E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinYapay zeka ve kuantum teknolojisi salgını engelleyecek---

Yapay zeka ve kuantum teknolojisi salgını engelleyecek

Yapay zeka ve kuantum teknolojisi salgını engelleyecek
31 Mart 2021 - 09:11 borsagundem.com

Bilim insanlarının Covid-19'u anlamak ve yayılmasını durdurmak için tedaviler ve aşılar geliştirmek için yarıştığı bir yılın ardından tüm gözler potansiyel yeni salgının nasıl engellenebileceğine çevrildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İki kuruluş Salı günü, kuantum hesaplama ve yapay zeka gibi teknolojileri acil yaşam bilimleri araştırma sorularına uygulayacak olan "Keşif Hızlandırıcı" nın yaratıldığını duyurdu. Ortaklığın bir parçası olarak Cleveland Clinic, sadece IBM laboratuvarında ve veri merkezlerinde yeralan bir kuantum bilgisayar kullanacak. Kuantum hesaplamanın keşif oranını hızlandırması ve mevcut bilgisayarların mücadele ettiği sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olması bekleniyor. Yeni merkez, virüsler ve diğer hastalığa neden olan organizmalar için araştırma ve tedavi geliştirmeye adanacak. Bu, enfekte olmuş bazı kişilerde neden devam eden semptomlara ("uzun Covid" de denir) neden olduğu da dahil olmak üzere Covid-19 hakkında bazı araştırmaları da içerecek.

Cleveland Clinic'in araştırma enformasyon başkanı Dr. Lara Jehi, merkezin ve yeni teknolojilerinin nasıl kullanılacağına "Covid-19 bir örnek" dedi. Jehi CNN Business'a "Ama ... istediğimiz bir sonraki Covid-19'u önlemek," dedi. "Ya da, bir ülke olarak, her şeyi askıya almak ve tüm kaynaklarımızı sadece bu acil duruma müdahale etmek zorunda kalmamak için buna hazır olmak."

Kuantum vaadi

Kuantum bilgisayarlar, bilgileri normal bilgisayarlardan temelde farklı bir şekilde işler, böylece günümüz bilgisayarlarının çözemediği sorunları çözebilecekler. Örneğin, bir soruna birden fazla çözümü aynı anda test edebilirler, bu da farklı bir makinenin alacağı sürenin çok daha kısa bir süre içinde bir yanıt bulmayı mümkün kılar.

Sağlık araştırmalarına uygulandığında, bu kabiliyetin molekülleri ve nasıl etkileşime girdiklerini modellemek için yararlı olması beklenir, bu da yeni çözümlerin geliştirilmesini hızlandırabilir. Jehi, kuantum bilgisayarların ayrıca kanser araştırmalarına yardımcı olmak için genetik sıralamayı iyileştirebileceğini ve yeni ilaçlar için daha verimli, etkili klinik deneyler tasarlayabileceğini söyledi.

Sonuç olarak, Cleveland Clinic ve IBM, sağlık araştırmalarına kuantum ve diğer ileri teknolojilerin uygulanmasının keşif ve ürün geliştirme oranını hızlandıracağını umuyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre şu anda bir laboratuarda bilimsel keşiften bir hastaya ilaç almaya kadar geçen ortalama süre yaklaşık 17 yıldır.

"Gerçekten hızlanmamız gerekiyor," dedi Jehi. "Covid-19 salgınından öğrendiğimiz şey, bir insan ırkı olarak her şeyi bırakıp her seferinde bir acil duruma odaklanmaya gücümüzün yetmeyeceğidir."

Sorunun bir kısmı: Sağlık hizmetleri, araştırmalar ve denemeler tarafından üretilen muazzam miktardaki veriyi işlemek ve analiz etmek uzun zaman alıyor - yapay zeka, kuantum hesaplama ve yüksek performanslı bilgi işlemin (geleneksel bilgi işlemin daha güçlü bir versiyonu) yardımcı olabileceği bir şey. IBM Research direktörü Dario Gil, kuantum bilgisayarların bunu "dünyayı simüle ederek" yaptığını söyledi.

Cleveland Clinic ve IBM, kliniğin kampüsüne kurulmakta olan kuantum sisteminin maliyetini detaylandırmayı reddetti, ancak her iki kuruluşun temsilcileri bunu "önemli bir yatırım" olarak nitelendirdi. Kuantum bilgisayarlar, aşırı soğuk sıcaklıklarda depolanmaları gerektiğinden, inşa edilmesi ve bakımı yapılması gereken karmaşık makinelerdir (düşünün: uzay boşluğundan 200 kat daha soğuk).

Cleveland Clinic, yaklaşık bir yıl sürmesi beklenen şirket içi makinesinin inşa edilmesini beklerken IBM'in kuantum bilişim bulut teklifini kullanarak başlayacak. IBM, ilerleyen yıllarda geliştirildikten sonra kuantum bilgisayarının daha gelişmiş bir sürümünü kliniğe kurmayı planlıyor.

Cleveland Clinic araştırma lideri Jehi, kuantum hesaplama teknolojisinin hala gelişmekte olduğunu kabul etti, ancak kuruluşun zemin katta yer almak istediğini söyledi.

Jehi, "Sağlık hizmetlerinde uygulamalarının ne olduğunu anlayabilmemiz için doğal olarak beslenmeye ve büyümeye ihtiyacı var," dedi. "Başkalarının onları geliştirmesini beklemek yerine, bu uygulamaları tasarlamamız ve bunları kendimiz öğrenmemiz bizim için önemliydi."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)