E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zekâ rallisine 5 uzman yorumu: Yeni internet balonu mu?---

Yapay zekâ rallisine 5 uzman yorumu: Yeni internet balonu mu?

Yapay zekâ rallisine 5 uzman yorumu: Yeni internet balonu mu?
19 Haziran 2023 - 13:56 borsagundem.com

Küresel borsalarda yapay zekâ hisselerinin yükselişi 2023’ün en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Bazı uzmanlarsa ralliyi 90’ların sonunda internetin yaygınlaşmasıyla piyasalarda görülen dot-com balonuna benzetiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekâ hisseleri bu yıl çarpıcı bir ralli gerçekleştirdi. Hisse senetlerindeki ani yükselişler piyasanın boğaları olarak bilinen yatırımcıları bile şaşırttı. Insider’ın haberinde borsa uzmanlarının yapay zekâ etrafındaki yatırımcı duyarlılığı ile 1990’ların sonundaki internet balonunu arasındaki benzerliklere yönelik açıklamaları derleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi bu yılın başından itibaren %39 oranında yükseldi. Bu yükseliş büyük oranda Nvidia, Alphabet ve Microsoft gibi yapay zekâ alanında çalışmalarıyla bilinen hisse senetleri tarafından yönlendirildi. Nvidia hisseleri bu yıl %192’nin üzerinde etkileyici bir ralliye imza attı. Bazı uzmanlar hisse senedinin aşırı değerlendiğini düşünüyor.

Ancak tüm borsa uzmanları yapay zekânın fazla ileriye gittiği fikrinde birleşmiyor. Örneğin Wharton Finans Profesörü Jeremy Siegel sektördeki yükselişi bir balon olarak görmediğini söyledi. Tradier CEO’su Dan Raju ise ‘bir yapay zekâ fiyaskosu ile ilgili konuşmanın bu aşamada temelsiz olacağını’ söyledi. Borsa uzmanlarının fikirleri farklı olsa da yapay zekâ konusundaki yorumları yatırımcılar için önem arz ediyor:

Michael Hartnett, Bank of America

Bank of Amerika Küresel Araştırmalar Baş Yatırım Sorumlusu Michael Hartnett yapay zekâ rallisini şimdilik “bebek balon” olarak tanımladı. Hartnett “yapay zekâ=internet” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı, “Varlık balonları, ister internet gibi doğru şeyler, isterse de konut gibi yanlış şeyler üzerine olsun, her zaman kolay parayla başlar ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artışıyla sona erer” dedi.

James Penny, TAM Varlık Yönetimi

Firmanın baş yatırım sorumlusu olan James Penny “bilançosunda yapay zekâ kelimesi bulunan şirketlerin bile hisse senetlerinin yükseldiğine” dikkat çekti ve sürecin “dot-com dönemine çok benzediğini sözlerine ekledi.

Penny Bloomberg’teki açıklamasında, “Bana kalırsa piyasa bir miktar kendini aştı” diyerek büyük ihtimalle borsaların bu seviyelerden aşağıya ineceğini öngördü.

Art Cashin, UBS

UBS’ten Art Cashin CNBC’deki açıklamasında, “Bence yapay zekâ dot-com’un mini bir versiyonu olacak. Duyduğunuz her şeye yapay zekâ bulaşacak. Yeni ilaçlardan tedavi yöntemlerine kadar öngörebilme doğası olan her şeyde yapay zekâ duyulacak. Bunun ilginç olmasını bekliyorum” dedi.

David Rosenberg, Rosenberg Research

Ünlü ekonomist David Rosenberg, “Bu tür kurumsal tepkiler dot-com balonunda olanlarla çok farklı değil. Birçok şirket yatırımcılarına interneti nasıl işlerine dahil etmeyi planladıklarına dahil haberler paylaşacak yatırımcı iştahını tatmin eder. Ya da sadece isimlerinin sonuna ‘.com’ ekledikleri için hisse senetlerinin değerini artırır” dedi.

Dan Ives, Wedbush Menkul Kıymetler

Dan Ives teknoloji hisselerinde dot-com benzeri bir balon olduğu veya hisse değerlerinde bir çöküş oluşacağı görüşlerini güçlü bir şekilde reddediyor. Ives, yapay zekâ sektörünün internetin ilk ortaya çıkışını takip eden bir yükselişe benzer bir “1995 anı” için şartları olgunlaştırdığını düşünüyor.

“Son 9 ayda teknoloji sektöründe maliyetlerdeki büyük düşüş, istikrarlı kurumsal harcamalar ve dayanıklı bir tüketici ile birlikte, internetin şekillenmeye başlamasından bu yana gördüğümüz en dönüşümsel teknoloji olan yapay zekâ için sahnenin '1995 anına’ ayarlandığına inanıyoruz.”

Jeremy Siegel, Wharton Finans Profesörü

Wharton Finans Profesörü Jeremy Siegel yapay zekâ etrafında oluşan yatırımcı heyecanını bir balon olarak görmüyor. Siegel dot-com döneminde hiçbir bilançosu olmayan şirketlerin muazzam şirket değerlerine ulaştığını hatırlattı

Dan Raju, Tradier

Fintek ve aracılık firması Tradier’in CEO’su Dan Raju yapay zekâ ile dot-com balonunu benzeştirmenin yanlış olduğunu yazdı. Raju aksine 2023 yılında ‘hemen şu anda’ yapay zekânın nimetlerinden faydalanıldığına dikkat çekti. CEO yapay zekânın benimsenmesi sürecinin henüz başında olunduğunu buna rağmen şirketlerin fiyat bilanço oranlarının hâlâ makul seviyelerde kaldığını belirtti.

Emekliler borsa yatırımdan vazgeçemiyor

 

Yapay zekâ hisseleri piyasa balonu mu?

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)