E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisUniverse Capital’in ‘tahsisli’ işlemleri---

Universe Capital’in ‘tahsisli’ işlemleri

Universe Capital’in ‘tahsisli’ işlemleri
20 Mart 2013 - 06:37 borsagundem.com

5 şirketle yapılan ‘tahsisli ortaklık’ anlaşmalarının hiçbir nihayete ulaşmadı. Hisselerde sert fiyat hareketleri yaşandı

2012 yılı ortalarında Universe Capital isimli bir fon ortaya çıktı. İMKB’de sıkıntı yaşayan ve finansman ihtiyacı olan bazı şirketlerle görüşmeye başladı... Şirketin Türkiye yönetici ortağı Erdoğan Çetin, "Borsadan satın alma yoluyla 1.5 milyar dolara kadar hisse portföy yatırımı planlıyoruz" diye iddialı açıklamalar yaptı. Aradan yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen fonun yaptığı yatırımlar 2-3 milyon doları geçmedi. 30 milyon 50 milyon gibi yüksek miktarlarda hisse alınacağı açıklanmasına rağmen bugüne kadar vaat edilen rakamların yüzde 10 bile gerçekleşmedi. Bu yatırımlar da tahsisli sermaye artırımı yöntemiyle gerçekleştirildi. Direkt bir kaynak girişi sağlanmadı, yeni hisseler tedavüle çıktı ve bunları Universe Capital aldı. Yani şirket yeni bir halka arz yapıyor, yeni hisseler basıyor ve bunları Universe Capital’e satıyor.
İDAŞ HİSSELERİ YARI YARIYA DEĞER KAYBETTİ
Universe Capital yani bir yabancı fon ortak olacağı için sermaye artırımına SPK’dan daha kolay izin alınıyor. Ancak Universe Capital, sermaye artırımı gerçekleşip Toptan Satışlar Pazarı’nda satış işlemi tamamlandıktan kısa bir süre sonra şirket hisselerini borsada satmaya başlıyor. Universe Capital, İdaş’a ortak olduğunu açıkladığı dönemde yani Haziran 2012 başında Hisse fiyatı 1.20 lira seviyesindeydi. Bugün ise 0.58 liradan el değiştiriyor. O tarihli gazetelerde “Universe Capital 30 milyon liraya İdaş’a ortak oluyor” diye haberler çıktı. 4 Haziran 2012 yılında imzalana sözleşmenin bitiş tarihi de 4 Haziran 2013 olarak belirlendi. Sürenin dolmasına kısa bir süre kalmasına rağmen henüz bir adım atılmadı. Universe Capital, hisselerin nominal değerin altında düşmesini ve sermaye artırım sürecini henüz tamamlanamamasını hisse alımının gerçekleşmememe nedeni olarak gösteriliyor. Peki o zaman hisseler neden 1.20 liradan 0.58 liraya kadar düştü. Bu süreçte Universe Capital hises alım satımı gerçekleştirdi mi? İdaş bilmecesi devam ediyor…
10 MİLYON DENİLDİ, 2 MİLYON LİRALIK KAYNAK SAĞLANDI
Diğer taraftan Frgio Pak hisselerinde de durum çok farklı değil. Önce Universe Capital önce 10 milyon liralık bir ortaklık yapacağını açıklıyor. Ardından 2 milyon liralık bir tahsisli sermaye artırımı gerçekleşiyor. Türkiye pazarına girerken yapılan açıklamalarda ortalama 36 ay yatırım öngördüğünü beyan eden Universe Capital, birkaç ay bile geçmeden hisse satmaya başlaması ilginç. Sermaye artırımından sonra 2 milyon adet Frigo Pak hissesi alan Universe Capital’in elinde şu anda 842 bin adet hisse bulunuyor. 20 Temmuz 2012’de Frigo ile ortaklık yapılacağı açıklanıyor. O tarihte hisse hızlı bir yükselişle 1 liraya ulaşıyor ve açıklama sonrası hisseler düşüşe geçiyor. Sürekli değer kaybeden hisseler 2013 yılı Mart ayında 0.60 liraya kadar geriliyor.
BERKOSAN HİSSELERİNDE KİM İŞLEM YAPTI?
Ardından Berkosan macerası başlıyor Universe Capital’in… Berkosan hisseleri yaklaşık bir ay gibi kısa sürede 4 lira seviyesinden 9 liraya kadar yükseldikten sonra Universe Capital ile 4 milyon liralık bir fon sağlanması konusunda anlaşma yapıldığı 21.11.2012 tarihinde açıklanıyor. Bu açıklamadan bir gün sonra hisselerde sert düşüş başlıyor. Berkosan’ın 800 bin lot teminatı vermek istememesi üzerine anlaşma sağlanamıyor ve hisseler de Mart 2013’ta 3.30 liraya kadar değer kaybediyor. Yabancı ortaklık yapılacak açıklaması yapılmadan önce hisseleri kim aldı, kim sattı bu da araştırılması gereken önemli konulardan biri!
TRANSTÜRK HİSSELERİ FONUN HESABINA VİRMANLANDI
Universe Capital’in ortaklık anlaşması imzaladığı bir diğer şirket ise Transtürk Holding. 6 Kasım 2012 tarihinde anlaşma ile ilgili olarak yapılan açıklama şöyle: “Ortağı bulunduğumuz Transtürk Holding A.Ş., Universe Capital Partners LLC ile 25.06.2012 tarihli imzaladığı yatırım anlaşması çerçevesinde, 50.000.000 adet payın Universe Capital Partners LLC'ye tahsisli olarak satılmasına karar vermiştir. Anlaşma taahhüdü olarak, sermaye artırımı işlemlerinin tamamlanmasından sonra aynı miktarda geri alınmak şartı ile bila bedel olarak 2.500.000 adet Transtürk Holding A.Ş. payı Universe Capital Partners LLC'ye virman yoluyla devredilecektir. Taahhüt tutarının 2.000.000 adetlik kısmı 05.11.2012 tarihinde Universe Capital Partners LLC hesaplarına virman yoluyla devredilmiştir.”
Transtürk de tahsisli sermaye artırımı yaptı. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: “Transtürk Holding'in çıkarılmış sermayesinin ortakların rüçhan hakları kısıtlanmak suretiyle 18.123.283,897 TL'den 20.623.283,897 TL'ye yükseltilmesi dolayısıyla ihraç edilen toplam 2.500.000 TL nominal değerli payların tahsisli olarak Toptan Satışlar Pazarı'nda satış işlemi 13.11.2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir.”
Anlaşmanın açıklandığı 25 Haziran 2012 tarihinde Transtürk Holding hisseleri 1 lira seviyesinden işlem görüyordu. 2 milyon adet hissenin Universe Capital hesaplarına virmanlandığı tarihte ise hisseler 1.47 lira seviyesindeydi. Bu tarihten sonra başlayan düşüş süreci sonucunda hisseler Mart 2013 tarihinde 0.80 liraya kadar düşüş kaydetti.
COSMO ANLAŞMASI HAYATA GEÇİRİLEMEDİ
Cosmo Yatırım Ortaklığı da Universe Capital’in 10 milyon lira ile ortak olmak istediği şirketlerden biriydi. Cosmo, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu ortaklığın gerçekleşmeyeceğini gerekçeleriyle beyan etti. 27 Ağustos 2012 tarihinde anlaşmanı açıklandığı tarihte 0.80 lira seviyesinde olan Cosmo hisseleri daha sonra 1 lira sınırına kadar tırmandıktan sonra bugün yeniden 0.80 lira sınırından işlem görüyor.
Universe Capital’in Türkiye pazarına girdiği tarihte İMKB endeksi 50 binli rakamlardaymış bugün 85 bin puana yaklaşmış durumda. Yani borsa endeksi söz konusu dönemde yüzde 45 artmış, Universe Capital’in yatırım yapacağını açıkladığı ve küçük çaplı tahsisli sermaye artırımı yaptığı hisselerin önemli bir kısmı neredeyse yarı yarıya değer kaybetmiş.
İşte milyar dolarlık vaatlerle Türkiye pazarına giren internette adresi ABD, telefonları Türk Telekom’a kayıtlı Universe Capital’in yaklaşık bir yıllık karnesi.
İşte Universe Capital’in anlaşma yaptığını açıkladığı hisselerin grafikleri
İDAŞ 

FRİGO PAK 

BERKOSAN

TRANSTÜRK HOLDİNG 
COSMO YATIRIM ORTAKLIĞI















































 

 









Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali demirtaş20 Mart 2013 10:43

    goldaş bunlardan farklımı yabancı bir fona hisse verip kredi alınıyor fiyat yukarı çıkıyor.fon hisseleri imkb de satıyor .spk ise durumu seyrediyor.yaptıgı tek şey fiyat hareketleri ile ilgili özel durum istemesi.kardeşim bu hisselere karşılık kredi veriyorsun hemen satıyorsn bu danışıklı bir iş gibi gözüküyor bence.şirketin bilançosuna bakıyorsn karlı ama spk gözaltına alıyor sonrada olaganüstü bir durum varmı diyor buna kargalar bile güler.

  • idaş da batanlar.20 Mart 2013 10:35

    bu universe capital partners llc nin ne olduğunu herkes anladı da bir tek idaş a.ş yönetimi anlamadı.yoksa zaten bunun ne olduğunu bile bile mi ortaklık yapmaya kalkıştılar.bence imkb de işlem gören bu şirketler universe capital partners in,ne olduğunu bile bile bu işlere kalkıştılar.universe capital partners yatırım şirketi filan değildir,bir nevi halka arz cıdır,bir nevi komisyoncudur..ortaklık yapacağım diye şirket lerden aldığı hisseleri,şirket yöneticilerinin bilgisi dahilinde imkb de yatırımcılara satarak bir nevi yeni halka arz lar yapma peşinde koşan, ancak niyetleri deşifre olmuş bir firmadır.SPK NIN BU İŞE EL ATMASI GEREKİR.MİLLETİ GÖZ GÖRE GÖRE YABANCI ORTAKLIK HİKAYELERİYLE PERİŞAN ETTİLER,YETER ARTIK YETERRRR.HERKES KENDİNE GELSİN,SPK GEREKİRSE İMKB DE İŞLEM GÖREN BU ŞİRKETLERİN İMTİYAZLARINI KALDIRSIN,YÖNETİME KENDİ BAĞIMSIZ YÖNETİCİLERİNİ ATASIN,YÖNETİMLERİNE EL KOYSUN.BUNLARIN ÇEVİRDİĞİ İŞLERİN SONU GELMİYOR.SPK DUY SESİMİZİ..İDAŞ A ,EL KOY,İDAŞ YÖNETİMİNİ GÖREVDEN AL.

  • Teşekkürler20 Mart 2013 09:57

    Borsagündem yetkilileri çok güzel bir yazı yazmış.Sadece bizdeki bazı üçkağıtçı şirketlerle değil birde böyle amerikalılarla uğraşıyoruz.

  • Halil Seven20 Mart 2013 09:34

    USD 1.5 milyarlık fon USD 1 milyonluk işlerle uğraşır mı ? Başta söylenenlerin yalan olduğu çok net.

  • metin gölcük/kocaeli20 Mart 2013 09:25

    BUNLAR RESMEN YATIRIMCILARI SOYMAK İÇİN HALKA AÇILMIŞ ŞİRKETLER

  • darı20 Mart 2013 07:25

    Kimdir bu Capital Partner biraz araştırılsa altından bir sürü bilindik işler çıkar...