E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street efsanesi Jim Rogers’tan 3 yatırım stratejisi---

Wall Street efsanesi Jim Rogers’tan 3 yatırım stratejisi

Wall Street efsanesi Jim Rogers’tan 3 yatırım stratejisi
01 Haziran 2023 - 18:10 borsagundem.com

Kriz dönemlerinde uyguladığı güçlü yatırımlarıyla ünlenen Jim Rogers ABD ekonomisinin 2008’den daha kötü bir krize yaklaştığını söyledi. Ünlü borsa uzmanı 3 yatırım stratejisini kurtarıcı olarak gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaları 2022 yılını ayı piyasasında geçirmesinin ardından bu yıl tırmanışa geçti. Ancak efsane yatırımcı Jim Rogers’a göre bir sonraki düşüş çok daha acı verici olacak

Rogers, Real Vision’daki röportajında piyasalara ilişkin beklentilerinin neden bu kadar karamsar olduğunu açıkladı. Ünlü yatırımcı, “2008’de ayı piyasası geçirmemizin nedeni çok fazla borcumuzun olmasıydı. Camdan dışarıya bakın. 2008’den bu yana borçlar her alanda fırladı” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu tablo yatırımcılar için de hiç iyi bir işaret değil

Efsane yatırımcı, “Bir sonraki ayı piyasasının hayatımdaki en kötü piyasa olacağını söylemek basit bir ifade değil. Zira borç son 14 yılda şaşırtıcı miktarlarda arttı” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Jim Rogers piyasa volatilitesini kendi lehine kullanan kaldıraçlı işlemler konusunda oldukça tecrübeli. Rogers eş kurucusu olduğu Quantum Group’un fonlarındaki başarısıyla tanınıyor. 1973 yılında George Soros’la birlikte yürüttükleri fonlar 1970’lerden 1980’lere kadar birçok piyasa krizi ve ekonomik krizde kâr elde etmelerini sağlamıştı.

Benzinga’nın haberine göre Rogers’ın piyasalardaki güncel tehlikeler ve fırsatlar hakkındaki bakış açısı ise şöyle:

Dolar

Rogers, Washington'un ABD’nin devasa borç sorunu için geçici limitler müzakere etmek yerine, sürekli genişleyen borç yığınının nasıl ele alınacağını belirlemeye odaklanması gerektiğini savunuyor.

80 yaşındaki kıdemli yatırımcı, “Tarihte bu duruma düşen her ülke önünde sonunda ciddi sorunlar yaşamıştır. Biz de yaşayacağız” diyor.

ABD’nin borç sorunu aynı zamanda ülkenin para birimi üzerinden de etkilerini gösterebilir.

Rogers, “Son derece endişeli olmalısınız. Zira eğer endişeli değilseniz neler olup bittiğini bilmiyorsunuz demektir. Birçok ülke ABD Doları’nın alternatiflerini aramaya başladı. Bunun bir sebebi de korkunç borç sorundur” dedi.

Mayıs ayındaki bir fon lansmanı etkinliğine katılan Rogers, “Hiçbir dünya para birimi 100-150 yıldan fazla bir süre boyunca zirvede kalamadı. Bu hep değişti. Biz uzun zamandır zirvedeyiz ve şimdi ABD Doları’na rakip aramaya başlamak için nedenler var” dedi.

Roger önümüzdeki iki ila üç yıl içinde döviz piyasalarında “kötü bir şey” olmasını beklediği için tetikte.

Enflasyon savaşı

Fiyatlardaki yükseliş geçtiğimiz yıl boyunca küresel ekonominin manşetlerinde yer aldı. Rogers’a göreyse yaygınlaşan enflasyon bir sürpriz değil.

Efsane yatırımcı, “Tarih boyunca herkesin para bastığı veya ekonomiyi canlandırdığı dönemler her zaman için enflasyona yol açtı” dedi.

Enflasyon zorluklarla kazanılan nakit paranın satın alma gücünü aşındırır. Ancak Rogers bu noktada enflasyona mücadele etmenin etkin bir yolunu sunuyor: Reel varlıklar.

Rogers, “Enflasyon yaşandığında bulunabileceğiniz en iyi yer reel varlıklardır ve reel varlıklar da emtialardır” dedi.

Gümüş yatırımlarına sahip olduğunu açıklayan Rogers geçmişteki bir açıklamasında gümüşün değerinin düşmesi halinde portföyüne daha fazla ekleyeceğini de sözlerine eklemişti.

Rogers reel varlıkların ne kadar ucuz olduğunu da şu ifadelerle aktarıyor: “Bildiğim en ucuz varlık hala emtialar. Gümüş tüm zamanların en yüksek seviyesinin %60 gerisinde.”

Tarım

Tarım yatırımları yapay zekâ veya kripto paralar kadar heyecan verici olmayabilir. Ancak ekonomiler ve toplumlar için hayati bir değere sahiptir. Tarım olmadan insanların sofralarında yiyecekleri yemek olmaz.

Rogers bu alanın henüz önemli bir çekiş gücü kazanmadığını ve bunun da fırsatlara yol açabileceğini belirtiyor. Efsane yatırımcı, “Tarım son birkaç yıldır felaket durumda. Bununla birlikte eğer felaketten satın alırsanız işler yoluna girecektir” ifadelerine yer veriyor.

Tarım sektörüne yatırım yapmanın yollarından birisi de borsa yatırım fonları. Yatırımcılar seçili tarım şirketlerinin bulunduğu fonlara yatırım yapabilir.

Bununla birlikte tarım arazilerine yatırım yapmak da uygulanabilir bir yöntemdir. Bill Gates ve Thomas Peterffy gibi milyarderler ABD’de tarım arazisi satın alıyorlar. Bu büyük yatırımcıları takip etmek bireysel yatırımcılar için de kötü bir fikir olmayabilir.

Rogers, “Normal şartlarda paranızı büyük çocukların koyduğu yere koyarsanız muhtemelen kârda çıkarsınız” dedi.

Bireysel yatırımcıların tarım arazilerine yatırım yapması fazla masraflı olabilir. Ancak bu noktada gayrimenkul yatırım fonlarını kullanmak daha kolay bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Tarım sektörüne yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bu tür arazilere yönelen GYO’ları göz önünde bulundurabilir.

Gelişmekte olan ülkeler altına yönelip dolardan kaçıyor

 

Nakit tasarruf değil yatırım aracı oldu

 

Borsa yaz aylarında nasıl seyrediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)