E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı ekonomistler TCMB'dan ne bekliyor?---

Yabancı ekonomistler TCMB'dan ne bekliyor?

Yabancı ekonomistler TCMB'dan ne bekliyor?
20 Mart 2024 - 16:40 borsagundem.com

Yabancı uzmanlar, Merkez Bankası'nın faizi sabit bırakabileceğini ifade ederek, "bekle-gör" politikasını uygulayabileceğini öngördüler.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında yarın toplanacak.

Yabancı uzmanlar, TCMB'nin yarınki faiz kararında politika faizini sabit bırakacağı öngörüsünde bulunurken, bankanın iletişiminde "bekle-gör" politikasını uygulayabileceğini ve enflasyonda artış olması durumunda daha da sıkılaşmayı düşünebileceğini kaydetti.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal yaptığı değerlendirmede son dönemde enflasyonda yaşanan yukarı yönlü sürprize rağmen TCMB'nin PPK toplantısında politika faizini yüzde 45'te sabit tutacağı tahmininde bulundu.

TCMB'nin faiz artırımı yoluyla doğrudan sıkılaşmanın önüne geçmeye çalışabileceğini belirten Drimal, bankanın iletişiminde bekle-gör politikasının nedenleri olarak son zamanlarda yapılan makro ihtiyati sıkılaştırma önlemleri ve ödemeler dengesinde beklenen iyileşme olabileceğini ifade etti.

"500 baz puanlık bir indirim gelebilir"

Drimal, bununla birlikte olasılıkların 250 veya 500 baz puanlık başka bir faiz artışına doğru kaydığını aktardı. Şu an için TCMB'nin politika faizini 2024'ün geri kalanında yüzde 45'te sabit bırakabileceğini dile getiren Drimal, 2025'in ilk çeyreğinde ise 500 baz puanlık bir indirim gelebileceğini vurguladı.

Drimal, "TL için kısa vadeli görünümün negatif ancak cari işlemler hesabındaki iyileşmenin ve beklenen yabancı para girişlerin hala muhtemel olduğunu görüyoruz. Bunlar da TL'nin 2. ve 3. çeyrekte güçlenmesine yol açabilir" değerlendirmesini yaptı.

"TCMB daha da sıkılaşmayı düşünebilir"

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 45'te tutmasının beklendiğini söyledi.

Ancak ileriki aylarda enflasyonda artış olması durumunda TCMB'nin para politikasını daha da sıkılaştırmayı ciddi olarak düşünmesi gerekebileceğini aktaran Matys, "Yatırımcılar, TCMB'nin kararı açıklandığında yayınlayacağı resmi açıklamada bu konuda yeni ipuçları arayacak." dedi.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

Piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı

 

Faiz kararında kritik hafta! İşte ekonomistlerin beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )21 Mart 2024 09:03

    Yabancı enflasyon olan yerde ilgili ülke parasından uzak durur. ne kadar başarılı olursan ol, enflasyon senın başarını yer ve yukar. enflasyon bunun için canavardır. ülke insanın tlden altına dolara kaçarken dolar bozup neden tl yatırım yapsın elın gavuru :D alık fıkır yaa bıorak suslu ekonomı açıklama ve soru cevapları

  • midyeci şerafettin21 Mart 2024 07:25

    geçen ay faiz artırımı olmalıydı .yeni merkez bank başkanı ilk sınavında battı .doğru şeyi doğru zamanda yaparsan geçerlidir.bu ekonomi ekibi enteresan günlük anlık kararlarla piyasasyı çökerttiler heniz bir programları bile yok 8 aydır.tek işleri dünyayı beleşe dolaşmak oldu .miz gibi .emekli tarihinin en büyük çöküşünü sefaletini yaşıyor.nebaityle arkasındaki akıl hocasının kur korumalısı ülkeyi bitirdi.ondan önce zaten merkez boşalmıştı .şimdi 3 mü 5 mi artırsa falan .geçen ay pas geçilmeyecekti şok artırım yaparsın reform yasalarını çıkarır yüzünü afganiğstana değil avrupaya dönerisn piyasa  o an düzelir.derviş ve özal örnekleri önüğmüzde .bunlar ülkeyi bitiriyorlar yanında halkı da açlığa felakete sürüklüyorlar.böyle karanlık yaşanmadı ülkede .şimdi 3 mü 5 mi .komedisi artırmazsa zaten felaket daha büyüyecek .en az 7,5 olmalı artırım .

  • sözün özü21 Mart 2024 04:20

     Demek ki yabancılar da anlamış Türkiye'nin beceriksiz olduğunu,,,,,

  • Mehmet şeker21 Mart 2024 03:45

    😛😛😛😛🤠🤠🤠🤫🤫🤫🤫🤫😀😀😀😀

  • Berber Bekri 20 Mart 2024 19:34

    Pas geçer...