E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk Lirası yüzde 19 kayıpta---

Türk Lirası yüzde 19 kayıpta

Türk Lirası yüzde 19 kayıpta
20 Ekim 2015 - 11:43 borsagundem.com

AK Parti Milletvekili adayı Ali Babacan, ekonomik görünümle ilgili açıklamalrda bulundu

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan, CNBC-e – NTV canlı yayınında CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım’ın sorularını yanıtlıyor. Babacan, adaylığıyla ilgili "Adaylığımla ilgili tepkilerin geneli olumlu" dedi. Babacan, Türkiye ekonomisinde bundan sonraki hedeflerinin orta gelir tuzağına düşmeden üst gelir grubuna çıkmayı hedeflediklerini belirterek bunun ekonomideki en öncelikli sorun olduğunu söyledi. Tasarruf oranlarının Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Babacan, makro temellerin sağlam olduğunu ancak bunun üzerine reformlar inşa etmek gerektiğini ifade etti. Siyasi istikrarın olmadığı ülkede reform üretilemeyeceğini belirten Babacan, siyasette öngörülebilirlik sorunu bulunduğuna dikkat çekti. Babacan "Ekonomide ne yaparsanız yapın, hukuk olmadan zenginlik olmuyor. Önce siyasi istikrar, ardından ekonomik istikrar ve reformlar olmalı. Siyasi istikrar gücünü demokrasiden almalı. Geçmişe bakarsak tek parti dönemlerinde daha fazla reform yapıldı." dedi. "7 Haziran seçimi asla Rusya gibi olmayacağımızı gösterdi. Vaatlerimizin kaynağı 2015 bütçesinde yer alıyor, mali disiplinden taviz yok" diyen Babacan, mali disiplinin Türkiye'nin tutunduğu en önemli dal olduğunu söyledi. Babacan, ilk açıkladıkları emekliye zam uygulamasının 1 Temmuz'da başladığı bilgisini de verdi. Babacan, 1300 TL asgari ücretin iş dünyasına etkisinin yüksek olmayacağını ifade etti.

TL YIL BAŞINDAN BU YANA YÜZDE 19,6 DEĞER KAYBETTİ

Babacan, "TL yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 19,6 değer kaybetti. Son bir ay içinde de TL yüzde 3,5 değer kazandı. Borsa son bir ayda gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kazanan borsa. Dünyada gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları düştü. Önümüzdeki dönem gelişmekte olan ülkelerle ilgili farklı bir tablo ortaya çıkarsa 2023 hedefleri için değerlendirmek gerekebilir. 2023 hedefleri gelişen ülkelerin durumuna bağlı, revizyon için erken" dedi. Eski Başbakan Yardımcısı Babacan, satın alma gücü paritesine göre GSYH hesaplamasının yeni olmadığını belirterek bunun arkasında bir şey aramamak gerektiğini, burada art niyet aranmaması gerektiğini söyledi. Babacan "Kurun çok hareketli dönemlerinde satın alma gücü paritesi daha sağlıklı" dedi. Büyüme rakamlarına değinen Babacan "Makro istikrar korunması şartıyla, reform yapılmadan Türkiye'nin potansiyel büyüme rakamı yüzde 3-4 civarında" dedi. Babacan, "Mali disiplinin ön önemli amacı cari açığı düşürmek... Yüzde 3-4 büyüyen ülke için sürdürülebilir cari açık yüzde 3-4'tür" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adil20 Ekim 2015 12:38

    Evet evet emekliye %2,5 + %2,5 zam ve emeklimizi enflasyona ezdirmedik türünden açıklamalarla uyutmaya devam.

  • Başkan diyor20 Ekim 2015 12:20

    Bir an önce siyasetten elini cekmeli vereceği hiçbir şey olmaz zarardan başka

  • exper20 Ekim 2015 12:12

    7 Hazirandan önce başka şeyler demiştiniz, şimdi niye ağız değiştirdiniz, oy kaybınızın çok olduğundan olabilir mi?