E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisinin devamı gelecek mi?---

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?
17 Temmuz 2023 - 18:29 borsagundem.com

Yılın ilk yarısında göz kamaştıran bir performans gösteren Wall Street borsaları için ikinci yarı aynı performansla geçmeyebilir. Goldman Sachs ekonomistleri ABD hisse senetlerinden gelecek 6 ayda sabit bir seyir bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ralli havasında kalmayı sürdürüyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi son kırk yılın en iyi altı ayını geçirdi. S&P 500 Endeksi ise aynı dönemde %16 yükseldi.

Yatırımcıların aklındaki soruysa hisse senetlerinin aynı performansı yılın geri kalanında devam ettirip ettiremeyeceği. Goldman Sachs analistleri ise hisse senetlerinin yılın ikinci yarısında çok daha sabit bir seyirle ilerleyeceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele amacıyla gerçekleştirdiği faiz artırımları bir süredir ABD’de bir resesyon gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. ABD’nin bir resesyonla karşılaşılmadan enflasyonu düşürme ihtimali yumuşak iniş olarak adlandırılıyor.

Bu yıl ABD ekonomisinden gelen güçlü veriler Wall Street ekonomistlerinin yılın devamı için resesyon beklentilerini gözden geçirmesine sebep oldu. YahooFinance’in haberine göre Goldman Sachs analistleri, “Enflasyonun normalleşmesiyle birlikte yumuşak iniş ABD için ekonomistlerimizin temel senaryosu olmayı sürdürürken devam eden riskleri de bulunuyor” açıklamasına yer veriyor.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Christian Mueller-Glissmann ve liderliğini yaptığı ekibi yatırımcılarla paylaştığı notta, ABD hisse senetlerinin yılın geri kalanında sabit bir seyir öngördüğünü açıkladı.

Dev bankanın ekonomistleri haziran ayında gelecek 12 aya ilişkin ABD’de resesyon beklentilerini %35’ten %25’e düşürdüklerini açıklamıştı. Yine de Mueller-Glissman ve ekibi enflasyonun bu noktadan sonra daha yapışkan hale gelebileceğini ve merkez bankasının şahin tonunu tetikleyebileceğini yazdı.

Çarşamba günü açıklanan haziran ayı ABD tüketici enflasyon verileri fiyat artışlarının yıllık bazda %3 seviyesinde kaldığını ortaya koydu. Bu oran Mart 2021’den bu yana en yavaş yıllık enflasyonu işaret ediyor.

Yavaşlayan enflasyon ve ekonomik verilerdeki çelişkili sinyaller ekonomistlerin yılın geri kalanında merkez bankasının iki faiz artışı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine yönelik tartışmalarını da körükledi. ABD enflasyonu her ne kadar %3’e kadar inse de FED’in ABD enflasyonuna ilişkin hedefinin yıllık %2 olduğu biliniyor.

Goldman analistleri ayrıca Çin ve Avrupa’dan gelen küresel büyüme rakamlarına da işaret etti:

“Çin verileri ikinci çeyrekten bu yana ciddi derecede hayal kırıklığı yarattı ve Euro Bölgesi’nin zayıf küresel sanayi sektörü verileri hizmet sektörüne de yayılmaya başladı. İkinci yarıya ilişkin risklerden birisi küresel tüketici fiyat endeksi verilerinin özellikle de aynı dönemde enflasyon normalleşirken bilanço revizyonlarına neden olmaya başlaması.”

Goldman ekonomistleri haziran ayında yatırımcıların risk iştahının da ciddi anlamda arttığını belirtiyor.

Gerçekten de tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyreden Nvidia gibi büyük ölçekli teknoloji şirketleri ABD borsalarını bu yıl önemli ölçüde destekledi. Apple hisseleri bu yıl yaklaşık %50 değer kazandı. Aynı dönemde Tesla hisseleri de %127 yükseldi.

Analistler rallinin başlangıcı sırasında borsa rallisinin dar bir hisse senedi grubu tarafından yürütüldüğünden endişe ediyordu. Ancak borsalar 52 haftanın en yüksek seviyelerine ulaşırken yükselişlere diğer isimler de katılmaya başladı. Yahoo Finance’in haberine göre yüksek seviyede açığa satışa maruz kalan hisse senetleri dahi borsa rallisine katılıyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen: Resesyon beklemiyorum

 

Dolarda çok yıllı düşüş trendi

 

Borsada satın alma değil haber satma zamanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)