E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisi alacakaranlık kuşağında---

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında
14 Eylül 2023 - 15:56 borsagundem.com

ABD borsalarında bu yılın başından itibaren ralli havası esse de analistler göre söz konusu boğa piyasasının ömrü uzun olacak gibi görünmüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka alanındaki gelişmelerin yarattığı heyecanla birlikte teknoloji hisselerinde görülen ralli ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif sıkı para politikasına rağmen bu yıl borsaları canlandırdı. Ancak Insider’ın haberine göre ABD’nin en büyük varlık yönetimi firmalarından olan Fidelity, Wall Street rallisinin gücünün tükenmek üzere olduğunu belirtiyor.

Fidelity Küresel Makro Başkanı Jurrien Timmer ABD’deki tahvil getirilerinin yükselişine dikkat çekerek bu artışın hisse senetleri piyasalarındaki ralliyi sönümleyebileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri %5’in üzerinde getiri sağlıyor. Bu oran 2006’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye oldukça yakın. Tahviller borsa yatırımcıları için en garantici yatırım tercihi olarak görülür. Söz konusu yatırımlardaki getirilerin yükselmesi ise hisse senetleri gibi daha riskli yatırımların cazibesini yitirmesine sebep oluyor.

Timmer konu ile ilgili açıklamasında, “Tüm bunlar hisse senetlerinde yıllardır süregelen boğa piyasasının alacakaranlıkta olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda borsaların iki haneli getirilerden tek haneli getirilere geçeceğini varsaymak mantıklı görünüyor ve hisse değerlemeleri yeniden değerlendirilme riskiyle karşı karşıya” ifadelerine yer verdi.

Timmer yüksek tahvil faizlerinin hisse senedi fiyatları için bir numaralı tehdit olduğunu vurguluyor. İki yıllık ABD Hazinesi tahvilleri son iki yılda kabaca 480 baz puan yükseldi. Bu yükselişlerdeki en büyük etkense FED’in enflasyonla mücadele etmek için faiz artışlarına girmesiydi. 10 yıllık hazine tahvillerindeki getirilerse aynı dönemde 400 baz puan yükseldi.

Borsa uzmanı, “Eğer uzun vadeli getiriler tırmanmaya devam ederse bilançolar ne olursa olsun hisse senedi indirgenmiş nakit akışı modeli (DCF) üzerinden hisse senedi değerlemelerine darbe vuracaktır. Uzun vadeli öngörülere halihazırda Hisse değerlemelerindeki gerilemeler tarafından meydan okunuyor” açıklamasında bulundu.

Hisse senetlerine yönelik temkinli bir bakış açısına sahip olan tek isim Timmer değil.

JPMorgan stratejistleri son yayınladıkları piyasa notunda bankanın hisse senetlerine dair “korumacı” olarak kalmayı sürdürdüğünü açıkladı. Banka stratejistleri yüksek hisse değerlemelerine ve piyasalarda oluşan aşırı iyimserliğe dikkat çekti.

Banka analistleri, “ABD’de bilançolar geriliyor ve aşırı kısıtlayıcı para politikasıyla birlikte yaşlanmakta olan istihdam döngüsü, artan sermaye maliyetleri, çok serbest bir maliye politikasının benimsenmesi, tüketici ve hane halkı birikimlerinin erimesi ve artan resesyon riskleri hesaba katıldığında gelecek yıla dair beklentiler fazlasıyla iyimser” açıklamasında bulundu.

ABD'de üretici fiyatları beklentilerin üzerine çıktı

 

Enflasyon, Fed’in yüzde 2 hedefine ne zaman düşecek?

 

ABD'de tahminleri aşan enflasyona Fed nasıl yanıt verecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)