E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı---

Ünlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı

Ünlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı
03 Ağustos 2023 - 15:03 borsagundem.com

Ayı piyasasına yakın yorumlarıyla tanınan ve 2022 yılında borsalardaki çöküşü tahmin edebilen nadir isimlerden olan Morgan Stanley Baş Stratejisti Michael Wilson, borsalardaki son ralliyle birlikte piyasa boğasına dönüştü.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en önde gelen ayı piyasası uzmanlarından biri olan Morgan Stanley’nin ABD Hisse Senetleri Stratejisti Michael Wilson 2023 borsa rallisinin temelleri olabileceği fikrine ısınıyor.

MarketWatch’un haberine göre Wilson banka müşterileriyle paylaştığı notta ABD hisse senetlerinin tırmanmaya devam edebileceği bir senaryoyu destekledi. Wilson 2022’de enflasyon şoku nedeniyle hisse senetlerinin düşebileceğini tahmin edebilen az sayıdaki stratejistten biriydi.

Wilson’ın analizlerine göre ABD hisse senetleri, güçlü hükümet harcamaları biçimindeki mali teşvikler, dünyanın en büyük merkez bankaları tarafından sağlanan ve hâlâ destekleyici bir nitelikte olan likidite zemini ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) düşen enflasyonla birlikte daha serbest bir para politikasına geçebileceği iyimserliği ile destekleniyor.

2019'a benziyor

Borsa uzmanı bu yılki ralliyi yönlendiren koşulların 2019’u hatırlattığını söyledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu dönemde FED’in faiz oranlarını düşürmeye karar vermesi 2020’nin başlarındaki Kovid-19 pandemisi ortaya çıkana kadar devam eden bir ralliye yol açmıştı.

Wilson, “Böyle bir dönemin en son örneği biraz farklı nedenlerle de olsa 2019 yılında meydana gelmişti. FED kesin olarak faiz artışlarını durdurmuş ve ardından faiz artırımına gitmişti ve bilançosu yıl sonuna doğru genişlemeye başlamıştı. Bu gelişmeler hisse senetlerinde tıpkı bu yıl olduğu gibi bilançolarla değil neredeyse tamamen fiyat kazanç katlarından desteklenen bir rallinin ortaya çıkmasını teşvik etmişti” dedi.

ABD’de 7 büyük teknoloji hissesi günü büyüme odaklı hisse senetleri tıpkı 2019’da olduğu gibi 2023 rallisine de liderlik ediyor. Wilson’ın ekibi ayrıca 2023 rallisindeki bileşenlerin ürkütücü bir biçimde 2019’a benzediğine de dikkat çekti. Söz konusu tarihte de teknoloji hisseleri liderliği ele alırken temel tüketici mal ve hizmetleri gibi savunma odaklı hisse senetleri de ralliyi geriden takip etmişti.

Geniş tabanlı yükseliş için kanıt lazım

Wilson hisse senetlerinin “yeni bir döngüsel yükselişte” olabileceği fikrine de değindi ve piyasaların yükselişe geçebileceği yönünde kendisine ilham veren birkaç gelişmeye dikkat çekti:

“Başkaları döngüsel bir yükseliş içerisinde olduğumuzu öne sürüyor. Bu görüşün önünde sonunda somutlaşabileceği düşüncesine açık fikirle yaklaşsak da pozisyonumuzu buna göre ayarlamadan önce daha geniş çaplı iş döngüsü göstergelerinin yukarı çekildiğini, genişliğinin arttığını ve ön uç faiz göstergelerinin düşüşe geçtiğini görmek isteriz.”

FactSet verilerine göre, sadece birkaç aylık ömre sahip olan ABD Hazine bonolarında altı aylık tahvil getirileri çarşamba günü %5,485’le son yirmi yılın en cazip getirilerini sunmayı sürdürdü.

Bununla birlikte hisse senetleri ilerlemeyi sürdürdükçe piyasa genişliği de son zamanlarda iyileşiyor. FactSet verilerine göre her bir hisse senedinin aynı ağırlığa sahip olduğu bir durumda bile S&P 500 Endeksi 2023 yılında %8,1’lik yükseliş göstermiş olacaktı. Bu oran S&P 500 Endeksi’nin yıl başından bu yana elde ettiği %17,7’lik yükselişin çok altında.

Endeks 2023’in ilk dört ayında teknoloji hisseleri liderliğiyle elde ettiği ralliyi ancak haziran ve temmuz aylarında diğer 11 sektöre genişletmeyi başarabildi. S&P 500 Endeksi geçtiğimiz ay %1,5 yükselirken eşit ağırlıklı S&P 500 göstergesinde ise yükseliş %2 seviyesindeydi.

Fitch’in kararı borsaları ne kadar etkiler?

 

Teknoloji devleri AI heyecanını frenliyor

 

ABD’de kurumsal yatırımcılar borsadan kaçıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)