E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜç bilinmeyenli af---

Üç bilinmeyenli af

Üç bilinmeyenli af
11 Şubat 2015 - 05:58 borsagundem.com

Başbakan Davutoğlu'nun Bağ-Kur'lular için açıkladığı borç dondurmayla ilgili soru işaretleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen hafta 1.3 milyon Bağ-Kurlunun bir yıldan daha uzun süreli borçlarının dondurulacağını açıkladı. Ancak bir nevi af niteliğinde bulunan bu düzenleme konusunda tek bilinen, kapsama giren kişi sayısı. Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre sosyal güvenlik parametrelerini yakından etkileyecek olan bu uygulamanın bilinmeyenleri şöyle sıralanıyor:

Davutoğlu’nun açıklamasından sonra borç dondurmayla ilgili olarak önerge kabul edildi. Ancak bu önergenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na maliyeti konusunda net bir rakam bulunamıyor. SGK borçlarının yeniden yapılandırılması sürecinin devam etmesi nedeniyle, maliyet hesabının çıkarılmasının zor olduğu ifade ediliyor.

NEDEN ŞİMDİ GELDİ?

Bağ-Kurluların borçlarının dondurulması daha önce Haziran ayında torba yasa görüşmeleri sırasında gündeme gelmişti. Bu konuda bir önerge de hazırlanmış, ancak Maliye Bakanlığı’nın “Dengeler olumsuz etkilenir” itirazı üzerine geri çekilmişti. Bu düzenlemenin 7 ay sonra aniden gündeme getirilmesi, yaklaşan seçimlere bağlanıyor.

SOSYAL GÜVENLİK KAYGISI

En büyük sorun ise, sosyal güvenlik sisteminde görülüyor. Küçük esnafı yakından ilgilendiren bu uygulamanın, sosyal güvenlik sisteminin özellikle emeklilik parametrelerini olumsuz etkilemesinden kaygı duyuluyor. Bürokratlar ise, “Siyasiler istedi, biz gerekli düzenlemeyi yaptık” demekle yetiniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Halit14 Şubat 2015 17:04

    parası olan zaten borcunu taksite bağladı yapılandırma yapmayan bütün bağkurluların borcu dondurulup sağlıktan yararlanmaları sağlanmalıdır. eğer şirketlerden dolayı bağkura kayıt zorunluluğu olanların bağkur borçları da dondurulmazsa AYM eşitsizlik ilkesi gereği yasayı iptal eder 4 yıl daha seçim olmayacağına göre bu 4 yılda SGK bütün bağ kur borçlarını faizi ile beraber tahsil eder. suçluda AYM olur.