E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’e bir sonraki kriz temettülerden mi gelecek?---

Wall Street’e bir sonraki kriz temettülerden mi gelecek?

Wall Street’e bir sonraki kriz temettülerden mi gelecek?
06 Nisan 2023 - 18:11 borsagundem.com

Mart ayındaki yerel bankalar krizinin ardından birçok banka daha temkinli bir yönetim stratejisi benimsemeye başladı. Ünlü borsa analisti Howard Silverblatt’a göre bu temkinlilik temettü ödemelerine de olumsuz yansıyacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de batan bankalarda parası olmayan yatırımcılar da iflaslardan kendi başlarına düşen sıkıntıyı çekebilir. Investor’s Business Daily’nin haberine göre S&P 500 Endeksi’ndeki temettü düşüşleri banka krizinden hasarsız kurtulduğunu düşünen yatırımcıların canını sıkabilir.

S&P Dow Jones Indices araştırmasına göre bankacılık krizinden kaynaklanan sorunlar S&P 500 temettü büyümesinde frene basılmasına sebep olacak. S&P Dow Jones Indices Analisti Howard Silverblatt S&P 500 temettülerinin 2023’te sadece %5 yükselmesini bekleniyor. Bu oran 2022'deki çift yüzdelik haneli artışlara göre yarı yarıya bir düşüşü ifade ediyor.

Silverblatt temettü öngörülerine ilişkin açıklamasında "Artışların büyüklüğü azaldı. Tüketici harcamaları azaldıkça ve ekonominin yavaşlaması konusundaki endişeler arttıkça oranları yıl boyunca mütevazı bir seviyede kalması bekleniyor" dedi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi geçtiğimiz yılı eksi %19,64’lük getiri oranıyla bitirmişti. Temettülerin endeksteki tek getiri kaynağı olduğu düşünüldüğünde sorunun ne kadar büyük olduğu ortaya çıkıyor. Üstelik bu kaynak uzun vadeli getirilerin önemli bir parçası niteliğinde.

S&P Dow Jones Indices verilerine göre, S&P 500 uzun vadeli getirileri %29,5 civarında. Diğer bir deyişle: Temettüler, piyasanın toplam getirilerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Temettü artışlarını yavaşlatan herhangi bir gelişme yatırımcılar için büyük kayıplara mal olacak.

S&P 500 için büyük sorun finans hisselerinin temettüleri

Bankacılık krizinin bu yıl S&P 500 temettülerini ne kadar etkileyeceği belli değil. Ancak temettülerde yara oluşturacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Finans hisseleri S&P 500’daki temettülerin önemli bir kaynağını oluşturuyor. Endeksteki finans hisselerinin %93’ünden fazlası temettü ödüyor. Temettü ödeyen finans firmaları arasında getiri ortalamaları ise yaklaşık %3 civarında. Bu S&P 500 Endeksi’ndeki getiri ortalamalarının kabaca iki katı kadar.

Üstelik finans hisseleri S&P 500 Endeksi’nde en önemli üçüncü sektör konumunda ve endeks değerinin yaklaşık %13’ünü oluşturuyor. Finans hisseleri için temettü ödemek bir zorunluluktur. S&P Dow Jones, temettü artışlarının sektörün uzun vadeli toplam getirisini %170'ten fazla artırdığını söylüyor.

Lincoln National, First Republlic Bank ve Comarica gibi altı S&P 500 finans hissesi halen %6’dan fazla temettü getirisi sağlıyor. Ancak yakın dönemde temettü getirilerinin dondurulması veya düşürülmesi, oranların artırılmasından daha büyük bir ihtimal olarak görülüyor.

Silverblatt bankaların temettü sorunlarını “Silicon Valley Bank olayları gibi finansal gelişmelerin etkisinden doları bankaların beklenen temettü ödeme seviyeleri düşürüldü: Düşük kredi büyümesi oranıyla birlikte düşük kurumsal talep, artan rezerv gereksinimleri, bankaların stres testlerine yönelik artan endişeler ve bankaların potansiyel olarak bu açılımların altında yönetilmesi aynı zamanda da artan düzenlemeler...” ifadeleriyle açıkladı.

Rakamlarla temettüler

İyi tarafından bakılacak olursa S&P 500 temettülerinin bu yıl hâlâ rekora ulaşması bekleniyor. İlk çeyrekteki temettü artışlarının değeri, 2022'nin dördüncü çeyreğine göre %21 artışla 19,7 milyar dolara ulaştı. Ancak bu rakam 2022'nin ilk çeyreğine göre hâlâ yaklaşık %29 düşüktü.

Bazı finansal hisse senetlerindeki büyük düşüşler göz önüne alındığında, getirileri şişirilmiş olduğu gözüküyor. Örneğin First Republic Bank hisseleri bu yılın başından bu yana %89 oranında düştü. Hissenin temettü getirisi ise %7,4 seviyesinde Bu bir yıl öncesine göre %0,5’lik bir artışı işaret ediyor. Bankanın temettü payını sabit tutabileceğini veya hatta düşürebileceğini düşünmek hiç de çılgınca bir fikir değil.

Bu yılın başından bu yana Wall Street’te sadece bir finans firması temettü payını kesti. Buna karşın temettü oranlarını artıran şirket sayısı ise 20. Söz konusu durumu daha fazla finans firmasının temettülerini düşüreceği şeklinde okumak yatırımcılara bir darbe daha ineceği anlamına geliyor.

Silverblatt, "Finans hisselerinin liderliğindeki şirketler, 2022'nin ilk çeyreğinde rekor kıran geri alım harcamalarından geri çekilmeye devam etti. Enerji ise endekse aykırı hareket eden bir sektör olmaya devam ediyor. Sektör rekor kârlar elde ettiği için geri alımlarını artırıyor" dedi.

Fundstrat: Yaklaşan bilanço sezonu, ayılara havlu attırabilir

 

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

ABD Doları hakimiyetini yitiriyor mu?

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)