E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te FED dopingi kısa sürdü---

Wall Street’te FED dopingi kısa sürdü

Wall Street’te FED dopingi kısa sürdü
18 Mart 2021 - 16:42 borsagundem.com

ABD borsaları tahvil faizlerinin 14 ayın zirvesine tırmandığı Perşembe gününe düşüşle başladı. Yatırımcılar ayrıca beklentilerin üzerinde gelen haftalık işsizlik başvurularını değerlendiriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz gün FED açıklamalarıyla birlikte toparlanan ABD borsaları tahvil faizlerinin Ocak 2020 seviyesine çıkmasının ardından güne düşüşle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,12 yükselişle 33.070 puandan S&P 500 Endeksi %0,45 azalışla 3.956 puanda Nasdaq Endeksi ise %1,32 düşüşle 13.353 puandan işlem görüyor.

S&P 500 ve Nasdaq endekslerindeki düşüş Perşembe günü 10 yıllık ABD Hazinesi getirisinin 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla gerçekleşti. ABD Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaların borsalardaki tahvil krizini dindiremediği gözüküyor.

ABD Hazinesi tahvil getirilerinin doğurduğu politika faiz oranlarının erken yükseltileceğine endişeleri ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın dün gerçekleştirdiği açıklamalar dindirmişti. Powell’ın yakın zamanda faiz oranlarını arttırmayacağını belirttiği açıklamaları sonrasında Nasdaq Endeksi verdiği kayıpların bir kısmını hızlı bir biçimde toparlamıştı.

FED, ekonomik büyüme ve enflasyon görünümünü yükseltirken, ABD işsizlik oranı tahminini bu yıl %4,5'e düşürdü. ABD’deki işsizlik oranı Şubat ayında %6,2 olarak gerçekleşti. ABD Çalışma Bakanlığı’nın gün içerisinde paylaştığı haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise beklentileri aştı. Geçtiğimiz hafta işsizlik maaşı için yapılan başvuruların sayısı 770 bin’e ulaşırken ekonomistlerin beklentileriyse 700 bin başvuru seviyesindeydi.

FED'in sıfıra yakın faiz oranlarını 2023'e kadar yükselmeyeceğine dair güvence vermesine rağmen, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Perşembe günü %1,74'e kadar ulaştı. Söz konusu oran Ocak 2020'deki seviyeyi gösterirken borsalarda yükselen tahvil oranlarıyla mücadele devam etti.

Bu yıl %1'in altında başlayan 10 yıllık ABD tahvil verimindeki hızlı tırmanış, daha yüksek fiyat kazanç oranı bekleyen hisselerin gelecekteki kârlarında aşınmaya neden oluyor ve hisselerin piyasa değerinde sıkışma yaratıyor. Bu yüksek fiyat kazanç oranına sahip hisselerin çoğu teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi’nde olduğundan tahvil krizi en çok bu endekste görülüyor. FED, iki gün süren Mart toplantısının ardından Çarşamba öğleden sonra tahminleri yayınlamasının yanı sıra, kurları veya varlık alım programını değiştirmedi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentiyi aştı

 

FED sonrası altın neden ralli yaptı?

 

Tahvillerde sular durulmuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)