E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırıma yeni başlayanlar için 3 kritik soru---

Yatırıma yeni başlayanlar için 3 kritik soru

Yatırıma yeni başlayanlar için 3 kritik soru
06 Şubat 2024 - 11:23 borsagundem.com

Hisse senetlerine yatırım yapmaya başlamak geleceğiniz için oldukça doğru bir adım olabilir. Ancak uzmanlara göre doğru bir yatırım stratejisi için yatırımcıların 3 kritik soruya cevap vermesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan borsaları 2022’deki çöküşün ardından geçen yıl itibariyle hızlı bir şekilde geri döndü. S&P 500 Endeksi 2023 yılında %24 yükseldi. Endeks bu yılın ocak ayı itibariyle tüm zamanların zirvesine ulaşmaya başladı.

Hisse senetlerine dair tüm iyimserliğe rağmen ufukta bir resesyonun olduğuna ilişkin karamsar beklentiler de yükseliyor. Yatırımcılarsa borsaya yatırım yapmak için doğru bir zamanda olup olmadıklarını tartışıyor.

The Motley Fool’un haberinde borsaya girmeye karar vermeden önce yatırımcıların kendine sorması gereken üç soru derleniyor:

Etrafta fazladan nakdim var mı?

Borsaya yatırım yapmayı düşünmeden önce bir adım geriye atıp mali durumunuza gözden geçirmek oldukça önemlidir. Zira her zaman için ilk adım bireysel mali durumunuza dikkat etmek olmalıdır.

Kredi kartları veya bireysel krediler gibi yüksek faizli borçları ödemek her zaman için ilk önceliktir. Bu ürünler borsada kazanmayı bekleyeceğinizden daha fazla ve son derece yüksek faiz oranları taşır. Bu tür borçlardan kurtulmak kredi puanınızın yükselmesini de sağlayabilir.

Bir sonraki adımsa bir tasarruf hesabına belli bir para ayırmaktır. Acil durum fonu olarak da adlandırılan bu fon mali durumunuza bağlı olarak en az üç ila altı aylık hayati masraflarınızı karşılayabilmelidir. Bu gibi bir finansal tampona sahip olmak işten çıkarılma gibi olumsuz bir gelişmenin ortaya çıkması durumunda güvenliğinizi sağlar. Bu tasarrufu biriktirmek ne kadar zor olsa da sağlayacağı güvenlik hissi buna değecektir.

 

Borsada doğru zamanı yakalamaya çalışmanın cazibesine direnebilecek miyim?

S&P 500'ün görünüşte her gün tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını görmek ralliyi kaçıranlar için cesaret kırıcı olabilir. Rasyonel bir yaklaşım, piyasa bir nefes alana ve daha cazip bir giriş seviyesi oluşana kadar beklemek olabilir.

Ancak bu stratejiyle ilgili göze çarpan kritik bir sorun var. Hiç kimse yakın vadede borsada ne olacağını herhangi bir tutarlı doğrulukla tahmin edemez. Herhangi bir anda piyasaları ve ekonomiyi etkileyen sınırsız sayıda değişken vardır. Ancak, zaman ufkunuz onlarca yıla yayılıyorsa, doğru giriş noktasının ve doğru zamanlamanın önemli olmaması cesaret vericidir.

Başka bir deyişle, piyasada geçirilen zaman, piyasanın zamanlamasını doğru tahmin etmekten çok daha önemlidir. Ve aynı derecede önemli olan, yatırımcıların dolar maliyeti ortalaması prensiplerine uymasıdır. Söz konusu strateji düzenli tasarruf ve yatırım yapmak gibi kritik bir alışkanlık oluşturmayı teşvik eder.

Cazip yatırım fırsatları bulabilir miyim?

Buraya kadar geldiniz. Bireysel mali durumunuz iyi durumda ve borsada doğru zamanı yakalamaya çalışma hevesinden kaçınmayı taahhüt ediyorsunuz. Çözülmesi gereken bir sonraki soru ise bugün için sağlam yatırım fırsatlarının olup olmadığıdır.

Pasif yatırım yaklaşımı efsane yatırımcı Warren Buffett tarafından dahi övülüyor. Dolayısıyla ABD’deki en büyük ve en kârlı işletmeleri barındıran S&P 500 Endeksi’ne düşük maliyetli ve çeşitlendirilmiş bir yatırım yöntemi sağlayan endeks fonları ve borsa yatırım fonları (ETF) iyi bir tercih olabilir. Bu yöntem tarihsel ortalamalara göre yıllık %10 getiri sağlıyor.

Hisse senetlerini tek tek başarılı bir şekilde araştırma yeteneğiniz ve zamanınız olduğunu düşünüyorsanız ekonomideki engellere karşı dirençli ve büyüme potansiyeline sahip yüksek kaliteli işletmelere bakmak akıllıca olacaktır.

Yukarıdaki üç soruya verdiğiniz yanıtları değerlendirmek için zaman ayırmak bir sonraki hamlenizin ne olacağı konusunda size daha fazla netlik sağlayacaktır.

Borsalar zirvedeyken yatırım yapılır mı?

 

'İniş yok' senaryosu yatırımcıları korkutuyor

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)