E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye yeni bir tuzağa mı çekiliyor?---

Türkiye yeni bir tuzağa mı çekiliyor?

Türkiye yeni bir tuzağa mı çekiliyor?
25 Kasım 2016 - 06:03 borsagundem.com

Güvenlik uzmanları, 3 askerimizin şehit olduğu El Bab'daki hava saldırısını değerlendirdi

Türk Silahları Kuvvetleri’nin (TSK) desteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerince yürütülen ‘Fırat Kalkanı’ Harekâtının 93’üncü gününde, El Bab’da Türk askerlerine yönelik saldırıda 3 asker şehit oldu, Uzmanlar, Türkiye'yi üzüntüye boğan bu saldırıyı değerlendirdi.  

‘SALDIRIYI RUSYA SURİYE’YE YAPTIRDI’

Siyaset Bilimleri Profesörü Hasan KÖNİ: Türkiye’nin El Bab’dan Halep’e doğru hareketlenmesinden, Rusya ve Suriye memnun değil. Türkiye’nin El Bab’dan Münbiç’e yönelmesinden, Musul’a doğru bir hamle yapabilmesinden, ABD ve YPG memnun değil. Bu saldırıyla, Türkiye’nin muhaliflere destek vereceğini düşünerek, El Bab’daki ilerlemesine cevap verdiklerini düşünüyorum. Rusya, büyük abi rolü oynayıp saldırıyı Suriye’ye yaptırmış oluyor.

‘PROVOKATİF SALDIRI’

Güvenlik Uzmanı Abdullah AĞAR: Saldırı, El Bab yakınlarında Kifheyr Tepesi’ndeki askerlerimize karşı gerçekleştirildi. Suriye rejimi açıklama yaparak “Haberimiz yok” dedi. “Rus uçağının düşürülüşünün yıldönümü dolayısıyla Ruslar intikam aldı” açıklamalarını doğru bulmuyorum. Bu tarz durumlarda soğuk kanlı, stratejik aklın devreye girmesi gerekiyor. Saldırıyla Türk-Rus ilişkisinin bozulması, Türkiye ile Suriye arasında da savaş çıkarılması amaçlanıyor. Provokatif bir saldırı.

‘UÇAĞI KİM KULLANDI?’

Güvenlik Uzmanı Mete YARAR: Bu uçağın kime ait olduğundan öte, bu uçağı kimin kullandığı önemlidir. Kim bu silahı ateşledi, kim bu silahı kullandı ve Türk askerlerini şehit etti, zor bir soru. Bu saldırının niçin yapıldığının bulunması daha elzem. “Menbiç hedefinden Türkiye vazgeçirilmeye mi çalışılıyor? Başka bir tuzağa mı çekilmek isteniyor?” sorusunun herkesin sorması gereken soru olduğunu düşünüyorum.

ABD VE RUSYA’YA ‘KABUL EDİLEMEZ’ MESAJI

FIRAT Kalkanı harekâtının 93’üncü gününde, ilk kez Suriye rejimine bağlı güçler ile Türk askeri karşı karşıya geldi. Türkiye’nin, Cerablus-Mare hattıyla başlayan, El Rai’yle devam eden harekâtı, Suriye rejiminin uzun süre dikkatini çekmiş ancak büyük bir tepkiyle karşılaşmamıştı. Harekâtın istikametinin Halep’in yakınında yer alan El Bab ve sonrasında Münbiç’e çevrilmesinin ardından, Suriye rejiminin sert açıklamaları gelmeye başladı. Suriye rejiminden bu çerçevede ilk tepki, 20 Ekim’de geldi.

TSK El Bab’a ilerlerken Halep’in kuzeyinde bulunan PYD/YPG güçlerini uçakla vurduğunda, Suriye “Türk uçakları bir kez daha Suriye’ye girerse düşürürüz” tehdidinde bulunmuştu. Bu açıklamadan 6 gün sonra, Suriye rejiminden “Türkiye’nin Halep’in kuzeyi ve doğusuna yönelik her türlü girişimine güçlü bir karşılık verilecek” açıklaması geldi. Haritada bu koordinatlar El Bab’a işaret ediyor.

‘GEREĞİNİN YAPILMASI’ MASAYA YATIRILDI

El Bab; Lazkiye’den başlayarak, İdlib, Halep ve Münbiç’ten geçerek Irak’a uzanan hattın kesişme noktası olduğundan hem Suriye hem de harekâtın hedefi açısından kritik bir öneme sahip. Türk askeri ile Suriye’nin karşı karşıya gelmesinin ardından, Ankara saldırıya karşı “gereğinin yapılması” için tüm olasılıkları masaya yatırdı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bu konuyu detaylı bir şekilde ele aldı. Saldırıya karşı atılacak adımlar ve alınacak askeri önlemler değerlendirildi. Ancak Ankara bununla da kalmayacak, ciddi bir diplomasi izlemeye de hazırlanıyor. Bu saldırının ardından Rusya ve ABD ile temasa geçilerek, “yapılanın kabul edilemez” olduğu izah edilecek. (Habertürk)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)