E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk yatırımcılar tedirgin!---

Türk yatırımcılar tedirgin!

Türk yatırımcılar tedirgin!
15 Ağustos 2013 - 10:37 borsagundem.com

Kuzey Afrika ülkesi Mısır’da iki buçuk yıldır devam eden karışıklıklar, Türk yatırımcıların da tedirginliğini artırdı

Kuzey Afrika ülkesi Mısır’da iki buçuk yıldır devam eden karışıklıklar, dün güvenlik görevlilerinin darbe karşıtlarına sert müdahalesiyle yeni bir safhaya geçerken, ülkede ticareti bulunan Türk yatırımcıların da tedirginliğini artırdı.
Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre, iç savaşın başlamasından korkulan ülkeye, Türk işadamlarının gıda yardımı yapması çağrısında bulunuldu. Ülkede yaklaşık 250 Türk şirketinin 2 milyar dolarlık yatırımı var. İki ülke arasındaki ticaretin hacmi ise 5 milyar doları buluyor.
GIDA YARDIMI ÖNERİSİ
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Mısır’ın gönül bağlarımızın bulunduğu bir ülke olduğunu hatırlatarak, 600 yıllık Osmanlı geçmişimizin olduğu ve Afrika’daki en büyük pazarımız konumundaki Mısır’a Türk iş insanlarını desteğe çağırdı. Mansfield, “Ülkede demokrasinin taşları yerine otururken sancılar, olaylar oluyor. 90 milyonluk nüfus bir buçuk yıldır üretimden uzak. Dost kötü günde belli olur. Şu dönemde tüketim malları konusunda destek verebiliriz. Gıda üreticileri ürünlerini ne zaman yükleyebileceklerini Mısır Ticari Müsteşarı Mostafa Mikawi’ye bildirirlerse ülkeye önemli destek sağlanmış olur” açıklamasını yaptı.
FABRİKALAR UZAKTA...
İş insanları olarak ancak şu andaki durumu seyredebildiklerini, görevlerinin hükümetleri yargılamak değil, her hükümetle çalışmak olduğunu dile getiren Zuhal Mansfield, “Türk yatırımcılar için şu anda çok büyük sıkıntılar yok. Fabrikalar olayların dışında olduğu için üretimler azalsa da devam ediyor. Ülkeyle olan serbest ticaret anlaşması da aynen sürüyor. Mısır, bölgede bir köprü. Mısır’ın alacağı şekil, Afrika ve Arap coğrafyasını da şekillendirecek. Kargaşanın bir an önce sakinleşmesini beklemek gerekiyor” diye konuştu.
SON OLAYLAR KEPENK KAPATTIRDI
Mısır’da yatırımı bulunan 250 Türk firması arasında Mavi Jeans, De Facto, Flo, Sarar, Evyap, Hayat Kimya, Betek Boya, Kipaş, LcWaikiki gibi firmalar bulunuyor. Türk yatırımcıların ülkedeki olaylarla ilgili tedirgin bekleyişi sürüyor.
YATIRIMDA FRENE BASTIK
Vahap Küçük LcWaikiki Yönetim Kurulu Başkanı

“İskenderiye’de fabrika yatırımlarımız var. Üretimde herhangi aksaklık olmadı. Mağaza tarafında çalışanların can güvenliği açısından satışa ara verildi. Ama bu kapanış ne kadar sürer kestirmek zor. Şu anda ülkedeki yatırım planlarımızla ilgili ister istemez frene bastık. Ülkenin nereye gideceğini bilemiyoruz. Suriye gibi olursa yapacak bir şey yok. Ama kısa vadede düzelirse büyüme politikamızdan vazgeçmeyiz.”
MAĞAZAMIZI AÇMADIK
Süleyman Orakçıoğlu Orka Group (Damat) Yönetim Kurulu Başkanı

“Mısır’da iki mağazamız var. Birisi Kahire diğeri ise İskenderiye’de. Son gerilimden sonra Kahire’deki mağazamızı açmadık. Bu gerilimler herkese zarar verecektir. Bir an önce sıkıntının aşılmasını bekliyoruz. Mısır bizim için çok önemli bir pazar. Çok talep görüyoruz. Eğer bu gerilimler olmasaydı mağaza sayımızı ona çıkartmayı planlıyorduk. Bundan sonraki süreci kaygıyla izliyoruz.”
BİZ ETKİLENMEDİK
Orhan İdil Hayat Kimya Genel Koor.

“Mısır’da çocuk bezi fabrikamız var. Olaylar satışlarımızı ve üretimimizi etkilemedi, herhangi bir problemle de şu ana kadar karşılaşmadık. Bu yaşanan tatsız olayların Mısırlılar için en iyi şekilde sonuçlanacağına inandığımız için Mısır’da gerçekleştirmeyi planladığımız yatırımlar üzerinde de hız kesmeden çalışmaya devam ediyoruz.”
İÇ SAVAŞ OLURSA KAYIP BÜYÜR
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi,
ülkedeki Türk firmalarının bugüne kadarki olaylarda işlerinde çok büyük aksaklık yaşamadığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Firmaların yerleşim yerleri ana merkezlerin dışında. O nedenle iş kapasitesi olarak etkilenme olmamıştı. Ama bu son gelişmelerden sonra olaylar iç savaşa dönüşürse herkesin kaybı olur. Oradaki fabrika üretimleri biraz düştü ama çok büyük sıkıntılar olmadı. Ama karışıklıkların kısa vadede firmaları nasıl etkileyeceğini çok kestiremiyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)