E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUluslararası piyasalar ABD seçimi ile tedirgin---

Uluslararası piyasalar ABD seçimi ile tedirgin

Uluslararası piyasalar ABD seçimi ile tedirgin
02 Kasım 2016 - 07:28 borsagundem.com

Küresel piyasalar, ABD'de seçimlere bir hafta kala Clinton ile Trump'ın arasındaki farkın kapanmasından dolayı tedirgin

Küresel hisse senetlerindeki satış dalgası, ABD başkanlık seçimlerine bir hafta kala artan endişelere bağlı olaraki Asya seansında da sürdü. Japon yeni, İsviçre frankı ve altın, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi ile birlikte değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500) dün Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından son bir ayın en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Yen bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken ve Asya'nın neredeyse tümünde devlet tahvilleri değer kazanırken, İsviçre frankı ve altın yaklaşık bir ayın en yüksek seviyeleri yakınında işlem gördü. Petrol, ABD'de stokların arttığını gösteren verinin ardından düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Yeni Zelanda doları, güçlü çıkan istihdam verisinin faizin daha da düşürüleceğine ilişkin beklentileri azaltması sonucu değer kazandı.

Piyasalardaki tedirginlik, ABD News/Washington Post'un gerçekleştirdiği anketin Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'ın birpuan önünde olduğunu göstermesinin ardından daha da arttı. Bu anket, Cuma günü FBI'ın Clinton'ın dışişleri bakanlığı döneminde e-postaları için özel bir serverı kullandığı yolundaki iddialar için yeniden soruşturma açmasının ardından gelen kaygıyı daha da derinleştirdi. Öte yandan, Fed'in iki gün süren politika toplantısı Çarşamba günü sona erecek. Bazı analistler, seçimlerden trump'ın zaferle çıkması durumunda, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının azalacağını düşünüyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Gelecek haftaki seçimlerin yaklaşması ile birlikte, yatırımcılar muhtemelen temkinli bir tutum takınacak," dedi ve "Ancak kamuoyu araştırmalarının Trump'ın farkı kapadığını göstermesi ile birlikte, temkinlilik tedirginliğe dönüşüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spooner, "Fed Aralık aında faiz artırımına gideceğini işaret ediyor, ancak Trump'ın seçimleri kazanmasının belirsizliğe yol açması ve piyasalarda volatilitenin yükselmesi durumunda, Aralık'ta artırım ihtimali düşer" dedi.

FBI açıklamasına kadar Trump'ın istikrarlı bir şekilde önünde giden Clinton'ın seçimleri kazanma olasılığı, FiveThirtyEight'in anketine göre, geçen haftaki seviyesi olan yüzde 81.6'dan yüzde 71.8'e indi. Hisse senetleri, tahviller, kurlar ve emtiadaki volatilite beklentilerini ölçen Bank of America Corp.'un endeksi, Pazartesi günü itibariyle beş gün üst üste arttı ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına ilişkin oylamasından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 10:50'de yüzde 0.9 aşağıda seyretti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)