E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWagner krizi piyasaları nasıl etkiler?---

Wagner krizi piyasaları nasıl etkiler?

Wagner krizi piyasaları nasıl etkiler?
26 Haziran 2023 - 15:54 borsagundem.com

Hafta sonu tüm dünyanın gündemi paramiliter örgüt Wagner’in silahlarını Rus askerlerine çevirmesiydi. Kriz pazar günü itibariyle aşınsa da analistler Rusya’da görülen zayıflığın etkilerini araştırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar yeni haftaya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve paralı asker grubu Wagner arasındaki krizin artçı şoklarıyla başladı. MarketWatch’un haberine göre New York merkezli yatırım firması AXS Investment’ın CEO’su Greg Bassuk pazar günü yaptığı açıklamada, “Küresel piyasalar pazartesi günü ticarete başlamaya hazırlanırken, yatırımcılar kısa ömürlü Rusya ayaklanmasının önümüzdeki günlerde ve haftalarda jeopolitik, ekonomik ve piyasa istikrarını sarsacak çok daha derin bir yıldırımın sadece başlangıcı olup olmadığına odaklanmış durumda” ifadelerine yer veriyor.

ABD borsaları pazar günü akşamı vadeli işlemlerde kısa süreli bir yükseliş gösterirken petrol fiyatları ise ralli yaptı. Dow Jones vadelileri pazar günkü 75 puanlık yükselişinin ardından açılış öncesinde 16 puanlık düşüşle işlem görüyor. S&P 500 ve Nasdaq vadelileri ise sırasıyla %0,13 ve %0,20 düşüş gösteriyor.

Küresel hisse senetleri geçtiğimiz hafta Avrupalı merkez bankalarının faiz artırımları nedeniyle resesyon endişelerinin körüklenmesi sonrası düşüşe geçmişti. ABD’de S&P 500 Endeksi beş haftadır üst üste kaydedilen yükseliş serisini sona erdirmişti. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri de haftayı düşüşle kapatmıştı.

Piyasalar bu hafta ise Rusya cephesinde hafta sonu meydana gelen flaş gelişmelere odaklandı. Wagner’in çekilmesi sonrasında zayıflayan bir Rusya, Vladimir Putin’in 16 ay önceki Ukrayna’yı işgal etme kararından sonra Batılı devlet için olumlu bir gelişme biçiminde görüldü. Ancak analistler dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip olan ülkede daha fazla iç çatışma gerçekleşmesinin çok da rahatlatıcı bir durum olmadığını da belirtiyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Defence Priorities’in Politika Direktörü Benjamin Friedman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in elindeki gücün ‘birkaç gün öncesine göre çok daha sallantıda’ olduğunu ancak Rusya’da ‘seçim veya darbe yoluyla Putin’in yerini alacak açık bir rakibin’ olmadığını belirtiyor.

Friedman MarketWatch’daki açıklamasında Ukrayna’daki savaşın, Rusya’yı ‘iç çekişmeler ve bir miktar güce sahip tehlikeli derecede hoşnutsuz seçkinler yaratmak da dahil olmak üzere’ çok çeşitli şekillerde zayıflattığını söyledi. Frietman, “Putin'in yanılabilirliği ve zayıflığı algısı büyüyor ve artık kendi gerçekliğini yaratıyor. Bu onun için tehlikeli. Kimin iktidarı ele geçirmeye çalışacağı ve ne tür istikrarsızlık yaratacağını tahmin etmek çok zor” ifadelerine yer verdi.

Volatilite beklentisi artıyor

AXS Investments’tan Bassuk oluşabilecek daha fazla karmaşanın piyasalarda ‘volatilite katliamına’ yol açabileceğine dikkat çekti. Bassuk olası krizlerin Ukrayna savaşına etkisine, G8 süper güçleri arasındaki güç dengesinin değişmesine ve ABD’de ve küresel çapta oluşabilecek resesyon beklentisinin artmasına yol açabileceğe dikkat çekti.

Analistler volatilitede ‘geç kalmış bir yükseliş’ olabileceği konusunda da uyardı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasa çevrelerinde korku endeksi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) önümüzdeki 30 gün boyunca S&P 500 Endeksi’ne ilişkin vadeli piyasalardaki beklentileri ölçer. Endeksteki yükseliş ve düşüşse piyasalarla ters orantılıdır.

VIX geçtiğimiz hafta Ocak 2020’den bu yana en düşük seviyesine kadar gerilemiş ve cuma gününü 14 seviyesinin gerisinde kapamıştı. VIX’in uzun vadeli ortalamaları ise 20 civarındadır. S&P 500 Endeksi’nin yıl başından bu yana kaydettiği %13’lük ralli bazı piyasa uzmanlarına göre ‘rehavet göstergesi’ olarak tanımlanıyor.

Rusya’daki son gelişmeler ‘önemsiz hadise’ olabilir

Küresel döviz ticareti firması Bannockburn’ün Genel Müdürü Marc Chandler’a göre, Wagner’in ayaklanmasının hızlı bir şekilde sona ermesi ticaret devam ettikçe piyasalar için ‘önemsiz bir hadise’ haline gelebilir. Chandler piyasa çevrelerinin söz konusu gelişmeyi Putin’in zayıflığının işareti olarak gördüğünü ancak Rusya liderinin genellikle hafife alındığını söyledi.

Chadler, “Ukrayna'daki savaş muhtemelen etkilenmedi ve Kiev'in karşı saldırısı şu ana kadar oldukça sessiz görünüyor. Asıl risk Kiev’in Kırım’daki ve muhtemelen Rusya’daki Rus mevzilerini vurmak için orta ve uzun menzilli füzelere başvurması durumunda savaşın tırmanmasıdır” dedi.

Wagner Grubu şefi Yevgeny Prigozhin liderliğindeki isyan, paralı asker paramiliter gücünün, Moskova'ya doğru büyük ölçüde bir dirençle karşılaşmaksızın Rusya'nın Rostov-na-Donu'ndaki güney askeri karargahını ele geçirmesiyle zirveye tırmandı. Putin isim vermeden Prigozhin’i vatana ihanetle suçladı.

Gelişmelerin cumartesi günü yaşanmasıyla birlikte analistler uzun süre devam edebilecek mücadeleler konusunda uyardı. Bunun sonucunda ABD Hazinesi tahvilleri, ABD Doları, Japon Yeni, İsviçre Frangı ve altın gibi güvenli liman varlıkları yükselişe geçti.

Doların diğer gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısındaki değerini ölçen ICE Dolar Endeksi yeni günde de %0,24’lük yükselişle işlem görüyor.

Tüm gözler petrolde

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana emtia ve finans piyasalarında olağanüstü dalgalanmalar görüldü. İşgal her şeyden önce bir enerji şoku yarattı. ABD ve Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi olan Rusya, Batılı ülkeler için de kritik bir doğalgaz tedarikçisiydi.

İşgalin ardından ham petrol vadeli fiyatları ani bir yükseliş gerçekleştirdi. İşgal öncesinde 94,05 dolar olan Brent petrol Mart 2022’de 140 dolar seviyesine kadar yaklaştı.

Doğalgaz fiyatları da işgalle birlikte yükselişe geçti. Kıtlık korkusu nedeniyle Avrupa hükümetleri doğalgaz depolarını doldurmakta zorlandı. 2022-23 kışının soğuk geçeceği yönündeki kıyamet tahminleri de doğalgaz krizinin katlanmasına sebep oldu.

Enerji fiyatları daha sonraki süreçte kademeli olarak geriledi. Ham petrol işgal sonrasındaki seviyelerin oldukça altında işlem görüyor. Avrupa ve ABD hükümetlerinin yaptırımları Moskova’nın kasasını doldurma kabiliyetini sınırlamayı hedeflese de Rusya’nın ham petrol arzı güçlü kalmaya devam ediyor.

Rystad Energy'nin Kıdemli Başkan Yardımcısı Jorge Leon, son 35 yılda, büyük petrol üreticilerini etkileyen jeopolitik şokların, olayın ham vadeli işlemlerde hissedilmeye başlamasından sonraki beş gün içinde ortalama %8 oranında yükselişe sebep olduğunu belirtti.

Leon isyanın çabuk bastırıldığına dikkat çekerek bu büyüklükteki bir yükselişi olmasını beklemediğini de sözlerine ekledi.

Enerji uzmanı, “Rusya’da bu hafta sonu yaşanan kısa süreli gelişmelerin sona ermiş gibi göründüğü göz önünde alındığında, önümüzdeki hafta petrol fiyatlarınca önemli bir artış görmeyi beklemiyoruz. Bununla birlikte Rusya’daki iç istikrarsızlık nedeniyle jeopolitik risklerin de arttığına inanıyoruz” dedi.

Avrupa'da gaz fiyatlarında 'Rusya' etkisi

 

NATO'dan 'Wagner krizi' ile ilgili açıklama

 

Petrolde ‘Wagner İsyan’ı etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)