E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporUEFA'dan şikeye ayar geliyor---

UEFA'dan şikeye ayar geliyor

UEFA'dan şikeye ayar geliyor
14 Mart 2014 - 11:05 borsagundem.com

UEFA, 27 Mart'ta Kazakistan'da yapacağı kongrede disiplin talimatına şike olaylarında "eksi 11 puan" ceza uygulamasını ekleyecek

Fenerbahçe, İsviçre mahkemelerine gitmek için CAS'tan gelecek gerekçeli kararı beklerken, Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, "Kupa yola çıktı" diyerek UEFA'nın TFF'ye şike olaylarıyla ilgili yaptırımda bulunma baskısı yapacağını dile getiriyor.
 
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, geçtiğimiz cumartesi günü UEFA Tahkim Kurulu Başkanı Pedro Tomas Marquez ve UEFA Disiplin ve Dürüstlük Birimi Koordinatörü Emilio Silvero Garcia bir konferans için Türkiye'deydi. Marquez ve Garcia, "UEFA ile TFF'nin verdiği farklı kararlar için bir yaptırım olacak mı?" soruları üzerine Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak kongreyi işaret etti.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK Mİ?

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki UEFA 38. Olağan Genel Kurulu, 27 Mart Perşembe günü gerçekleşecek. Toplantıda 14 gündem maddesi ele alınacak.
 
Toplantının en önemli noktaları şunlar:
 
1- UEFA'nın bir takıma yerel ligdeki bir olay için şike cezası verebilmesi olacak. UEFA'nın yerel ligde 'eksi 11' puana kadar ceza verme yetkisini disiplin talimatına eklenmesine onay vermesi bekleniyor.
 
2- UEFA aynı zamanda, kararlarda bir standart oluşturabilmek için bu eksi 11 puan ceza uygulamasını yerel federasyonların da kendi disiplin talimatlarına eklemesini istiyor. UEFA'nın bu konuda ısrarcı olacağı ifade ediliyor. En çok merak edilen konu ise söz konusu yeni düzenlemenin Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği... UEFA'da görev yapmış, şike dosyasında bizzat çalışmış hukukçular, konunun Türkiye'yle ilgisi olmadığı görüşünde. Hukukçular "Türkiye'deki vaka 2011 yılında olduğu için yeni düzenleme geriye dönük olarak işletilemez ve TFF'den yeni bir yaptırım beklenemez" görüşünde hemfikir.

EMİN ÖZKURT: "ÖNCEYİ BAĞLAMAZ"

UEFA, kendi üyesi olan bir ülkede yerel federasyon küme düşürme cezası verirken, bir başka ülkede aynı suça hiçbir ceza verilmemesinin önüne geçmek istiyor.
 
Astana'daki kongrede, şike olayına karışmış kulüplere "-11 puan ceza" uygulamasına geçilmesi konuşulacak. UEFA, kendisine üye 54 Federasyon'un tümünden bu cezayı iç talimatlarına ilave etmelerini talep edecek. Bu tarihten sonra şike konusu gündeme geldiğinde, UEFA'ya bağlı tüm federasyonlar için hangi cezanın uygulanacağı konusunda tereddüt kalmayacak. UEFA'nın bu değişikliklerinin Türkiye'ye yansımasının olup olmayacağı konusuna değinecek olursak: Hukukta kural olarak geriye yürümezlik ilkesi vardır. Ortaya çıkan her yeni kural ortaya çıktığı andan itibaren ileriye dönük olarak sonuç doğurmaya başlar. Hukuki dilde "makable şamil olmama" diye adlandırabileceğimiz bu kurala göre UEFA'nın yapacağı bu düzenleme ancak bundan sonraki ihlaller ve davalar bakımından uygulanma imkânı bulacaktır diyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)