E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVirüsü dünyaya yayan Çin, Uygurlara işkenceye devam ediyor---

Virüsü dünyaya yayan Çin, Uygurlara işkenceye devam ediyor

Virüsü dünyaya yayan Çin, Uygurlara işkenceye devam ediyor
15 Nisan 2020 - 12:16 borsagundem.com

İddiaya göre ikametgahlarını değiştiren Uygurlar Pekin tarafından izleniyor ve küçük bahanelerle tutuklanıyor. Onlardan biri de 49 yaşındaki bir ev kadını.

Doğu Türkistan’da Uygurlar “Meslek edindirme ve aşırıcılığı engelleme kursu” adı altıda alındıkları “toplama kampları” dünyadaki insan hakları aktivistlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Kamplara alınanların bir kısmını kayıtlı ikematgah adreslerini değiştiren Uygurlar oluşturuyor.

Onlardan biri Uygur ev kadını Ayşegül Turahun. 2010’da Doğu Türkistan’da farklı bir köye taşınan Turahun, bu nedenle 7 yıl sonra toplama kampına alındı. 

Bir kaç telefon mesajı yüzünden 10 yıl hapis cezası aldı

Turahun kamptayken, Çin güvenlik birimleri hakkında soruşturma da başlattı. Cep telefonunda yapılan incelemede, Çin devleti tarafından yasaklanan dini içerikli dosyaları tanıdıklarına gönderdiği “tespit edilen” kadın hakkında açılan dava 2 yıl sonra sona erdi. Turahun’a “Etnik ayrımcılığı kışkırtmak” ve “Ulusal güvenliği tehlikeye sokmak” suçuyla 10 yıl hapis cezası verildi. 

Turahun’un Gülce’deki bir cezaevinde tutulduğu öğrenildi.

Independent Türkçe’nin ulaştığı Uygur kaynaklara göre, 49 yaşındaki kadına yöneltilen tek “suçlama” tanıdıklarının cep telefonlarına Kur’an'dan ayetler veya hadis gibi dini dosyalar göndermekti. 


(Turahun'un ikametgah adresini resmi yollar vasıtasıyla değiştirdiğini gösterir belge. Ama bu ev kadınının Çin güvenlik birimlerince takip edilmesinin önüne geçemedi )

Pekin, Uygurların nüfus hareketlerine izin vermiyor

Uygurlar, devletin nüfus hareketlerini kısıtlamak istediğini ve ikematgah adreslerini değiştiren herkesin mercek altına alındığını söylüyor. 

Konuyla ilgili Çin makamlarına yönelttiğimiz sorulara henüz bir yanıt gelmedi. 

Çin devleti söz konusu kamplara “toplama kampı” dememeyi tercih ediyor. Girişin zorunlu çıkışın yasak olduğu bu kamplar Pekin rejimine göre “meslek edindirme” ve entegrasyon kursları. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • osman16 Nisan 2020 21:27

    ÇİN MALI ALMAYIN YATIRIM YAPMAYIN KENDİ ELİNİZLE CANAVAR YARATMAYIN EY MÜSLÜMANLAR ORUCU KURANI YASAKLAYAN BU DECCALIN ORDUSUNA 

  • selim kışlalı15 Nisan 2020 17:10

    Çin ne yazık D.Türkistandaki uygur Türklerine etnik asimilasyon yapıyor,etnik temizlik yapıyor,her türlü vahşeti ve ahlaksızlığı uyguluyor,ancak seslerini bir türlü dünyaya seslerini duyuramıyor,ne yazık ki sahipsiz tek halk uygur Türkleridir

  • Uluğ bey15 Nisan 2020 16:42

    Bunu yapanları erkek eşeklere eş yapmak lazım

  • Küşat15 Nisan 2020 15:49

    Çinliler ne yapıyor ki? Etnik kökeni ne olursa olsun Çin deki bütün herkes Çinli dir, tek dil, tek millet mi diyor? Bunu beğenmeyenlere bölücü mü terorist mi diyor? Çinde uygurların etnik haklarını tanımıyor mu acaba?

  • cem15 Nisan 2020 21:44

    Arkadaşım sen aklınca Türkiye'ye gönderme mi yapıyorsun.Türkiye'de insanlar dünyada olmadığı kadar özgür yaşıyor.Ama Çin de  Uygur Türkleri sırf inancından dolayı akıl almaz işkence ve zulümlere uğruyorlar orada insanlar katlediliyor. Alaycı bir tavır sergilemek yakışmaz Türk insanına

  • Fena15 Nisan 2020 15:58

    Fena bir laf atmışsınız valla, acaba anlayabilen olacak mı. 

  • MAĞDUR15 Nisan 2020 14:52

    ALLAH KAHRUPERİŞAN EYKESİN ÇİNİ.

  • Ben 15 Nisan 2020 14:19

    Eyyyy çin?

  • Osmanlı 15 Nisan 2020 14:03

    Asrın lideri, putini trumpı merkeli eset’i ve daha nicelerini nasıl dize getirdiyse çinlileri de dize getirecektir. Tek dil, tek millet, tek vatan! Yola devam!

  • mustafa temiz15 Nisan 2020 14:01

    cin in son uc yildir hapse attiklari turkler uzerinde hergun onlarca asi ,ilac,kimyasal deney yaptiklari zaten cok uluslu devletler tarafindan biliniyor virusun zaten asisi ve ilaci cinlilerde vardi herseyi gostermelik yapiyorlar ....

  • Cengizhan 15 Nisan 2020 13:59

    Çinde baskı var, ama etnik kimlik hakları de bir çok yere göre daha önde Uygurlar kendi dilleri ile eğitim öğretim yapıyorlar, kendi çocuklarına kendi tarihlerini öğretebiliyorlar, kendi dillerini yaşama ve yaşatma koşulları var. iYaşadıklaru şehirlerde devlet kurumları dahil her alanda kullanıyorlar. Onun dılında çin genelinde tejimsel baskılar her yerde var. Demokrasi külürünün gelimisinde geriler

  • mustafa temiz15 Nisan 2020 20:24

    gorunen o ki soylediklerin bigisizliginden olsa gerek esim uygur turku ve akrabalarini bile arayamiyor yoksa hemen hapse atiyorlar babasi oldu cenazesine bile gidemedi  erkeklerin cogu hapiste her uygur ailenin evine bir cinli erkek yerlestirdiler arapca konusmak mesaj atmak dua etmek muslumanliga dair hersey yasak onlarin tek dostlari turkler var ama biz araplari korumayi onlara kucak acmayi sectik kendi soydaslarimiza yapilanlari gormedik....

  • Oğuz Kağan15 Nisan 2020 16:47

    Ee o zaman neden uygurlu kızları zorla çinlilerle evlendiriyorlar, neden bir sürü uyguru hapse atıyorlar ? Cengizhan tecavuz çocuğu, Moğol türk kırması idi umarım biliyorsundur. O caninin ismi ile övünülmez, aşağılanmış olursun

  • Samet TÜRK15 Nisan 2020 13:51

    Çinlilerin yaptıkları eceli gelen  köpek cami duvarına işermiş. 

  • Akın z.15 Nisan 2020 13:50

    Olum ilerde iyi yere geleyim uygurları besleyecem o çin görecek ebesini planlarım var ve inşallah benimle aynı yolda kin besleyenler vardır.

  • Mehmet15 Nisan 2020 13:44

    Bu virüsü Çinliler ve kureselciler laboratuvar da ürettiler. Artık şüphem yok. Maksat abd yi ve Ulus Devletleri yıkmak. En önce çin yıkılır inş. .

  • ekonomist/stratejist15 Nisan 2020 12:49

    Gün gelecek Kürşat ve 40 fedaisi içimizden yeniden dirilip Çin Seddi sırlarında soluğu alacaz işte o gün zafer yine Türklerin olacak. Ateist Çin köpeklerine diz çöktürecez. Turan İmparatorluğu kuracaz Enver Paşanın hayali bir gün mutlaka gerçekleşecek.

  • Samurhan15 Nisan 2020 16:47

    Gidersen dötlerine de koy

  • Murat sevinç15 Nisan 2020 12:47

    Bu haberi yapanlardan Allah razı olsun sesimiz olduğunuz için teşekkürler