E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye acilen önlemler almalı yoksa…---

Türkiye acilen önlemler almalı yoksa…

Türkiye acilen önlemler almalı yoksa…
15 Eylül 2013 - 11:15 borsagundem.com

Türk ekonomisi masaya yatırıldı, büyümeden cari açığa büyük uyarılar yapıldı

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın,  “Ekonominin Geleceği” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, “Eylül 2012’den beri ekonomik faaliyetin yeniden canlanması yönünde genişleyici bir para ve kredi politikası uygulanıyor. Bankaların ve reel sektörün dışardan borçlanarak içerde tüketimi canlandıracak bir yaklaşım sergileniyor. İçerdeki büyüme dışardan gelen ve sürdürebilir olmayan kaynaklarla finanse ediliyor” dedi. Ayaydın, hükümetin acil önlem alması gerektiğini savundu.
Türkiye ye gelen dış kaynağın çok önemli bir bölümünün tahvil, bono, hisse senedi veya para piyasalarına geldiğini vurgulayan Aydın Ayaydın, “Bu süreçte düşük faiz, düşük kurla ekonomide bir canlılık hissediliyor. Ne var ki, geçen yıllara göre daha düşük bir büyüme hızına rağmen, daha yüksek bir cari açık veriyoruz. Türkiye’yi diğer gelişmekte olan ülkelere göre kırılgan yapan da bu” dedi. Ayaydın; mayıstan itibaren gelişen ülkelerden ve Türkiye’den sermaye çıkışı başlayınca bu politikaların ne kadar kırılgan olduğunu herkesin anladığını söyledi. Türkiye’nin acilen ucuz ithalatı önleyecek uzun vadeli sermaye girişini özendirecek önlemler uygulamaya koyması gerektiğinin altını çizen Ayaydın, Türkiye’nin küresel kriz sürecinde en çok övündüğü ‘sağlıklı çalışan bankacılık kesimi’ ve ‘sağlıklı kamu kesimi dengesi’nin de bozulabileceği uyarısında bulundu. Ayaydın, “60 milyar dolara yaklaşan cari açığın finansmanında ciddi güçlükler yaratacaktır” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Huseyın16 Eylül 2013 21:31

    Aydın bey ekonomı bakanı olmalıydı bu hukumette degındıgı konuyu bır yetkılının cıkıp cevap vermesı gerekır degındıgı konu gercekten bankacılıgın nerelere geldıgım ve tehlıkenın ne boyutta oldugunu gosterıyo 2000 2001 de krızın bankacılık sektorunden cıktıgı unutulmmalı

  • Borsacı15 Eylül 2013 22:55

    Bence bankalar kendilerine çeki düzen versin. Elektrpnik çapında hala yan yana şube açıyorlar. Kiraları zaten yüksek. Eczane, akaryakıt istasyonu gibi bularada bir sınır gelmeli. Maliyetlerini düşürürler ise düşük faiz ortamında fala zarar görmezler. %5 altı faizde iş yapabilen banka yok sanırım. KMH ve kredi kartı olmasa yaşayabilecek çok şubeli banka sayısı sınırlı.

  • Dengelemeye devam.15 Eylül 2013 17:39

    Vallahi benm vatandaş olarak dengem bozuldu bankaların neden bozulmasın şuanda ülkenin içinde yaşayan milletin çoğunun dengeleri alt üst oldu .

  • mustafa15 Eylül 2013 14:55

    aydın bey turkıyenın ekonomı profosorlerınden bırı ve gercekten cok dogru konuya degınmıs Gercekler acıdır acıl onlem alınması gerekır akp hukumetı kulak vermelı bence ıs ısden gecmeden

  • emekçi15 Eylül 2013 12:16

    resmen uydurmuş. seçim öncesi bu tip adamlarla uğraşacaz bir de işimiz yok gibi

  • selina15 Eylül 2013 11:57

    iyiki siz basta degilsiniz yoksa daha cok bankayi batirirdiniz.

  • briffa15 Eylül 2013 11:27

    Haberi öyle bir başlıkla veriyorsunuz ki görende yarın batacağız zannedecek