E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar ABD ekonomisinden kötü haber bekliyor---

Yatırımcılar ABD ekonomisinden kötü haber bekliyor

Yatırımcılar ABD ekonomisinden kötü haber bekliyor
01 Eylül 2023 - 13:35 borsagundem.com

Küresel piyasalarda gözler ABD istihdam verilerine çevrildi. Beklentilerin altında kalacak istihdam verileri FED’in faiz artışı beklentilerini düşürebilir ve borsalarda doping etkisi yaratabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal piyasalar perşembe günü açıklanan ABD Merkez Bankası’nın (FED) favori enflasyon göstergesi verilerini normal karşıladı. Dikkatlerse bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine yöneldi. Yatırımcılar tarım dışı istihdam verilerinin ABD iş piyasasında yavaşlama ibareleri göstermesini umuyor.

Ekonomistler Amerikan ekonomisinin ağustos ayında 170.000’e düşmesini bekliyor. Bir önceki ayda ise bu rakam 187.000’di. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre beklentilerin altında gelebilecek bir iştiham rakamı ABD Merkez Bankası’nın (FED) hedeflediği yumuşak iniş planının lehine bir ekonomik ortamı işaret edecek. Bu sebeple düşük istihdam ağustos ayında kan kaybeden Amerikan borsalarında yeni bir yükseliş trendini tetikleyebilir.

Hafta başında yayınlanan veriler piyasalardaki gidişatın işgücü piyasası koşullarına ne derece bağlı olduğunu gösterir nitelikteydi. Salı günü açıklanan verilerde yeni istihdam alımlarının temmuz ayında 28 haftanın en düşük seviyesi olan 8,8 milyona gerilemesi hisse senetleri piyasalarında yükselişlerin yolunu açtı. Piyasalar ayrıca tüketici güven endeksinin ağustos ayındaki düşünden de güç aldı. Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör bordro rakamları ağustos ayında beklentilerin altında gelerek 177.000’i gösterdi. Her iki günde de FED fonlarını takip eden vadeli işlemler yatırımcıları yeni faiz artışı olasılığının düştüğüne yönelik işlem yaptı. ABD Hazinesi tahvil getirileri son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

MarketWatch’un haberine göre Deutsche Bank stratejistleri Jim Reid, Henry Allen ve ekibi konuyla ilgili perşembe günü paylaştıkları raporda, “Ekonomiye dair kötü haberler şimdilik iyi haber olarak algılanıyor. Zira daha az faiz artırımı konusundaki iyimserlik daha yavaş büyümenin etkilerinden daha ağır basıyor” açıklamasında bulundu.

Stratejistler, “Tüm gözler yarın (bugün) açıklanacak ABD istihdam raporunda. ABD ekonomistlerimiz tarım dışı istihdam raporunun 150 bine kadar düşebileceğini öngörüyor. ADP’nin özel sektörü bordo raporunda da işgücü piyasasının yumuşadığına dair daha fazla kanıt vardı” ifadelerine yer verdi.

ADP özel sektör rakamları resmi tarım dışı istihdam raporuna dair her zaman için uygun bir ön gösterge olarak görülmüyor. Ancak açıklanan veriler cuma günü piyasalarının öngörülerini belirleyebilecek nitelikte. BMO Capital Markets’ın Faiz Stratejisti Ben Jeffery ADP verilerinin işgücü piyasasında ağustos ayında gerilemeyi işaret eden yedi göstergeden biri olduğuna dikkat çekti.

Jeffrey, “Tarım dışı istihdam verilerine dair oluşan piyasa düzeni yukarı yönlü bir sürprizi kuşkusuz gerçek bir şok haline getirecektir. Bununla birlikte dayanıklı bir işgücü piyasasının süregeldiği ve FED’in tek bir ayın verileri üzerinden karar vermeyeceği yönündeki tutarlılık mesajı göz önüne alındığında Aralık 2020’den bu yana beklenen en yavaş işe alım hızı bile bu yıl yeni bir faiz artışı ihtimalini masadan kaldırmak için yeterli olmayacaktır dedi.

Borsa uzmanı ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) politika kararlarına işaret ederek, “Bunun yerine, uygulanan para politikasının gecikmeli etkisine dair daha fazla kanıtın FOMC'nin sağlamlığı önceliklendirmesine hizmet edeceğini ve FED fonlarının bir sonraki adımına dair daha fazla veri sağlanmasına yardımcı olacağını öngörüyoruz” dedi.

Wall Street Journal anketine katılan ekonomistler ağustos ayında 170.000 yeni istihdam beklentisine ek olarak ortalama saatlik ücretlerin de aylık bazda %0,3 artacağını ve işsizlik oranının da %3,5’e gerileyerek 1960’lardan bu yana en düşük seviyelere yaklaşacağını öngörüyor.

BofA: Yatırımcılar teknoloji hisseleri almaya devam ediyorlar

 

'ABD hisselerinde geri çekilme riski artıyor'

 

Doların geri dönüşü devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ01 Eylül 2023 20:21

     eylül ayında bir düzeltme gelir daha sonra borsalarda noel baba rallisi başlayabilir.