E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜlke risk primi ve dolar kuru---

Ülke risk primi ve dolar kuru

Ülke risk primi ve dolar kuru
12 Şubat 2014 - 15:20 borsagundem.com

Türkiye'nin CDS oranları yükseldiği zaman borsada düşüş, döviz kurları ve faiz oranlarında ise yükseliş görülüyor

CDS (Credit Default Swap); Yatırımcı satın aldığı tahvilleri geri ödenememe riskine karşılık için sigortalar. Bunun için sigorta primi öder gibi CDS’i aldığı tarafa elindeki tahvilin vadesi gelene kadar ödeme yapar. CSD kısaca, mali piyasalarda el değiştiren bir tür sigorta poliçesi olmakla birlikte bir yatırımcının yatırımını iflasa karşı sigorta ettirmesi için ödemesi gereken primi ifade eder.

CDS'ler yabancı yatırımcının Türkiye'ye bakışını gösteriyor. Türkiye'nin CDS oranları yükseldiği zaman borsada düşüş, döviz kurları ve faiz oranlarında ise yükseliş görülüyor. CDS oranlarıyla BIST100 endeksi arasında "Ters korelasyon" söz konusu iken, döviz kurları ile arasında paralellik söz konusu. Son dönemlerde hızla yükselen CDS oranları, dolar/TL'de görülen sakin seyre paralel hareket etmeye başladı.

Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı tarafından yapılan son grafiklerde CDS oranları ile dolar kuru beraber incelendi:


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)