E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYardeni: Borsalar 2024’te rekor kıracak---

Yardeni: Borsalar 2024’te rekor kıracak

Yardeni: Borsalar 2024’te rekor kıracak
18 Temmuz 2023 - 11:20 borsagundem.com

2023 yılında güçlü bir boğa piyasası performansı gösteren ABD borsalarında yükselişler beklenenden daha uzun vadeli olabilir. Ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni 2024 yılında endekslerin yeni rekorlara ulaşacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zorlu bir 2022 yılının ardından Wall Street boğaları bu yıl harika bir performans gösteriyor. Dev teknoloji hisselerinin yükselişi ve yapay zekâ teknoloji etrafında oluşan yatırımcı heyecanı S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin sırasıyla %18 ve %37 yükselmesine imkan sağladı. ABD’de düşüşe geçen enflasyon ve istihdam piyasasının ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarına rağmen sağlam kalması ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni’ye göre yumuşak iniş ihtimalini ve daha fazla borsa getirisini kaçınılmaz kılıyor.

Fortune’un haberine göre Yardeni Research’ün kurucusu ünlü borsa uzmanı piyasalara ilişkin açıklamasında, “12 Ekim 2022’de başlayan boğa piyasasının en azından gelecek yılın sonuna kadar devam edeceğini ve S&P 500’ün önümüzdeki 18 ay içinde 4.800 ila 5.400 puan arasında bir yerde yeni bir rekor seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

Yardeni’nin S&P 500 Endeksi için 2024 yılı sonuna kadar belirlediği hedef endeksin %6 ila %20 arasında yükseleceğini tahmin ediyor. Bu yılın başından itibaren görülen ralli göz önünde bulundurulduğunda söz konusu yükseliş beklentisi çarpıcı görünse de Yardeni bu yükselişin temel göstergelerle destekleneceğini belirtiyor.

Borsa uzmanı S&P 500 Endeksi’ndeki yükselişlerin 2025 yılına kadar hisse başına 270 dolara kadar ulaşmasını ve 2024 sonuna kadar hisse başı kazançların 17,8 kat ila 20 kat arası bir yerde işlem göreceğini düşünüyor. S&P 500 Endeksi’nin 10 yıllık ortalama fiyat-kazanç oranı ise 16,9 kat seviyesinde. Wall Street’in 2025 için konsensüs bilanço tahmini ise Hisse başı 275 dolar seviyesinde. Dolayısıyla Yardeni’nin yükseliş öngörüleri çok absürt değil.

Piyasalar fazla mı ısınıyor?

Wall Street’in karamsar stratejistleri bu yıl hisse senetlerinde görülen artışın FED’in faiz artışlarının tüketicileri etkilemesiyle tersine döneceğini düşünüyor. Söz konusu stratejistlere göre borsa rallisi ise bir süre sonra tersine dönecek bir ayı piyasası tuzağından başka bir şey değil. Ancak Yardeni borsaların bir boğa piyasasında olduğuna ikna olmuş durumda ve herhangi bir düzeltmenin sınırlı kalacağını öngörüyor.

Yardeni, “S&P 500 ısındı. Nasdaq’sa daha bile fazla ısınıyor. Her iki endeksin de çok fazla ısınmış olabileceği ve bunun da borsalarda bir erime için zemin hazırlayabileceği yönünde endişeler artıyor. Bu gerçekleşse bile aşağı yönlü hareketin yeni bir ayı piyasasından çok bir düzeltme yaratacağını düşünüyoruz” dedi.

Wall Street’te 40 yıl geçiren ve daha önce Oak Associates, Prudential, Deutsche Bank gibi önemli kurumlarda baş yatırım stratejisti olarak görev yapan Yardeni, diğer meslektaşlarının bilançolar konusunda fazla kötümser olduğunu düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street’in konsensüs bilanço sezonu tahmini şirket kârlarının ikinci çeyrekte yıllık bazda %8,9 düşeceği yönünde. Ancak geçen hafta başlayan bilanço sezonunda büyük bankaların bilançolarıyla beklentileri aştığı görüldü.

Yardeni S&P 500 bilançolarının bir yıl öncesine göre sadece %4 düşeceğini tahmin ediyor.

Bank of America verilerine göre ikinci çeyrekte şu ana kadar sadece 30 şirket bilanço bildirdi. Bu firmaların %77’si Wall Street’in hisse başı kazanç tahminlerini geçmeyi başardı. Bilançolardaki toplam artışsa %6 seviyesinde.

Resesyon ihtimalini unutun

Yardeni yatırımcıların resesyon senaryosundan çok dezenflasyonist yumuşak iniş senaryosunun daha yakın olduğunu söyledi. Borsa uzmanı önümüzdeki iki buçuk yıl içinde ABD’de bir resesyon olma ihtimalini %25 olarak tanımlıyor. ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının %70’İni oluşturan tüketici harcamalarının sağlam kalmaya devam edeceğini öngören Yardeni bunun sebebi olarak baby boomer’ların tasarruflarındaki 75 trilyon dolarlık serveti gösterdi.

Borsa uzmanı ekonominin tamamını çevreleyen bir resesyon yerine ekonomideki bazı sektörlerin halihazırda daraldığı diğerlerininse genişlemeye devam ettiğini bir durgunluk döneminin yaşandığına inanıyor. Yardeni enflasyonun düşmesiyle birlikte FED’in bu ay son kez faizleri artıracağını düşünüyor. Bu ise ABD ekonomisindeki güçlü bir toparlanma sürecinin başlangıcı olacak.

Risk iştahı güçlü kalmaya devam ediyor

 

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?

 

Dolarda çok yıllı düşüş trendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)