecek. Doğrusunu isterseniz yılbaşından bu yana bu yıl “daraltma” gelmeyeceğini iddia eden biri olarak Fed’in de yılın son toplantısında “bonus tekerine” çomak sokmayacağını düşünüyorum. Ancak eskiye oranla 28-29 Ocak’ta bir “daraltmanın” gelmesi olasılığı artmış durumda.

BIST’e yaradı, bonoya yaramadı!

ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin “yorumu” hisse senetleri tarafına olumlu yansırken, ne ABD 10 yıllık tahvillerine ne de bizim gösterge bono bileşik getirilerine pek bir faydası olmadı. Bizim 10 yıllık tahvil getirileri 10-15 baz puan gerilese de gösterge bonoda önemli bir düşüş yaşanmadı. Korkarım Cuma günkü abartılı hareket önümüzdeki günlerde yerini normalleşmeye bıraktığında bono faizleri cephesinde; hem bizde hem de ABD de; yeni yükselişler göreceğiz.

O zamana kadar; euronun değer kazanmasıyla birlikte; gerileyen dolar/TL kurlarında bir parça daha düşüş görülebilir. 2.00 TL’nin altına inilebilir mi? Euro/dolar paritesi 1.3780’nin üzerine çıkacak olursa belki... Ancak kalıcı olacağından çok da emin değilim.

İthalatçı şirketlerin 2-3 hafta sürecek bu “pastırma baharından” faydalanmalarında fayda var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı09 Aralık 2013 16:35

    Adamın sırtında yumurta küfesi yok, duyum almıştır, yıl sonunu yükseliş ile kapayacağız diye. Ocak ayında ben kime satacağım aldığım hisseyi. AL-Sat çılar (traders) kimsenin sözüne bakmaz teknik analize bakar. Yükseliyorsa alır düşüyorsa satar.

  • BELGESİZ UZMAN ALİ VELİ 49 ELLİ09 Aralık 2013 14:14

    BORSA YORUMCUSU DİYE GEÇİNENLERE BİR SONUN BAKALIM BROKER VEYA YAT.UZMANLIĞI BELGESİ VAR MI.HER ÖNÜNE GELEN BORSA HAKKINDA PALAVRA SIKIYOR HİÇ BİRİ DE TUTMUYOR.NEDEN BORSADA 15 SENEDİR YATIRIMCI SAYISI ARTACAĞI YERDE DÜŞTÜÜ İŞTE BU BELGESİZ UZMANLARDAN ONLARA SAHİFELERİNİ AÇANLARDAN.

  • ..09 Aralık 2013 13:46

    yabancının olmadı borsa, yabancının tatılda oldugu borsa, hacimce ne yapabılır ? üstelik merkezbankasıda doviz cephesınde gerekırse satış yaparak 1,95 lere kadar doviz satım ihalesi yapabilir... yanı bu geçici durumlar tabikide yalancı haber havası oluşturabilir... "*-işin bilincindeki yatırımcılar " diye vebce haber duzeltılmeli ali bey... her onune gelen kişiler erken çiçek açarsa aldanır onumuz kış...

  • ertekin509 Aralık 2013 11:05

    endeks cuma dan bu güne 2300 puan çıktı TSKB düşüyor.bu kadar ilginç bir banka hissesi olurmu?ne yaptığını bilmeyen bir spek.