E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için önemli ders: Başarı ayrıntıda gizli!---

Yatırımcılar için önemli ders: Başarı ayrıntıda gizli!

Yatırımcılar için önemli ders: Başarı ayrıntıda gizli!
12 Mayıs 2023 - 16:59 borsagundem.com

ABD’de bugünün %4,3’lük orana sahip enflasyon tahvilleri geçen yılın %9,6 oranlı tahvillerinden çok daha kârlı bir yatırım haline geldi. Söz konusu örnek yatırımcılar içinse önemli bir ders niteliği taşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon korumalı ABD hazinesi tahvilleri altı ay öncesine göre daha düşük bir faiz oranı taşıyor. Ancak söz konusu tahvillerin uzun vadede daha iyi bir yatırım haline geldi. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre sabit getirilerin düşmesine rağmen tahvil yatırımcılarının reel getirisinin yükselmesi yatırım kararlarının belirlenmesi noktasında ciddi ipuçları taşıyor. Zira hangi yatırım varlığı olursa olsun getiri bileşenlerini tam olarak idrak edebilmek çıplak getiri oranından çok daha önemli.

1 Mayıs tarihi itibariyle ABD’de enflasyon korumalı hazine tahvillerinin altı aylık sabit getirisi %0,9 olarak belirlendi. Bu oran son 15 yılın en yüksek seviyesine işaret ediyordu. Aynı getiriler 1 Kasım 2022 tarihinde ise %0,4 seviyesinde sabitleniyordu. ‘I bond’ olarak da adlandırılan söz konusu tahvil varlıkları Mayıs 2020 ile Ekim 2022 arasında ise yüzde 0 getiri sağlıyordu.

Sonuç olarak, Mayıs-Ekim ayları arasında satın alınan enflasyon korumalı tahvillerde altı aylık oran %4,3’tü. Bu getiri oranı kasım ayında %6,89, Mayıs 2022’de ise %9,62’ydi. Yani mayıs ayında söz konusu tahvilleri satın alan bir yatırımcının yüksek getiri oranı sayesinde daha yüksek performans göstermesi gerekirdi.

Ancak Barrons’un haberinde enflasyon korumalı tahvillerin iki unsurdan oluştuğuna dikkat çekiliyor. Bunlardan birincisi tahvil sahiplerinin tüketici fiyat endeksindeki değişimlere bağlı olarak her altı ayda bir sıfırlanan bir oran veren enflasyon oranıdır. İkincisi ise tahvil ihracı sırasında belirlenen ve tahvil ömrü boyunca yürürlükte kalan sabit getiri oranıdır.

Bundan sonraki altı ay boyunca geçerli olacak mevcut %4,3’lük getiri oranı Eylül 2022’den mart ayına kadar TÜFE endeksindeki %3,4’lük değişim ve %0,9’luk sabit oranın bileşenden oluşuyor. ABD Hazinesi tahvil oranlarında düzeltilmiş enflasyon verilerini kullanıyor.

Bir yıl önce ihraç edilen %9,62'lik cazip enflasyon tahvillerin alıcıları, tahvillerinin sıfır sabit bir oranına sahip olması nedeniyle önümüzdeki altı ay içinde sadece %3,4 getiri alacaklar.

Mevcut alıcılarsa 30 yıl içinde olgunlaşan %0,9 sabit oran sayesinde tahvillerin ömrü boyunca enflasyon ne olursa olsun bu yüksek getiriyi sağlayabilecekler.

Servet yönetimi firması Coromandel’in Baş Mali Danışmanı George Gagliardi enflasyon korumalı tahvilleri için, “Asıl mesele sabit getiri kısmıdır” diyor.

"Şimdi ‘I bond’ları satın alanlar altı ay boyunca %4,3 getiri alacaklar ve önümüzdeki 29 yıl boyunca ‘I bond’larından bir yıl önce ‘I bond’ları satın alanlara göre her zaman %0,9 daha yüksek bir getiri elde edecekler. Bu nedenle, ‘I bond’ları anlamak ve değerlendirmek için her iki bileşenin de dikkate alınması gerekiyor."

Yatırımcılar hisse senedi, tahvil ve altına yöneldi

 

ABD’deki borç krizi altın için fırsat mı?

 

Jeremy Siegel: Hisse senetlerinde yükseliş yüzde 15’i geçebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)