E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye, elektrikte OECD zam rekortmeni: 16 yılda yüzde 307 zam---

Türkiye, elektrikte OECD zam rekortmeni: 16 yılda yüzde 307 zam

Türkiye, elektrikte OECD zam rekortmeni: 16 yılda yüzde 307 zam
29 Temmuz 2019 - 10:49 borsagundem.com

Türkiye, OECD ülkeleri arasında elektriğe en çok zam yapan ülke oldu. 2003 yılından bu yana elektriğe yüzde 307 zam yapıldı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde enerji fiyatlarının en çok artığı ülke olduğunu açıkladı.

Son 16 yıllık dönemde elektrik, gaz ve yakıt dahil olmak üzere ortalama enerji fiyatları 3 katı aşkın artış gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin artışlardaki etkileri de irdelendi. Açıklamada, faturalarda gizleme hazırlığı yapılan dağıtım bedelinin 2009'dan bu yana 5 kat arttığı ortaya konuldu. 

Sözcü'nün aktardığı habere göreOECD'nin elektrik, gaz ve yakıt fiyat değişimlerini dikkate alarak hazırladığı tüketici fiyatları bazlı enerji endeksinde Türkiye açık ara zam şampiyonu oldu.

OECD'nin 2015'i baz alarak gerçekleştirdiği enerji endeks çalışmasına göre, 2003 yılında 36.6 değerine sahip olan Türkiye'nin endeks değeri Mayıs 2019'da 148.8'e çıktı. Aynı dönemde OECD ortalamasında artış yüzde 75 düzeyinde kalırken, Türkiye'de ise artış oranı yüzde 307 olarak gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa29 Temmuz 2019 14:27

    istatiksel baktığında kulanılan her şeyin fiyatı son 17 senedir rekor düzeyde artmış durumda bu da ne kadar çok iyi yönetildiğimizi gösteriyor. vatandaş soymak bunların kanlarında var....

  • Bika29 Temmuz 2019 12:10

    Enerji sektöründe özelleştirmeler yapıldı, Botaş zararına satış yapmasına rağmen özel sektör bankalara olan kredi borçlarını ödeyemiyor.

  • Volkan29 Temmuz 2019 12:07

    Dolar ve Euro olarak bakmak lazım. Bulgaristan, Romanya Sırbistan vs rakiplere göre toptan, sanayi ve hane satış fiyatları nedir. Avrupa'nın en ucuz elektriği deniyordu bir kaç sene önce. Öte yandan son 1-2 yılda çok zam geldi. 3 lü tarifeye geçip fırın, ütü, bulaşık, çamaşır makinası gece çalıştırmakta fayda var. Esasen çok fazla elektrik ile hurdadan çelik üreten tesis var, gerçekten katma değer yaratıyor mu belli değil. Elektriğin çok ucuz olması elektrik yoğun ama katma değeri az sektörleri besliyor olabilir. Enerji ithal eden ülke olarak enerjinin tüm çeşitlerinde vergilerin yüksek olması lazım ama daha çok akaryakıta yüklenmiş. Kamyonlar malları ucuza taşıyamıyor ve enflasyona etki ediyor.