E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinÜç kere cuma namazı kılınmadığında dinden çıkılır mı?---

Üç kere cuma namazı kılınmadığında dinden çıkılır mı?

Üç kere cuma namazı kılınmadığında dinden çıkılır mı?
03 Nisan 2020 - 12:47 borsagundem.com

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, 'Alo Fetva' hattına korona virüsle ilgili birçok soru geldiğini söyledi. Hattı arayanlar, 'Üç kere cuma namazı kılınmadığında dinden çıkılır mı?', 'Kolonya abdest bozar mı?' gibi sorular sordu.

Korona virüsün Türkiye'de de yayılmasıyla birlikte İstanbul Müftülüğü'nün 'Alo Fetva' hattına da en çok bu konuda sorular geliyor. 

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, "Mesela kolonya ve benzeri temizleyici maddelerin abdesti bozup bozmayacağıyla alakalı çok soru alıyoruz. Kolonya uçuşkan bir maddedir ve bu yönüyle dönüşüme yani istihaleye uğramaktadır, dolayısıyla da abdesti bozmamaktadır" dedi.

'Cenaze risk oluşturuyorsa hiç yıkamadan defnedilebilir'

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre, korona virüsten ölenlerin defin işlemlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili de konuşan Maşalı, şunları söyledi:

"Cenaze risk oluşturuyorsa hiç yıkamadan defnedilebilir. Aynı şekilde kefenlenmesi bir risk oluşturuyorsa ceset torbası ile ve hatta tabutla defnedilebilir. Dolayısıyla riski sıfıra indirecek şekilde bir uygulamaya gidilmelidir. Cenaze namazları da yine cenazenin defnedileceği yerde bulaşma riskini ortadan kaldıracak şekilde ve namaza iştirak edenlerin de sosyal mesafeye riayet etmesi şartıyla kılınması gerekmektedir."

'Cenaze taziyesini nasıl yapacağız?'

Maşalı, 'Alo Fetva' hattına gelen diğer soruları da şöyle sıraladı:

İçinde alkol bulunan ilaç ve gıda takviyelerini kullanmak caiz mi?
Zekatın vaktinden önce verilmesi caiz mi?
Üç kere cuma namazı kılınmadığında dinden çıkılır mı?
Hastanede (tıpta) domuz enzimleri içeren ilaçları kullanmak caiz mi?
Namazların iş yerlerinde cemedilmesi caiz mi?
Cenaze taziyesini nasıl yapacağız?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (44)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir yorum.04 Nisan 2020 13:08

    şunu tekrar belirteyim domuzun sadece etinin yenmesi yasaklanmıştır domuzun kemiğinden üretilen lesitin domuzun kılından üretilen saç fırçası kullanmakta derisinden üretilen çanta ayakkabı giymekte ilaç yapımında kullanılan domuz ürünü şeylerde sakınca yoktur kur'anın ayeti apaçık ama maalesef bu din alimidenen adamlar genişletmişler kur'anda lahme l hınzır olarak geçmekte ve manasıda domuz eti demektir.

  • x04 Nisan 2020 18:23

    haram ve yasak aynı şey değil

  • bir yorum.04 Nisan 2020 12:56

    namazların cem edilmesi dini kolaylaştırmak için elçi muhammed tarafından bizzat uygulanmıştır. dolayısıyla işyerlerinde insanlar namazlarını cem edebilirler. ve üç cuma kılınmadığında dinden çıkma bir şehir efsanesidir uydurmadır.dinden çıkmak için sadece ben allaha inanmıyorum kur'ana inanmıyorum demek gerekir.yoksa allaha inanıpta namaz kılmayan bir insan bile dinden çıkmış sayılmaz o müslümandır kendisi bizzat ben müslüman değilim inancım yok demediği sürece o kişi müslümandır 

  • bir yorum.04 Nisan 2020 12:24

    insan sağlığına allah çok önem vermiştir gerektiğinde ölmeyecek kadar haram kılınan domuz etinden bile yiyebilirsin onun için içinde domuz ürünü lesitin olan şeyler zaten yenir kur!anda sadece domuz eti yenmesi yasaklanmıştır yoksa domuzdan üretilen diğer şeylerde bir sakınca yoktur.bir de içinde alkol bulunan şeyleri sürmektede bir sakınca yoktur alkol sadece içilirse sakıncalıdır hatta alkol içilmesinden o alkol beyin etkisi geçmedikçe namaza yaklaşılmaz yani namazın kılınma şartlarından birisi aklı başında olmaktır alkol kişinin aklını başından alır 

  • salim04 Nisan 2020 12:04

    Hiç bir maazeretin olmadan gitmessen çok günahı var.Burda maazeret virüs,o zaman haklı sebebimiz var.

  • eee04 Nisan 2020 11:54

    Camilerden uyarılar Türkçe olmasın, Arapça yapılsın. Anlayamıyoruz.

  • vatandaş04 Nisan 2020 01:24

    üç kere cumaya gitmezsen çıksan çıksan uydurma dinden çıkarsın, gerçek islam'da böyle bir kaide yok, olsa hakkında ayet olurdu...

  • fatih istanbul03 Nisan 2020 19:42

    CAHİLLE  TARTIŞMA  TARTIŞIRSAN BOŞUNA  ZAMAN KAYBEDERSİN ÖMER  İSİMLİ  YORUMCU**** DİNEN*** CAHİLSİN  YORUMUNDAN BELLİ AZİZ,NESİNİN  YANINA GİDESİN AYSUN KAYACIDA  KİMMİŞ BENİİM İÇİN DEĞERSİZ BİRİ 

  • Eğitim şart03 Nisan 2020 19:22

    Bu ülkede eğitim seviyesi ortalaması ilköğretim 4. Sınıf oku oku oku Atatürk'ü suçluyor Allah akıl fikir versin kitaplar da cevabını bulabilirsiniz.

  • fatih islambul 03 Nisan 2020 17:48

    DOĞRULARI  GERÇEKLERİ  DUYMAK  İŞİNİZE  YARAMIYOR  SORUYORUM  HEYKELE  PUTA MI  SORSUN BU İNSANLAR  BİLMEDİKLERİNİ  TABİKİ  DİYANETE  MÜFTÜYE  SORACAK .

  • Oku 03 Nisan 2020 20:15

    DEDİK YALA SANA NUTUK OKU

  • Ramazan03 Nisan 2020 18:15

    Doğru olanı yaz ancak tekerleme yazıyorsun çarşıdan aldım birtane eve geldim bintane gibi hadi şu doğruları YAZ yaz görelim FATİH ISTAMBUL aslında provake EDIYORSUN allah'tan insanlar senin gibi düşünmüyor

  • Türkoğlutürk 03 Nisan 2020 17:17

    Kimya tanrının mucizesi, fizik yasası, matematik dilidir.

  • : )03 Nisan 2020 17:08

    Yallah korono yallah....kış kış korono kış kış... hop hop korono  hop hop... pop pop korono pop pop... kup kup korona yallah... yallah ylahhal yallah.... Camileri açın, okuyun üfleyin, kurşun dökün. korono tesiri kalmaz. Bu dediğimi yazın, evinizin arka bahçesine cuma günü saat 2 de gömün. üzerine sirkeli su dökün. 5 elam okuyun. sonra bir kilit anahtarınıda üzerine bırakın. Corono virüsün ağzı kilitlenecek :D türkiye, o günlerden bu güzel günlere geldi... ama birileri geçmişe gitmekte ısrarcı :D Allah gerçek müslümanların sayısını çoğaltır inşallah. tüccar müslümanlardan fayda yok, kendine müslümanlar.  : ))

  • ylmz03 Nisan 2020 16:38

    Bu soruları soran aptallarla aynı ülkede yaşamaktan utanıyorum.

  • vatandaş03 Nisan 2020 15:58

    değerli kardeşlerim biribirinize sataşacağınıza düşünün islamın kitabı kuranda bile allah size akıl verdi düşünesiniz diye ve verdiği canı sağlıklı bir şekilde yaşatasınız diye eğer sağlık için tehlike varsa ona göre davranılmalı bırakın bu alkol fetva muhabbetlerini bilimin yolundan ayrılmayın bakınız peygamber efendimiz bile ilim çinde bile olsa gidin alın ve yine bir islam büyüğümüz bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum demişlerdir ,fetva sizin sağlıklı aklınızı çalştırdığınızda en doğrusu olur diye düşünüyorum siyasete ne gerek var samimi olmak yeter yüce kitabımız kuran da öyle demiyormu oku okuyunca zaten kendiniz doğru yolu bulursunuz onun bunun fetvasınada ihtiyacınız kalmaz

  • fatih islambul 03 Nisan 2020 15:37

    LAİK KEMALİS SİSTEM ÜLKEMİZİN 100/ 95 MÜSLÜMAN OLAN İNSANLARI YOZLAŞTIRDI DİNİNDEN UZAKLAŞMASI İÇİN ELİNDEN GELİNİ YAPTI İSANLAR DİNEN CAHİL KALDI BUNUN SONUCU BİLMEDİKLERİNİ DİYANETE MÜFTÜLERİN FETVA HATINA DANIŞIYOR BİLGİ SAHİBİ OLUYOR .HEYKELLERE DANIŞACAK HALİ YOK .

  • Cemil ataman04 Nisan 2020 07:32

    Düdük fatih cok ötüyorsun

  • Türkoğlutürk 03 Nisan 2020 20:39

    Önce inandığın dinin kitabını oku. O kitapta iğne deliği kadar bir boşluk yok. Okursan soru sormasın.

  • DERS 103 Nisan 2020 17:53

    NUTUK oku

  • KEMALİST03 Nisan 2020 16:06

    asıl milleti dinden uzaklaştıran, senin o fetvasına muhtaç olduğun sahte din adamlarıdır,  %95 müslümanmış , sen yat kalk ta o küçümsediğin kemalizme dua et etki  milleti sahtekar din adamlarına muhtaç etmedi,  bu ülke öyle fetvalarla, hurafelerle yönetilecek bir ülke değildir, buna kalkışanların sonunu gördük,  senin gibi cahiller fetvaya muhtaç olabilir ancak, inanç dediğin şey kul ile tanrı arasında olan bir şeydir bunun için  kimsenin aracılığına ihtiyaç yoktur.

  • Ömer 03 Nisan 2020 16:05

    Fatih istambul den en zavallı hakikaten zavallı ve zir cahilsin yazdigina ancak SENIN gibi zavallilar inanir çünkü yazdıkların zavallı vr cahil zümre yazısı ama maalesefki senin gibi zavallılar la aynı havayı soluyorum ah ah AZIZ NESIN ÜSTAD SENI BIRKEZ DAHA RAHMETLE ANIYORUM AH DEĞERLİ KARDESIM AYSUN KAYACI YILLAR ÖNCE NE DEMISTI HATIRLARSAN iste diyorum

  • komik03 Nisan 2020 14:58

    ŞU HALDE BİLE SİYASET YAPIYORUZ YA ALLAH BİZE AZ BİLE YAPMIŞ RABBİM HEPİMİZE HİDAYET VERSİN..

  • Bika03 Nisan 2020 14:34

    Devlet bankaları faiz alınca ya da faiz verince diyanete göre caiz oluyor. Kolonya abdest bozmuyorsa yıllardır sabunsuz  cami tuvaletlerinde vatandaşa neden tutulmuyor. İlaç, yoğurt, sirke, bal  ve meyvelerin hemen hemen hepsinde alkol vardır. Azı yarar çoğu zarar getirdiğinden ölçülü olarak kullanıldığında sağlığa yararlıdır.

  • fafa03 Nisan 2020 13:57

    Üç Cuma namazına gitmemekle dinden çıkılıyorsa,tekrar o dine girmek de o kadar kolay olur.Her şey bu kadar basit mi?Evde hapis kalan insanların lüzumsuz soruları.

  • AhmetK03 Nisan 2020 13:49

    Diyanet islam mevzu olunca azgınlar dolusmus. Size kımse niye cehenneme zorla gitmeye calısıyorsunuz diye sormadıgı gibi, sizde milletin sorusuna karısmayın. Din bilmezsiniz, buradan diyanete laf edersınız. Hee, sozde aklınız cok ama bildiğiniz sozcu, cumhuriyet, fox, halk tv vb yalanları. Kısaca malsınız

  • fafa03 Nisan 2020 15:37

    Cehenneme gitmeye de mi dünyada karar veriliyor?Din akıl ve mantıkla zıt değildir.İslamiyet  Türkler tarafından 1040 yılında Karahanlılar döneminde kabul edildi,hala bin senedir orucu nelerin bozduğunu öğrenemedik.

  • akılcılık03 Nisan 2020 13:47

    mücbir sebeplerden dolayı namaz kılınamayacak bir ortam varsa ve haalaa birileri 3 defa kılınmazsa dinden çıkılır diyorsa kusura bakmayın da o din din değildir   başk birşeydir. Din insan için vardır, amaç vatandaşları hasta etmek öldürmek değildir. biraz akıllı olunmalı, provakasyonlara mahal verilmemelidir

  • Klikya03 Nisan 2020 13:45

    Hırsızlık yolsuzluk hile hurda yalanla dinden çıkacağını düşünmez sahtekar kolonya domuz sorar

  • Kamil03 Nisan 2020 13:29

    Kime ne benim dinimden, ibadetimden. Bakın işinize ..

  • MİSAFİR03 Nisan 2020 13:55

    sonuna kadar haklısın kardeşim, ancak birileri din üzerinden prim peşinde olunca fertlerin de  böyle inançları sorgulanır hale geliyor malesef...

  • Halis kahya03 Nisan 2020 13:45

    Sanane başkasının dininden diyanetinden... Istedine sorar.

  • AhmetK03 Nisan 2020 13:44

    Lan ismi kamil, kendinin ilgisi olmayan tip.. korkma olm sana kimse zorla ibadet yaptırmıyor, korkma sen bildiğin yolda ilerle. Cehennem ve cennet niye var...

  • emekci03 Nisan 2020 13:12

    66 yaşındaki bir siyasetçi devamlı botoks yaptırıyor, acaba caiz mi?

  • mehmet yılmaz03 Nisan 2020 14:07

    devleti temsil eden yöneticiler, itibardan tasarruf etmeyip botoks yaptırıyor.

  • LAİK DÜŞÜNCE03 Nisan 2020 13:05

    ne hale geldik biz böyle, işimiz fetvalara mı kaldı? Diyanet işleri başkanı da kendini şeyhülislam sanıp bu günlerde saraydan aldığı talimatla fetva vermeye başladı... insanları fetvalarla kandırın bakalım sizi ne paklar...

  • FATİH İSLAMBUL03 Nisan 2020 15:40

    HEYKELLEREMİ DANIŞACAK TABİKİ MÜSLÜMAN DİYANETE DANIŞACAK

  • AhmetK03 Nisan 2020 13:47

    Dinsizlik ve münafıklıkta laiklikle saklanır oldu. Sen kendıni cehenneme hazırla koc,din- fetva senin aklını cook aşan konular. Sen ac fox, halktv falan afyonlanmaya devam.. milletin sorusu, inancı da senı germesin..

  • Halit ay03 Nisan 2020 13:42

    Hadi ordan dangalak Ya kime sosayız. Gidip vatikana mi soracağız. Elbette Din adamlarına soracağız. Tabiki müslüman olar...

  • ve03 Nisan 2020 13:05

    1 -Unutulan diğer soru, korona virüslü hasta, abdest alsa da, ciğerlerinde virüs kalıyormuş. Abdest bozulur mu?  2 - hasta krantina da yeterli suya ulaşamaz vede, kapalı 5 m2 yerde karantına da bekliyorsa toprakd a yok. Nasıl abdest alıp namaz kılması önerilir. binada karantinada, su imkanı yetersiz ise. bunlar bazı insanların başına gelebilir.

  • Mucise Reis ;)03 Nisan 2020 13:03

    Şimdi, yasayı çıkartan çok önemli. CHP çıkarttığı bir yasa uygulama ise, dinden çıkarsın. Ama hükümetin yaptığı uygulama ise dinden çıkmazsın. Geçmişte sünnet örnekleri vardır. Soruyu soranı bileyim, ona göre cevap veririm. Malum  toki evlerindeki faiz bile, faiz değil. Helal devletin ev için verdiği paradır. Soruyu soran kim? ona göre bilelim ama. yoksa sevap yanlış olur... Yanlış cevap da bizleri günahkar kılar. Bizleri günaha sokmadan, soruları soranı bilelim.

  • MİSAFİR03 Nisan 2020 12:59

    tabi tabi, her namaz kıldıktan sonra defalarca günah işle her türlü sahtekarlığı yap, bir kere tövbe et af olursun, ancak 3 kere namaz kılmayınca dinden çık,  nasıl da kendinize göre evirip kıvırıyorsunuz....

  • abuzer çırmık03 Nisan 2020 12:56

    3 kere yolsuzluk yapılınca dinden çıkılmıyor onu biliyorum

  • DÜŞÜNÜR03 Nisan 2020 12:55

    bu fetva ve saçma sapan soruları soranları bırakın dinden çıkmayı, akıllarından şüphe etmek gerekiyor,  allah herşeyden önce akıl denen bir şey vermiş ama onu da bu softa ve yobaz  düşüncelilerden  esirgemiş. ne diyelim allah size akıl sağlığı versin.... bir de bunlara  cevap veren ve kendilerini  Prof. diye ekranlarda pazarlayanlara ne demeli ki.