E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Çin hisselerine akın ediyor---

Yatırımcılar Çin hisselerine akın ediyor

Yatırımcılar Çin hisselerine akın ediyor
20 Ocak 2023 - 11:27 borsagundem.com

Yeniden açılma politikalarını beklenenden çok hızlı bir şekilde yürürlüğe sokan Çin yönetimi ekonomik toparlanmanın eşiğinde. 2023’ün başından itibaren Çin hisselerine 15,3 milyar dolarlık yatırım girdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in Kovid kısıtlamalarını hızlı bir şekilde kaldırmasıyla birlikte küresel fonlar Çin varlıklarına tüm gücüyle hücum etti. Çin hükümetinin ülkedeki ekonomik büyümeyi kurtarmak amacıyla teşvik politikaları uygulama olasılığı 2023 için hisse senetlerine yönelik kasvetli havayı iyileştirdi.

MarketWatch’un haberine göre, yeni yılın başlamasından bu yana sadece üç hafta geçmesine rağmen yabancı yatırımcılar Hong Kong ve Çin’le bağlantılı hisse senetlerine 103,6 milyar yuan (15,3 milyar dolar) getirdi. Bu rakam 2022’nin tamamında 13 milyar dolardı. Çin varlıkları geçen yıl 2017’den bu yana en kötü senesini geçirmişti.

Perşembe günü itibariyle denizaşırı yatırımcılar dünyanın en büyük lityum-iyon batarya üreticisi ve Tesla’nın batarya tedarikçisi Contemporary Amperex Technology firmasına 1,2 milyar dolar yatırdı. Yatırımcılar Hong Kong borsalarında Ping An Sigorta Grubu’na 1,1 milyar dolar yatırdı. Yine 1,1 milyar dolarlık yatırımın yapıldığı diğer bir şirketse Kweichow Moutai firması oldu.

Yatırım akışlarıyla birlikte Çin göstergesi CSI 300 Endeksi beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks ekim ayındaki en düşük seviyesinden %18’in üzerinde yükseldi. Dow Jones verilerine göre CSI 300 Endeksi yılın başından bu yana %7,3’lük yükseliş gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu tablo 2022’deki düşük performansa rağmen yabancı yatırımcılarda iyimserliğin artmasını sağlıyor. Pazartesi günü Çin ekonomisi 2022 boyunca %3’lük büyüme açıklamıştı. Bu, 1976’dan bu yana Çin ekonomisinde görülen en yavaş ikinci büyüme oranı.

Karamsarlık dönemi kısıtlamaların sona ermesiyle geride kaldı

Ekim ayında sona eren Çin Komünist Partisi Kongresi'nden bu yana ülkeye yönelik yatırımcı algısı büyük ölçüde değişti. Çin hisse senetlerine yönelik karamsarlık, Çin Lideri Şi Jinping'in üçüncü liderlik dönemini başlatması ve yeni bir Politbüro Daimi Komitesi getirmesiyle zirveye ulaşmıştı. Birçok piyasa uzmanı bu gelişmeleri ekonomik büyüme yanlısı reform döneminin resmen sona ermesi olarak görmüştü. 24 Ekim haftasında Hong Kong’un Hang Seng Çin İşletmeleri Endeksi 5 gün boyunca art arta düşmüş ve %8,9 oranında gerilemişti. Aynı haftada CSI 300 Endeksi de Temmuz 2021’den bu yana en zayıf performansını göstererek %5,4 düşmüştü.

Bununla birlikte aralık ayında ülkenin Kovid Sıfır politikalarını ani bir şekilde değiştirmesi ve Ocak ayında ülke sınırlarının resmen yeniden açılması yatırımcı duyarlılığı da hızla arttı.

Ekonomistler ve piyasa analistleri, Çin'in yeniden açılmasından kaynaklanan aksaklıkların ilk çeyrekte ticari faaliyetler üzerinde ağır bir baskı oluşturmasını bekliyordu. Ancak aksaklıkların hızlı bir şekilde yok olması birçok gelişmiş ülkenin resesyona doğru ilerlediği bir dönemde daha hızlı ve erken bir ekonomik toparlanmayı işaret etti.

Uzmanlar ne diyor?

Capital Economics’in Kıdemli Çin Ekonomisti Julian Evans-Pritchard, “Daha fazla büyüme yanlısı politikaya doğru daha geniş çaplı bir dönüşle birleştiğinde, tüm bu gelişmeler ilk çeyrekten itibaren yeniden açılma kaynaklı ekonomik toparlanmaya ve bir bütün olarak daha güçlü bir 2023’e işaret ediyor” açıklamasında bulundu.

UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele, “Çin'in beklenenden daha hızlı yeniden açılması, risk toleransı yüksek daha fazla yatırımcının ‘dönüm noktalarını tahmin edebileceğini' öngördüğümüz yatırım temamıza uyuyor. Yeniden açılışı takip eden ilk Kovid-19 şokundan kaynaklanan ekonomik hasarın 2022'nin dördüncü çeyreğinde ve 2023'ün ilk çeyreğinde yoğunlaşacağını ve bundan sonra daha hızlı bir toparlanmanın önünü açacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Wealth Consulting Group CEO’su Jimmy lee, “Bu yıl, uluslararası hisse senetlerinin iyi performans göstermesi için doların muhtemelen biraz geri çekileceği bir yıl olarak ayarlandı. Uluslararası hisse senetlerine akan para trendinin bu yıl da devam edeceğini düşünüyorum. Bu yüzden Çin'in daha fazla boğa piyasası yatırımcısı için potansiyel bulunduracağını, ya da hisse senedi piyasalarının daha iyi performans gösterebileceğinin düşünenlere destek olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Petrolde 'Çin talebi' desteği

 

Ham petrolde Çin umudu 

 

Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranını değiştirmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ticaret can dır 20 Ocak 2023 23:09

    Çin hızlı toparlanır. Dünya piyasası da biraz rahatlar bu şekilde

  • Mucise Reis : )20 Ocak 2023 13:32

    Alibaba Group Holding Ltd, Baidu Inc,.... China Mobile Ltd,.... China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec), ....China Construction Bank Corp,... China Life Insurance Co Ltd, ...China Merchants Bank Co Ltd,.... Industrial and Commercial Bank of China Ltd, ....Ping An Insurance Group Co of China Ltd ....  China Vanke Co Ltd...  bizdeki bist 30 gibi bişe sanırım bunlar... Ama kovid kapanması gibi yeni biş eolsa, singapur gerilimi olsa vb. yani haber akışları iyi bilmek izlemek lazım. ince haberler, detaylı haberler algılamak laızm. ABD li nasıl Türkiye deki her açıklamadan korkuyor bir gece gelebiliriz, suriye egede adalarda vb. biz biliyoruz korkmuyoruz... çin içinde kültürlerini devlet yönetme sistem ve mantıklarını bilmek lazım sankı.