E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargıtay, HDP'nin kapatılması için dava açtı---

Yargıtay, HDP'nin kapatılması için dava açtı

Yargıtay, HDP'nin kapatılması için dava açtı
17 Mart 2021 - 18:28 borsagundem.com

Yargıtay, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi.

BEKİR ŞAHİN’DEN YAZILI AÇIKLAMA

Başsavcısı Bekir Şahin, iddianameye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı; 

*Demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partiler toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmayı amaçlayan kurumlardır. Bu amaçlarını evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmeleri esastır. 

*Bununla birlikte Anayasa'nın 68/3. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 90. maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiği, yine Anayasa'nın 14. maddesinde, temel hak ve hürriyetlerden hiçbirinin, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağı düzenlenmiştir. 

*Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinde, bir siyasi partinin Anayasa'nın 68. maddesinin 4. fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin ve odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verileceği belirtilmiş, fıkranın devamında da bir siyasî parti; bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin tüm organlarınca zımnen veya açıkça benimsendiği, yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılacağına işaret edilmiştir.

*Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinin 1. fıkrasında, herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkına sahip olduğu belirtilmiş, aynı maddenin 2. fıkrasında ise bu hakların kullanılmasına, ulusal ve kamusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla kanunla kısıtlama getirilebileceği ilkesi kabul edilmiştir. Nitekim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir.

*Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır.

 *Bu bağlamda, Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir.

BAHÇELİ TALEP ETMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu yılın başında yaptığı yazılı açıklamada, “Yargıtay Cumhuriyet BaşsavcıIığı, 6-8 Ekim olayları ilgili iddianameyi temel alıp HDP’ye kapatma davası açabilir” demişti. Bu çağrısını ocak Ayından bu yana partisinin meclis grup toplantısında yaptığı konuşmalarda sık sık hatırlatan Bahçeli, 2 Mart 2021 tarihinde “HDP'nin kapatılması acildir, hayatidir, şarttır” ifadelerini kullanmıştı. Aynı gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada HDP hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

HDP HİÇBİR ZAMAN SİYASİ PARTİ OLMADI

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Ümit Kocasakal, HDP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili, "HDP, HDP olduğu için değil, Anayasa'nın 68. maddesinde yasaklanan eylemlerin odağı haline geldiği için ve aynı hükümleri içeren Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılıktan dolayı kapatılmalıdır. HDP hiçbir zaman bir siyasi parti olamadı." ifadelerini kullandı.

"SİYASİ PARTİLER KANUNU'NA AYKIRILIKTAN DOLAYI KAPATILMALIDIR"

HDP'ye kapatma davasıyla ilgili konuşan Ümit Kocasakal, "HDP, HDP olduğu için değil, Anayasa'nın 68. maddesinde yasaklanan eylemlerin odağı haline geldiği için ve aynı hükümleri içeren Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılıktan dolayı kapatılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Ümit Kocasakal sözlerine şöyle devam etti:

Aldığı oy oranı ne olursa olsun, hiçbir partiye Anayasa'yı ve yasayı çiğneme, suç işleme hakkı, özgürlüğü, yetkisi vermez. HDP hiçbir zaman bir siyasi parti olamadı.

Suç, ceza, parti kapatma, bunlar en son çare olmalı. Siyaset kanalları olabildiğince açık tutulmalı, en aykırı fikirlere dahi tahammül gösterilip siyasi zemin oluşturulmalı. Ama bunun bir sınırı var: Anayasa. '6 buçuk milyon oy ne olacak?' deniyor. Bu oyların üzerinde kimsenin ipoteği yok. '6 buçuk milyon oy ne olacak' diyenlere: Anayasa ne olacak, kanun, hukuk ne olacak?

KAPATMA DAVASININ AYRINTILARI

CNN Türk Muhabiri Arda Erdoğan yaptığı açıklamada, "İddianame AYM'ye gönderildi. Son günlerde Meclis Başkanlığına HDP'li vekiller hakkında hazırlanan fezlekeler hazırlanmıştı. Son günlerde Kobani iddianamesi gündemdeydi. 1346 fezlekenin içerisinde HDP'li milletvekillerinin hepsine ait fezleke bulunuyordu. 9 HDP'li vekille ilgili fezlekeler Meclis'e gelmişti." ifadelerini kullandı.

"AYM BİR KARAR VERECEK"

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Avukat Yasin Şamlı'nın konuşması şöyle;

Mahkeme muhtemelen raporunu hazırlayacak, kamuoyu da rapor hakkında bilgilendirilir. Sonra üyeler görüşecek. Sonuç itibarıyla AYM bir karar verecek.

Bu husus 2 bakımdan değerlendirilebilir: 1) Hukuki bakımdan 2) Siyasi açıdan. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde parti kapatmaları var. 'Parti kapatma olmasın, ancak suç işleyen parti üyeleri işledikleri suçtan sorumlu olsun' görüşü paylaşıldı daha sonra. Uzun süre de bu uygulandı.

HDP gerçekten terör örgütüyle arasına bir mesafe koyabilmiş olsaydı keşke ve Türkiye'nin partisi olma yolunda ilerleme kaydedebilmiş olsaydı. Hukuki anlamda baktığımızda, kamu güvenliğinin, sağlığının, ahlakının, gerekçe olarak bunların ifade edildiğini görüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (57)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv18 Mart 2021 09:13

    çok şükür inşallah kapanır bunların  deyil mecliste maaş almalarıbile bizlere dokunuyor   

  • Ggff17 Mart 2021 23:27

    Dolar lobileri iş başında

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ17 Mart 2021 22:52

    BU PARTİYİ ATATÜRK ÜN PARTİSİ DENİLEN CHP MECLİSE SOKMADIMI YANİ CHP YÖNETEN GENEL BAŞKAN VE EKİBİ DEĞİLMİ PEKİ BUNLARIN DURUMLARI NE OLACAK.

  • manyak herif17 Mart 2021 22:49

    hdp kapatılırsa bu duruma en çok fetö üzülecek.acaba chp yi bundan sonra istanbul ve ankarada hangi pkklı bir parti destekleyecek.amerika bu durumu en kısad zamanda masaya yatırıp fetöcü partileri harakete geçirecektir.

  • FİNANSŞÖR17 Mart 2021 22:00

    sıra bu parti ile işbirliği ve ittifak yapan partilerin durumları ne olacak biri bize bunları söylebilirmi.ATATÜRK ün partisini götürüp hdp ile ittifak yapanlar ne diyeceğiz.

  • Aşık Mestani17 Mart 2021 21:58

    Bakhele bağırıyor kancık İki parmağı havada alçak Kime inanmış inmez bu sancak Topunuz geberirsiniz ancak Şiir yazdım anlayana tiren g sin pkk yı kollayana

  • Ahmet17 Mart 2021 21:55

    Bahçeli midemizi bulandırıyor.Bir an önce emekliye ayrılmalı.Düne kadar neler demişti şimdi el pençe divan.

  • murat18 Mart 2021 01:23

    konuyla bahçeli'nin ne alakası var müptezel....konudan sapanların bir kuyruk yarası vardır....hdp'lisin galiba

  • $$$ EURO $$$17 Mart 2021 22:50

    sende mide değil miden pislikle dolu olduğu için bulanıyordur.

  • Berkay17 Mart 2021 22:36

    Senin mide Konya ovası gibi bulandığını anlamazsın Bak hdp bak hop hop hop yakala hop hop

  • RAMO CANCAN17 Mart 2021 21:53

    Bu hdp aslında baraj altında kalacak idi.chp tuttu bunları sırtlayıp baraj üstüne çıkarttı.peki chp yönetenlerin durumları ne olacak.hdp ile işbirliği yapan chp nereye konulmaktadır.

  • Ali Taş17 Mart 2021 21:42

    Teröriste alan açan ve heran demokrasi siperinin arkasına saklanan bu siyasi guruh hiçbirzaman meclise girmemeliydi. İşin doğrusu kapatmak değil açtırmamaktır Boşa pedal çevirmekten nezaman kurtuluruz ozaman kankaybı durcaktır

  • Gercekler 17 Mart 2021 21:42

    Secimlere hazırlık sanırım! Yıllarca mevzu olmayan olaylar birden ve aniden neden gündeme getirildi? Neden birden HDP öcü ilan edildi? Hdp antiliği üzerinde politik prim üretme yarışı almış başını gidiyor! Muktedirler herseyi tükketti, hdp tamamen kendini feshetse, iç politikada muktedirlerin tutunacak fazla bir şeyleri kalmaz! Ekonomik sosyal politik her alanda başarısız olunca ve ekonomik sosyal problemleri çözmede millette sunumları olamayınca, birdenbire hdp öcüsü ürettip bu argumalara sarılıp durdular aylardır! Hdp antiliği üzerinden yarışarak iktidarlarını sürdüreceklerini veya iktidar olacaklarını hesaplıyorlar ama bu defa toplum, bu tür polştik sahnelemelere karşı edilgen değil artık! Yıllarca bugüne kadar sorun olmayan ve gündem olmayan mevzuları birdenbire gündeme taşıdılar, her alanda başarısızlığın sonucu biriken problemler ve sorunlara çözümde acizliklere karşı toplumun dikkatini dağıtmak, hdp antiliği üzerinden toplumu yönetmeler falan!

  • Nihat18 Mart 2021 02:43

    Ulan kanı bozuk vır vır ötüp  durma!  Kabahatleri sabıkaları bini geçti!  Hiç bir saygıları kalmamış yaşadıkları ülkeye!  Elbette hesap verecekler!  Ne bir tarafına şemsiye mi kaçtı?  Belki de içeride açıldı.

  • Bahri17 Mart 2021 22:21

    Neden' hdp öcü ilan edildi' birsürü yazmışın hepsi zırva git Diyarbakır analarına sor evlatlarını kaçırılan dağda tepe cesetleri toplayan anlara kızlarına tecavüz edilen analara sor terörste arkadaş diyene değil

  • Gülfidan Solmaz17 Mart 2021 21:40

    Çok geç alınmış bir karar da olsa analar olarak ayakta alkışlıyoruz. Çocuklarımızı dağlara kaçırdılar, Kandil'deki hainleri, İslam ve Türk Milleti'nin düşmanlarını tv'lerde açıkça desteklerini ilan ettiler. Bebek katili alçak Apo'nun heykelini dikeceğiz diyen teröristleri eş başkan yaptılar. Artık AYM acilen alayını içeri tıkamalı, bir daha parti kurmalarına zerre fırsat ve imkân verilmemelidir. Bu arada CHP'yi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığımız yakın takibe almalıdır.

  • Yunus17 Mart 2021 21:53

    Hadi oradan Chp kadar başına taş düşsün

  • Poly17 Mart 2021 21:31

    Hdp kapatılması bir çok yaygaralar bitirir. Toplumu bu konu üzerinden manipula etme politikalarıda biter.. Aslında milletvekilerin istifa ederek parlementodan çekilmesi, partinin jendini feshetmesi daha iyi. Secimlerde ise muhalefet durumdaki bir partiye oy vermesi daha iyi sonuçlar verir.

  • Cahil17 Mart 2021 21:28

    Bu savcı yeni galiba, hdp akp kurulduğundan beri seçimlere giriyor, yeni mi fark etmiş:)

  • Rizeli17 Mart 2021 21:14

    Hdp yi meclise sokanlar öcalanın abisini devlet kanalına çıkaranlar baktılar artık iktidara destek vermicekler şimdi kapatma kararı verdiler yıllarca fetö terörist dedik iktidar hocamız dedi yıllarca pkk yı meclise sokmayın dedik onlarında hakkı var dendi bu iktidar ülkeyi yok etti BİR DAHA AKP OYYYY YOKKKK

  • murat18 Mart 2021 01:25

    ha ha rizeli ha....vay sefil yalana bak

  • serseri 17 Mart 2021 22:45

    senin rizeli, olduğunu sanmıyorum.sen tuncelili yiğit bir yurttaş olmalısın.

  • Murat17 Mart 2021 22:06

    Palavracı Rizeli senin ağan HDP hastası, terörist Demirtaş'ın sevgilisi. Sen burada hıyarto satmaya kalkma. Başka kapıya yallah.

  • Cemil17 Mart 2021 21:44

    Ula senun oyun çüruktur bütun seputu bozar da

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU17 Mart 2021 21:08

    Bence milletvekilleri bu ülkeyi yönetmiyor hepside kaostan menfaatlenmektedir.basit bir yasa çıkartacaksın.ülkeyi bölmek isteyen ve teröristler ile işbirliği yapanlar ve övenlere parti kapatmak değilde partiye devlet yardımlarını tamamen kesilip bu suçları isteyenleri de verin idam veya 30-50 sene ceza bakın hiç kimse bir daha erkekse bu suçları işlesinler.hdp kapanır yarın başka bir parti kurulur.bu ülkeyi yönetemeyen veya işlerine gelen şekilde kanunlar yapıyor iktidardaki ve muhalefetteki tüm milletvekilleri.bu ülke adam olmaz.kendileri görevlerini yapmazlar hep olayları yargının üzerine hakim ve savcı ile güvenlik görevlilerin üzerine atarlar.bu ülke böyle geldi böyle gider.

  • adam17 Mart 2021 21:07

    Arkadaşlar sizi kandırıyorlar..KRİPTA PARADALAR DOLAR DAHA AŞAGA GELSE POZİZYONLARI ZARAR GÖRÜNTÜ .ONDAN TRX ALIN ZIL ALIN BU OYUN SİTELERI TÜRKIYEDE OYUN OYNUYOR AYNISI

  • gec17 Mart 2021 21:06

    2019 ibb yenilgisi koltukları gitti 800 bun fark yediler.2020 damat ve pandemi 2021 parti kapatma milleti gere gere dallasa cevirdiler.2023 finişhhhhh

  • Ahmet17 Mart 2021 20:54

    Ne kaa çok hdp sever cehapeli varmış Teröre destek veren parti istemiyoruz

  • Eray SIRT17 Mart 2021 20:52

    Hdp nın kapatılması demek daha guclu bır chp ortaya cıkacak demek.hdp nın yerı bellı chp.bazı oy veren chp kıtlesıde yenı acılan partılere kaçacak.2023 te akp ye daha guclu bır rakıp olmus olucak chp.(malesef)

  • A haber17 Mart 2021 20:42

    Cumhur ittufakı seçim çalışmalarına başladı ancak bu tip hamleler ters teper ör.istanbul seçimleri

  • BORSACI17 Mart 2021 20:41

    HDP DENEN İLLET TÜRK MİLLETİNİN GÖZÜNE BAKA BAKA TERÖRE DESTEK VERDİGİNİ AÇIKÇA BEYAN EDİYORDU MALESEF BU ÜLKE BU ZİHNİYİYE DAHA ÇOK MİLYAR DOLARLARI TERÖRÜ YOK ETMEYE SARF EDECEKDİR.ÇOK YILLAR GEÇTİ AMA ŞİMDİ UYANMIŞLAR.

  • Sosyolog17 Mart 2021 20:37

    Akp rusya amerika mısırıla her türlü ilişki ve iletişimi kurar ama diğer partiler iletişim kursa hemen dış mihrakçı yaftalamaları! Zamanında daeş i terorist görmezler, pkk ile veya pkk unsurlarıyla iletişim kurarlar, ama diğer partiler hdp ile iletişim kurunca teroristci olurlar. Medya gücü ile cumhura empoze edilen bir durum! Ama artık milletin farkındalığı yükseliyor!

  • Faruk17 Mart 2021 20:31

    Kapatsınlarda partilerin hdp üzerinden politik prim üretme yarışı bitsin. Ekonomik sosyal politik her alanda başarısız olunca ve millette çözüm sunumları olamayınca, birdenbire hdp öcüsü ürettiler, bu un üzerinden yarışarak iktidarlarını sürdüreceklerini veya iktidar olacaklarını hesaplıyordu. Yıllarca bugüne kadar sorun olmayan ve gündem olmayan mevzuları birdenbire gündeme taşıdılar toplumun dikkatini buna yönlendirmeler! Politşkaya sanat gibi bir yaklaşıyorlar mış! Bir sanaat daha!

  • Ali17 Mart 2021 19:39

    Amaç İyi Partiyi sıkıştırmak.

  • Nabi17 Mart 2021 21:47

    İyi parti sıkışmıyor heladan çıkamıyor

  • Alp17 Mart 2021 21:31

    Sana diyeyim..vay Ahmak..vay..ulkucu bozuntusu..guya.. . Iyi partimi kaldi.. yarin dagilir gider..

  • AhmetK17 Mart 2021 19:39

    Partı kapatmaktan ziyade suca karısanlar hızlı sekılde cezalandırılmalı ve devlet yardımlarından muaf olmalı.. yoksa 3 harflı bır baska partıyı yarın kurarlar... adamlar alfabenın tum harflerını kullanmıs zaten kurdukları sayısız teror orgutuyle..:) 

  • Okie Dokie17 Mart 2021 19:32

    İşte AKAPE'nin hukuk ve insan hakları reformu :) Yersen

  • Bir yorum17 Mart 2021 20:49

    Yemezsen sok bir tarafına!  Sonra yersin.

  • Mehmet 17 Mart 2021 20:46

    Teröre bulaşan hangi partiye senin avrupa batı ülkelerin izin veriyor

  • Bfren 17 Mart 2021 19:30

    Ak troller gene chp dedi ne alaka

  • murat18 Mart 2021 01:27

    ağlamasınlar onlar da...özgür özel'den siha sezgine kadar chp'liler karalar bağlamasa sorun olmaz .... bizi bağlamaz desinler 

  • manyak herif17 Mart 2021 19:25

    bundan sonra istanbulu chp nin alması çok zorlaştı.kahretsin.

  • murat18 Mart 2021 01:28

    hdp ve chp kardeş sol seküler ve ahlaksız din düşmanı partilerdir merak etme her türlü aynı yolu yolcusu onlar

  • AhmetK17 Mart 2021 19:35

    Hdp kapanır, bcd olur ve yıne chpkk ıle ortak hareket ederler... onlar sıkı dost..

  • Murat17 Mart 2021 19:16

    Şimdi CHP'liler ardı ardına demokrasi! Mesajları yayınlayacak ve hdp'ye olan desteklerini gösterecekler.... gör bunu Türkiye'm

  • Yunus17 Mart 2021 21:58

    Hadi lan oradan Habur u unutmadı bu insanlar.Trt deki Öcalan rezilliğini de

  • Mehmet 17 Mart 2021 20:48

    Chp teröristlerle kol koladır bunu anlayamayan "çağdaş"lar çok zeki!

  • Sözün özü 17 Mart 2021 19:11

    Bi cacık olmaz korkmayın. Ülkeyi ileri atar bu karar. Hafif eksi sonra akşama doğru yeşerir endeks.

  • Önder17 Mart 2021 18:58

    Andımız ın kaldırılması gündemini bastırmak için acilen hdp yi kapatma davası açılmış. Yarın da faiz kararı vardı. Faiz artarsa dolar 6.90 a düşer diyip dolarları topladılar ve dolar bir anda 7.45 den 7.65 e çıktı.

  • Ggff17 Mart 2021 18:57

    Ben niye zara ediyorum . dolar oldu 7.61

  • Gff 17 Mart 2021 19:49

    Garantili otoyollar var onlar zarar etmiyor

  • Murat17 Mart 2021 19:18

    Pardon ya sözleşmemizde zarar etmek yoktu haşmetmahapları...sanki warren buffet'in torunu, nasıl bir ego

  • Yuksel acar17 Mart 2021 18:54

    Boşuna yorum yapmayın.Bu olay asla hukuki değil,siyasidir.Simdi dağılın bakem

  • AhmetK17 Mart 2021 19:36

    Zerre bılgın yok,yargı dagıtıyor bır de.. cehaletın zırvesını yasıyorsun ve acı olan bunun farkında bıle degılsın...

  • Cello17 Mart 2021 18:42

    Aç kapa musluk reklamı gibi...çare köklü bir anayasa yapmak..güçlü bir devlet yönetimi anayasa ile olur.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU17 Mart 2021 18:38

    bence parti kapatmak partiye ödül vermek gibi olur.bunun yerine bu suça katılan tüm milletvekilleri ister iktidardan ister  muhalefetten olsun en sert cezaya çarptırılıp benim vergim ile verilen partilere yardım parası tamamen kesilse daha iyi olur idi.