E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk Lirası Babacan'la nefes aldı---

Türk Lirası Babacan'la nefes aldı

Türk Lirası Babacan'la nefes aldı
19 Eylül 2015 - 10:20 borsagundem.com

Başbakan eski Yardımcısı Ali Babacan'ın tekrardan aday olması ile birlikte Türk Lirası dolar karşısında değer kazandı

Fed’in faiz oranlarını sabit tutması ile destek bulan lira, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Kasım’da yapılacak seçimler için aday olması ile birlikte bu yüzyılın en uzun süreli kayıp dönemini sonlandırdı ve haftalık yükseliş kaydetti.

Lira dolar karşısında, yüzde 1 güçlenerek İstanbul saat ile 17.48’de 2.9827 seviyesine geldi. Lira böylece geçtiğimiz 5 gündeki yükselişi yüzde 2.1’e taşıdı ve Mayıs ortasından bu yana en büyük artışı gösterdi. 10 yıl vadeli Türk tahvil faizi bu hafta 18 baz puan geriledi ve yüzde 10.53 oldu. Faiz Haziran’dan bu yana en sert düşüşü kaydetti.

Fed’in faizi yükselmeyi ertelemesi, Türk varlıklarında kısa vadede düşüşü sonlandırdı. Türk varlıkları politik belirsizlik ve güvenlik endişeleri ile düşüş gösteriyor. Lira, bu faktörlerin etkisiyle 2015’te yüzde 22 değer kaybetti ve 24 gelişen ülke para birimi arasında Brezilya’nın ardından en çok düşüş gösteren para oldu. Babacan’ın seçimlerde aday olması, politikanın yönü ile ilgili endişe duyan yatırıcılara güven verebilir.

İstanbul’da bulunan ING Bank stratejistlerinden Pınar Uslu, “Babacan Türk ekonomi politikasında kredibilite sahibi bir figür ve sürpriz adaylığı liranın dolar karşısında 2.98 seviyesini test etmesine yardımcı oldu. 2.98 seviyesi kırılırsa yeni destek seviye 2.95-2.97 aralığında olabilir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx20 Eylül 2015 00:42

    iş yapanları hep kötüleyin.zaten kim bir çivi çaksa hedef... sgk batıranlar daha mı iyi...

  • seçmen19 Eylül 2015 20:55

    Babacan gibi isimler artık milleti AKP ye oy vermeğe ikna etmek için vitrin süsü .Artık kabul edelim veya etmeyelim sistem değişmiş Başkan ve akrabaları var. Başkan kendi söyledi bunu fiili duruma sistemi adapte edelim diye....

  • Ekonomist19 Eylül 2015 14:56

    Babacan ve Şimşek yıllardır Dünya Bankasının direktiflerini tam olarak yerine getiren ekonomiden sorumlu yöneticilerdir. AKP nin tekrar iktidar olması durumunda, ABD'nin ekonomimizin yönetimini Zeybekçi ye teslim edeceğini kimse düşünmemiştir herhalde.

  • Pargali ibrahim19 Eylül 2015 12:11

    Türk lisesi bir kişinin geleceğine bağlıysa yandik seçim sonrası babacan ekonomi ile görevlendirilmesi mümkün olamiyacagini herkez biliyor iktidar seçime 3 ve yukarı dolarla girmek istemedikleri için ince bir ayarla babacani so anda listeye dahil ettiler önemli olan seçim sonrası kurulacak bir koalisyon hükümetinde akp dışarıda kalması ancak bu şekilde reformlar yapılır terör çözülür istikrar sağlanır

  • kıro19 Eylül 2015 11:15

    görende dolar 3 ten 2.5 lara düştü sanacak, yine aynı be ya bu dolar... 3 sınırında oda fed faiz arttırmaya öteledi diye... babacan yıllardır ekonomi bakanı değilmiydi bu arada?

  • nur çel19 Eylül 2015 11:00

    Türk lirası Babacan varken % 40 değer yitirmişti Babacan gelmsiyle dolar 2,75 olmadı