E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜniversite sınavı kalkıyor---

Üniversite sınavı kalkıyor

Üniversite sınavı kalkıyor
07 Nisan 2014 - 15:44 borsagundem.com

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kendi geliştirdiği modele göre, sınav tamamen kaldırılıyor. Üniversiteler, lise puanına göre alım yapacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencileri ezberci, sınava hazırlayan eğitim sisteminden kurtarmak için yeni bir çalışma başlattı. Bakan Nabi Avcı'nın kendisinin geliştirdiği yeni modelde üniversite sınavı tamamen kaldırılıyor. Şu an Yenilik ve Eğitim Teknolojileri ile Strateji Daire Başkanlığı, sistem üzerinde çalışmaya başladı. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde uygulanması planlanan modelle öğrenciler, 4 yıllık lise eğitimleri boyunca aldığı bütün merkezi sınav sonuçlarıyla üniversiteye doğrudan başvuru yapabilecek. Kendi aralarında kategorilere ayrılacak olan üniversiteler, öğrencileri genel not ortalaması ve okumak isteği bölümü ilgilendiren alanlardan not ortalamasına göre alacak.

İşte yeni modelin ayrıntıları...

> Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) geliştirilerek liselerden üniversiteye geçişte uygulanacak.

> Türkiye genelinde lisede okuyan öğrenciler FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarla aynı anda belirlenen derslerde online sınav olacak.

> Sınavda testin yanı sıra açık uçlu sorular da yer alacak.

> Sınav değerlendirmeleri Türkiye genelinde alan öğretmenleri tarafından yapılacak. Öğretmen öğrencinin puanını online değerlendirerek sisteme girecek.

> Yeni sistemde ayrıca not her şey olmayacak. Lisede akademik derslerden ortalaması düşük ancak üretkenliği yüksek öğrenciler de projeleriyle üniversite tarafından kabul edilebilecek.

İYİ OLAN KAZANACAK

C grubu üniversiteler, lise genel not ortalamasını baz alacak. B grubu üniversiteler, öğrencinin okumak istediği bölümle ilgili ders ortalamalarına da bakacak. A grubundakiler ise, not ortalaması dışında ayrıca sözlü ve yazılı sınav yapabilecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tekin07 Nisan 2014 18:38

    Lisede öğretmeni tehdit eder,istediğin yüksek puanı alırsın:)

  • rasim07 Nisan 2014 18:36

    Bu gidişle,Üniversiteler lise olacak,eğitim kalitesizleşecek,,yüksek lisans üniversite düzeyine inecek.

  • Sedat07 Nisan 2014 18:29

    Ayrıntılarını görmeden ön yargılı olmayalım. Ne güzel işte! Dersane meselesine son. Her dönemde yapılacak merkezi sınav dersaneye gerek bırakmıyor olacak. Çünkü bir dönemde işlenen 4-5 konudan sınav olacak, yani yüzlerce konu olmayacağı için kolay oalcak ve konuların işlenmesi üstünden yıllar geçmeden sınav olacak. Yani bilgiler unutulmayacak. Dersaneye pek ihtiyaç kalmayacak. Öğrencilerin yıllarca dersane-okul, tek sınav stresi, dersanelere verilen onlarca milyar cepte kalacak. Ha bir de çok iyi üniversiteler dışında ve herkes kendi ilinde okusa ailelere aylık binlerce TL eğitim masrafı da cepte. Belki toplasan ucuzundan bir ev alacak para cepte kalacak demektir.(2-3 çocuk okutmaya göre)... vesselam.

  • Murat07 Nisan 2014 17:56

    Hamdi Topçu kızına kontenjan açtırmak için o kadar uğraşınca üniversite giriş sınavında da "sözlü" yani TORPİL bölümü getirmişler... yani adam bakan olabiliyor ama çocuğunun kafası basmayabiliyor bazen değil mi.

  • hasen07 Nisan 2014 17:29

    al işte, şu sözlü sınav olayı tamamen torpil işte... ayrıca yazılı sınava kabiliyetli adam van dan çıkıp nasıl gelsin.resmen herkes kendi yaşadığı ilinde okumaya hapsedilmeye çalışılıyor. inşallah tez elden dönerler ya ada giderler... buraya da torpili sokmayı başaşırlarsa artık bu ülkede adaletin çivisi çıktı denebilir....

  • dlbyz07 Nisan 2014 16:05

    para ve yakınlık konuşacak artık demek kader para ve cemaatlere bağlı olacak