E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜniversite sınavında baraj puanı kaldırıldı---

Üniversite sınavında baraj puanı kaldırıldı

Üniversite sınavında baraj puanı kaldırıldı
11 Şubat 2022 - 21:34 borsagundem.com

YÖK üniversite sınavında ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj uygulamasının kaldırıldığını duyurdu

2022 Yükseköğretim kurumları sınavından itibaren ön lisans ve lisans programlarının tercihte 150-180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Alınan yeni kararlara göre, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır. Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecektir.

HANGİ ADAYLARIN TYT VE AYT SINAV PUANI HESAPLANACAKTIR?

TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır. SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir.

ÖZEL YETENEK PROGRAMLARINA BAŞVURU İÇİN TABAN PUAN İLGİLİ ÜNİVERSİTE TARAFINDAN BELİRLENECEKTİR

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır.

BAZI PROGRAMLARDAKİ BAŞARI SIRASI KOŞULU İLE DEVAM EDECEK

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecektir.

2021-TYT 200 VE ÜZERİ PUAN UYGULAMASI

2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacaktır.

SINAV SÜRESİ UZATILDI

Temel Yeterlilik Testinin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Niçin 12 Şubat 2022 16:51

    Sınav sistemi bitirilip üniversitelerde de orduda da kamuda da mülakat sistemine geçersen bu düzenlemeler sınavsız yeteneksiz toepilli insanları general hakim savcı yaparsın ülkeyi ipi dışarı bağlı senden sandığın organize gruplara teslim edersen bu ülkenin altını oyarsın

  • Akıl12 Şubat 2022 11:28

    Baraj 300' e çekilmeli, geri kalanlar Mesleki eğitime Ustalığa yönlendirilmeli.

  • Doğu12 Şubat 2022 09:01

    Herkes bir bölüm okusun, sınavı üniversite yapsın. Karar doğru

  • Naim12 Şubat 2022 08:46

    Böyle sistem mi olur, 20 kez eğitim müfredatının değiştiği ülkede kalifileyeli nesil yetiştirilir mi, çocukları 12 sene ders sıralarında tut, ana babası bir dünya masraf etsin sonra üniversite 2 saatlik üniversite sınavına tabii tut, kazanırsa orada da, masraf et sonra sonuca bak atanamayan öğretmen, atanamayan Dr. vb. meslek sahibi insanlar, kanamazsa kalifiyesiz insan arkadaş bu adam niye o zaman 12-16 yıl dirsek çürüttü. Allah aşkına ilk okulda sonra insanların profiline göre meslek yönlendirmesi yapın bu kadar zor mu rehberlik yapmak ve o yönde yetiştirmek biraz Finlandiya, Singapur gibi eğitim alanında gelişmiş ülkelere bakın....

  • Türkoğlutúrk12 Şubat 2022 07:28

    Eğitimin ne hale getirildiğinin kanıtı.

  • İlker deniz12 Şubat 2022 01:04

    Amaç işsizlik sayılarını düşük göstermek bence. 150 alamamış çocuğun malesef okulla ilgisi yoktur zaten. Baraj olsada kalksada bir yeri kazanamaz . Kazanırsa olur öğrenci. Kazanamazsa olur işsiz. Bari öğrenci olsun ne olduğu önemli değil işsiz görünmesin. Hep ayak oyunu.

  • Bekir12 Şubat 2022 00:19

    Okumuş adam istemiyorlar. Onlardan oy alamıyorlar.

  • Serhat A11 Şubat 2022 23:41

    Bu yıl girecek çocukların 4 yıl önce soru sistemlerini değiştirerek lgs de yaktınız. 4 yıllık çalışmalarında tüm sistemi değiştirdiniz şimdi üniversite sınavını değiştiriyorsunuz. Ya yönetici olarak niye Eylül'de ilan edilmiyor, çocukları strese sokup gelecekleriyle oynuyorsunuz? Daha önce Sn Yıldırımın torunu ricacı olmuştu? Şimdi kim istedi usandım gerçekten.

  • Kafkas11 Şubat 2022 21:50

    Eğitim sinav sistemini kafana estiği gibi değiştimezsin zamana yayilmali egitimcilere danislmali sizden pek bise beklemiyoruz seçim tarihi için sınav ertelediniz pandemide bir ileri bir geri aldınız sınav li oyuncak oldu gençlerin gelecegi

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU11 Şubat 2022 21:40

    yüksek eğitim de ayağa düştü desene.iyice işin içine ettiler.