E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye-Libya anlaşması Akdeniz'de dengeleri değiştirdi---

Türkiye-Libya anlaşması Akdeniz'de dengeleri değiştirdi

Türkiye-Libya anlaşması Akdeniz'de dengeleri değiştirdi
30 Kasım 2019 - 09:39 borsagundem.com

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında üç gün önce imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat ile Yunanistan’ın yıllardır kurguladığı sistemin çöktüğü ve bu anlaşma ile Türkiye’nin elinin güçlendiği belirtildi

Türkiye, Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilanı yolunda önemli bir anlaşmaya imza attı. Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat ile Doğu Akdeniz’de, Yunanistan ile GKRY-Mısır arasında bir kalkan şeridi oluşacak. Anlaşma ile Doğu Akdeniz’de MEB’in batı sınırı da belirlenmiş oldu. Anlaşmayı değerlendiren uzmanlar, Yunanistan’ın yıllardır kurguladığı sistemin çöktüğünü ve bu anlaşmanın Türkiye’nin elini kuvvetlendirdiği söyledi. Uzmanlar, anlaşmayı Milliyet’e şöyle değerlendirdi.

"Yalnız aktör’değiliz artık"

Prof. Dr. Seyfettin Erol (ANKASAM Başkanı): Bu anlaşma ile Doğu Akdeniz’de Türkiye elini kuvvetlendirmiştir ve Akdeniz’deki dengeleri değiştirmiştir. Anlaşma, Türkiye’nin Libya’da izlediği politikanın başarılı ve somut sonucudur. Türkiye’nin Libya’daki meşru hükümete verdiği destek bunun bir yansımasıdır. Bugüne kadar Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye için, ‘yalnız aktör’ tabiri kullanılıyordu. Artık Türkiye’nin Doğu Akdeniz siyasetinde birlikte hareket edebileceği ülke de söz konusu. Türkiye, Libya ile birlikte Doğu Akdeniz’deki tezlerini daha güçlü savunma imkanı elde etti. Libya sonrası bu anlaşmalara başka aktörler de eklenebilir. Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki politikaları bağlamında bir başarıya imza atmıştır.

"Diğer ülkelerle de anlaşma yapılmalı"

Tugay Uluçevik (Emekli Büyükelçi): Atılan yerinde bir adım olmakla birlikte gecikmiş bir karardır. Bu adım, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de denizaltı serbestlerinin çıkarılması ve işletilmesi konusundaki kararlığını gösteriyor. Rum ve Yunan tarafının bölgedeki teşebbüslerine karşı kararlılık mesajı verilmiştir. Libya ile yapılan anlaşma dış politika açımızdan bir öncü olur umarım ve Doğu Akdeniz’in diğer ülkeleri ile iş birliğimizi geliştirecek anlaşmalara yol açar. Özellikle sahildar olan ülkelerle anlaşmalar yapmalıyız. Başta Suriye olmak üzere, İsrail ve Mısır gibi Ortadoğu’nun önemli ülkeleri ile ilişkilerimiz kopuk vaziyette. Bu ilişkilerin düzeltilmesi durumunda, Türkiye, Doğu Akdeniz’de daha etkin bir konuma gelebilir.

"Kurguları ve hayalleri çöktü"

Gökhan Güler (Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Sekreteri): Tek kutuplu dünya düzeni temsilcileri Kıbrıs konusunun çözümü için federasyon modeli dayayıp Doğu Akdeniz Rum egemenliğinde deniz yetki anlaşmaları, MEB ilanları istiyorlar. Yunanistan’ın Meis Adası üzerinden Türkiye’ye yönelik MEB sıkıştırması var. Amaçları, Türkiye ve KKTC arasını kopartmak, Mısır, İsrail, GKRY’yi de içine alan Doğu Akdeniz’i iç deniz haline getirmekti. Rumlar istedikleri sistemi kurabilmiş olsaydı, örneğin Antalya’dan kalkan bir gemi KKTC ya da İstanbul’a gidebilmek için, her defasında Rumlardan izin alacak ve harç ödeyecekti. Libya anlaşması bu kurguların, hayallerin çökmesini sağladı. Anlaşma ile Türkiye’nin tüm hak ve hukuku korundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmmet01 Aralık 2019 09:42

    Dünya liderimiz Reisler Reisi DEVLET BAŞKANI mız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'in Küresel Dünya üzerinde şahlanan dev bir Devletin Haykırarak NİZAMI ÂLEM İSLÂM SANCAGI ALTINDA işte Buradayız diyerek Kutsal MAVI VATAN imizi DÜNYA'YA bir kez daha ilan ederek HAK verilmez alınır. Dusturuyle dünyaya meydan okuyor. Yakın tarihimizde maalesef bugüne kadar böyle bir şey duymadik. Son. Binyılin Küresel gücüyuz diyerek GÜMBÜR GÜMBÜR geliyor. Korkusuz Cihangir eli daima göğsünde Bu Aziz Yüce Milletin Hizmetkârıyim, Kefen koltugumda diyen, Allah cc..Aşkına bugüne kadar kaç kişi geldi. Cenaballah yâr ve yardımcınız olsun. Inşaallah Amin amin amin, desin yiğitler. Hep birlikte Allahu Ekber.

  • 52/1Afyonlu01 Aralık 2019 08:33

    sırasıla tüm akdenizde kıyısı olan filistinde dahil edin çezayir tunus gibi anlaşınki bunlarada böyle yakışır lüpnanda yanaşacak.işallah hz.mehdi as. çıkınçada herşey hallolacak hiçde böyle vurdum duymazla küçücük İsrail kocaman yapanlar kaçacak delik dahi bulamıyaçaklar. gel hz.mehdi as.gel zaten **u**dönüşçü buna güvenerek atıp tutuyorda işallah onada sıra geleçekdir.hele hic ceza almayan oğlu burak. ts para aktaran bakan damat dahil o gelince ne yapacaklar şaşarım marketleri hoşetle zengin eden elinhamurula erkekişine karışan 40 dan sonra eleledolaşanlarda sıra gelecek işallah gel hz.mehdi as.gel.**u**dönüşçü ne yapacak tekrar o.d.eşbaşkanımı olacak göreceğiz. hatda 7 tak.nasıl şikeçi yaptıklarının hesabı ayrı akp akpliler ts çımbızla çekip birotelden şam.liğ gönderenler haladaha r.t.e. raatmı olacağım sanıyor.

  • tolga30 Kasım 2019 18:20

    yunan işgal ettıgı 18 adacıktan cekılsın yoksa turkıyenın ısı zor

  • Ziya30 Kasım 2019 21:54

    Onları  tükürükle bile boğarız!   Sadece zamanlama meselesi!  Avrupa nın köpeği  sadece vazifesini yapıyor. Senin gibiler de biraz bu ülkeye güvenmesini öğrenmesi lazım!  Mütemadiyen öldük bittik, yandık kül olduk demek basitliktir.

  • mali30 Kasım 2019 15:32

    Doğu Akdeniz, kıta sahanlığı, Ege adaları... ihmal ettiğimiz konular. Gerçek gündemimiz iktisadi ve sosyal kalkınma olmalı. Böylece hak ve hukukumuzu koruyabiliriz. İyi iş, devamı gelmeli.

  • Bedir 30 Kasım 2019 13:16

    Ne değişecekki türkiyede 2015 de çıkan yasa yeraltı zenginliklerini yalnızca sadece yüzde birini alabiliyor gerisini işeten şirket alıyor saygılar

  • Bekir30 Kasım 2019 19:29

    Konu ile alakasız yorum, ne değişecek onların dediğini yapalım demek gibi olmuş