E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street neden Haziran’da faiz artışı bekliyor?---

Wall Street neden Haziran’da faiz artışı bekliyor?

Wall Street neden Haziran’da faiz artışı bekliyor?
29 Mayıs 2023 - 13:42 borsagundem.com

Wall Street, Fed’in Haziran ayında faiz oranlarını artırmasını bekliyor. Peki bunun altında hangi nedenler yatıyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, Fed’in faiz artırım sürecinin sona ermediğini düşünüyor. Yatırımcılara göre Fed’in Haziran ayında yeni bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in geçen yıldan bu yana enflasyonla mücadele kapsamında yürüttüğü faiz artırma politikasının henüz sona ermediği düşünülüyor. ABD’de yatırımcılar, resesyon endişelerine rağmen Fed’in Haziran ayında yeni bir faiz artırımına gideceğini, bununla da kalmayarak yıl sonuna kadar herhangi bir faiz indiriminde bulunmayacağını öngörüyor.

İki önemli veri

CNN’den Krystal Hur’un analizine göre, Wall Street, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Haziran ayında faiz oranlarını artırmasını bekliyor. Sadece bu da değil; yatırımcılar Fed’in yaptığı açıklamaya paralel olarak, bu yıl faiz oranlarının düşmeyeceğini tahmin ediyor.

Peki yatırımcılar bu noktaya nasıl geldi? Geçen hafta beklenenden daha sıcak gelen iki önemli ekonomik veri, yatırımcıların faiz oranının gidişatının nasıl seyredebileceği konusundaki endişelerini artırdı.

Ekonomik çıktının en geniş ölçüsü olan gayri safi yurt içi hasıla, Nisan ayında bildirilen yüzde 1,1'lik ilk tahminin ardından, yılın ilk üç ayında yıllık bazda yüzde 1,3 oranında arttı.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yeni verilere göre, Kişisel Tüketim Harcamaları fiyat endeksi Nisan ayında sona eren 12 ay için Mart ayındaki yüzde 4,2'lik artıştan yüzde 4,4 seviyesine yükseldi.

Penn Mutual Asset Management Baş Yatırım Yetkilisi Mark Heppenstall, ekonomik verilerin, First Republic'in bu ayın başlarındaki çöküşünün ardından bölgesel bankacılık sektöründeki son sakinliğin yanı sıra, yatırımcıların Fed'in gelecek ay faiz artırabileceğine dair öngörülerinin kuvvetlenmesine neden olduğunu söyledi.

CME FedWatch Tool'a göre ise vadeli işlem yatırımcıları, Cuma öğleden sonra Haziran ayında çeyrek puanlık bir faiz artışı için kabaca yüzde 66 olasılık öngörüyorlardı. Bu, Fed'in art arda 11. kez faiz artırımına gideceğine işaret etmesi bakımından önem taşıyor.

Faiz indirimi beklentileri başka bahara

En şaşırtıcı olanının ise piyasaların artık Fed'in 2023'te faiz indirimi yapacağına inanmaması olduğu görülüyor. Bu, Wall Street’in Fed’in bu yazdan başlayarak bu yıl birçok kez faiz indirimine gitmesini beklediği bu ayın başlarından itibaren ciddi bir geri dönüşe karşılık geliyor.

Yine de iyi haberler de yok değil. Güçlü bir ekonomi, Fed'e faiz oranlarını yükseltmek için daha fazla hareket alanı sağlarken, aynı zamanda ABD'nin, Fed’in enflasyonu dizginlemeye yönelik agresif kampanyası karşısında dirençli kaldığı anlamına geliyor.

Goldilock senaryosu ve resesyon

Tabii ki, ekonominin dirençli yapısı ve gücü yeni bir olgu değil. Commonwealth Financial Network’ün yatırım yönetimi ve araştırmadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Peter Essele, daha önce bir durgunluk bekleyen bazı yatırımcıların son aylarda ekonominin hem enflasyonun hem de ekonomik büyümenin ılımlı olduğu bir Goldilock senaryosuna girebileceğine dair daha fazla gösterge gördüklerini söylüyor.

Ayrıca, tahvil piyasası da yatırımcıların bu yıl içinde olası bir resesyona dair bahislerini gevşettiklerine dair bazı sinyaller veriyor. 2 yıllık Hazine getirisi, bölgesel bankalar Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflaslarının resesyon korkularına yol açması ve getiriyi keskin bir şekilde aşağı indirmesinden önce, Mart ayının başından bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Peki sırada ne var? Fed'in 14 Haziran'daki bir sonraki faiz oranı kararından önce ayrıştıracağı birkaç önemli ekonomik okuma bulunuyor. Mayıs ayı istihdam raporu bunların başında geliyor. Ekonomistlerin erken tahminleri 180.000 kişilik istihdam artışı ve işsizlik oranının bir tık artarak yüzde 3,5'e çıkması yönünde. Heppenstall, “İsthdam verileri beklenenden daha sıcak gelirse, Haziran için bir faiz artışını neredeyse kilitler” diyor.

IMF: ABD'de faiz oranlarının yüksek kalması gerekiyor

 

Fed yetkilisinden 'faiz artışı' sinyali

 

Fed yetkilileri faiz artırımı konusunda ikiye bölündü

 

Fed raporu: Enflasyon en yaygın mali sorun

 

JPMorgan: Üçüncü çeyrekte Fed faiz indirebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)