E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü---

Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü

Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü
30 Kasım 2023 - 10:00 borsagundem.com

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdü

GSYH 2023 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, yılın ilk çeyrek büyümesi yüzde 3,9'dan yüzde 4,0'e, ikinci çeyrek büyümesi yüzde 3,8'den yüzde 3,9'a revize edildi.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat %8,1, sanayi %5,7, finans ve sigorta faaliyetleri %5,1, hizmetler %4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,6, gayrimenkul faaliyetleri %2,7, diğer hizmet faaliyetleri %2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri %1,7 ve tarım sektörü %0,3 artarken mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %2,5 azaldı. Ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar ise %16,5 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %0,3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,1 arttı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %79,8 artarak 7 trilyon 681 milyar 432 milyon TL oldu. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 295 milyar 815 milyon olarak gerçekleşti.

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %11,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %14,7 arttı.

Mal ve hizmet ithalatı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %14,5, ihracatı ise %1,1 arttı.

İşgücü ödemeleri, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %117,2 arttı. Net işletme artığı/karma gelir %50,7 arttı.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde %26,1 iken, bu oran 2023 yılında %32,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %55,0 iken %47,0 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş30 Kasım 2023 12:35

    vatandaş büyümüyor

  • Mucise Reis : )30 Kasım 2023 10:15

    1- ithal edilen kalemler birbir acilen tesbit edilmeli... 2 - her ithal edilen kalem iş dünyas+devlet desteği ve kuruluşamacı itibari ziraar tarım halkbank iş insanları kobiler vb özel krediler ile TLleştirilmeli... devletkurumları asli görevine dönmeli...3 - işi bilen yöneticiler tarafsızca hukuk düzeni doğrulturunda kobiler, fabrikalar, tesisler, iş sahası oluşturma projelerine ağırlık vermeli... 4 -  yaşanan sanayileşme, alternatif vergi kazancı oluşturdugundan dolaylı vergilerde düşüşler yıllar itibari ortaya çıkacak... 5- ithalatın tlleştirilip hammaddesine kadar TC de üretilmesi ünviersitelerin gelişimi arge paylarını arttıracak ...6- ithal ettiğimiz asya rusya urunları tl olarak avrupa ve abd ülkelerine gönderilke ve usd girdisi sağlayacak tl değeri artacak usd dücecek sıcak apa ihtiyacı düşecek... yahuu hiçmi cumhuriyet dönemi ekonomisi okutmacı hocalarınız üniversitede ? na sağma sapan kafasızlık bunlar ? geçmişini bilmeyenlerin çizdiği rota bu olur

  • Mucise Reis : )30 Kasım 2023 10:10

    Deprem oldu, evler yapılıyor.. evler olunca yaşamsal ürünler malzemeler alınacak. Yani ev düzeni kurmak..deprem yönetmeliğine göre inşaatsal büyüme olacak... ülkemizin varı yoğu binaya ve değişime gidiyor. Bu büyüme , küçülme aslında..ne olmalı ? ? ticaret odaları ile görüşülerek, iş insanları   ile devlet aynı togg da ki gibi çinden ithal ediyoruz, rusyadan ithal ediyoruz ki itahalat artışları buradan, bunları ithal edmeyelım ortak fabrikalar kurup TL ile hammadeye kadar yerlileştirelim.. böylece büyüme reel manada hane halkına iş sahası, Tl kullanım, yapılan ithalatın tersıne ihracatı ve avrupa ya aynı urunlerın satışı olarak yansır.  CUMHURİYET DÖNEMİ ATATÜRK bunu  milleti ile yaptı... Şimdi zırva program ve apt. övgüleri bırakıp adam gibi çalışacak insanlar ve gerçek üretmek isteyen kobi ve iş dünyası devlet organızasyonu ZİRAAT +HALK bank özel krediler ile bunu yapmalı ... asıl büyüme ozaman olur, hane halkıda büyümeyi sofrasındaki et yemeği ile hisseder...

  • YUSUF KALEKAPISI30 Kasım 2023 10:09

    Bu veri hisse fiyatlarının içinde kat ve kat var.2024 de bu büyüme ve firmaların bilançosundaki güzel rakamları artık göremeyeceğiz.Çünkü hem enflasyon muhasebesi hemde durgunluk bilançoları olumsuz etkileyecek.

  • Turkogluturk30 Kasım 2023 10:03

    Enflasyon dahilmi.