E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk-İş Başkanı'ndan kıdem tazminatı açıklaması---

Türk-İş Başkanı'ndan kıdem tazminatı açıklaması

Türk-İş Başkanı'ndan kıdem tazminatı açıklaması
04 Haziran 2017 - 11:45 borsagundem.com

Türk-İş Başkanı Atalay, Kıdem Tazminatı Fonu’nu ne işverenlerin ne de işçinin istediğini belirterek “Mesele tazminatını alamayanlarsa tek maddelik düzenleme ile tazminatı ödemeyene ceza verelim bitsin” dedi

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatı fonunu işçi sendikalarının da işverenlerin de istemediğini belirterek, “Kıdem tazminatı fonunu unutalım. Kıdem tazminatını alamayanlar için tek maddelik düzenleme yapalım. Kıdem tazminatı ödememek tıpkı vergi vermemek gibi suç olsun” dedi.

Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Aksa'nın haberine göre, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, kıdem tazminatı reform tasarısının “mutabakat sağlandıktan sonra” getirilmesini istediklerini açıklamasının ardından, önceki gün de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, “Mutabakat sağlanmadığı sürece kıdem tazminatında değişiklik yapılmamalı” çağrısında bulundu. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “30 günden asla taviz vermeyiz” derken, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, kazanılmış haklar korunarak özel sektörde çalışanların kıdem tazminatı alabileceği bir model olabileceğini belirtti.

KIDEM TAZMİNATIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ GELİŞME!

DİSK Başkanı Kani Beko fona dönüştürülmesinin işçilerin 80 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatının yok olması anlamına geleceğini kaydederek, kitlesel eylem yapacaklarını açıkladı. İşçi ve işveren kesiminin kıdem tazminatı fonuna yönelik mesafeli yaklaşımı dolayısıyla, Başbakan Binali Yıldırım’ın, önceki akşam işçi ve memur sendikalarının başkanlarına verdiği iftarda bu konunun konuşulmadığı kaydedildi.

'FON YERİNE YENİ FORMÜL BULALIM'

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatı fonunu işçinin de işverenin de istemediğini belirterek, “Kıdem tazminatı fonunu unutalım. Ben mevcut yasadan memnunum. İşveren kuruluşları TOBB ve TİSK de ‘Dursun’ diyor. Kıdem tazminatı böyle kalsın, almayanlarla ilgili formül üretelim” dedi. 

KIDEM FONU RAFA MI KALKIYOR?

2017 Programı’nda Mart ayının sonuna kadar bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı sistemine yönelik mevzuat çalışması yapılacağı öngörüldü.

Ekonomi yönetimi, yurtiçi tasarrufların artırılması açısından kıdem tazminatı fonuna öteden beri sıcak bakıyor. Bu nedenle ekonomi yönetimi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı referandum sonrası kıdem tazminatında yeniden yoğun bir çalışma içine girdi. Konu önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK), sonra da Bakanlar Kurulu’nda ele alındı. İşçi kesiminin yanı sıra ilk defa işveren kesiminin de fona karşı olduğunu açıkça dile getirmesi hükümetin frene basmasına yol açtı. Öyle ki, Başbakan Binali Yıldırım’ın perşembe akşamı sendikacılarla yaptığı iftarda ve önceki akşam Yıldırım’ın başkanlığında yapılan EKK’da konu gündeme gelmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılında başbakanlığı döneminde kıdem tazminatıyla ilgili çalışmaların yeniden yoğunlaştığı sırada işçi ve işveren arasında uzlaşma sağlanamaması nedeniyle, “Aranızda anlaşmadan gelmeyin” demişti. Gelinen son aşamada, kıdem tazminatı fonunun tekrar rafa kaldırılabileceği yorumları yapılıyor. 

"SUÇ HALİNE GETİRİLSİN"

Ergün Atalay, kıdem tazminatı tartışmaya açılınca işveren tarafının 30 günlük süreyi aşağı çekmeyi ümit ettiğini, Başbakan Binali Yıldırım’ın ise “Mevcut durumdan geriye gidiş olmaz. 30 günü muhafaza edeceğiz” dediğine dikkat çekti. Hükümetin kıdem tazminatı alamayan işçileri gündeme getirdiğine dikkat çeken Atalay, şöyle konuştu:

“Alamayanlarla ilgili benim önerim var. Nasıl ki vergi ödememek, işçiyi sigortalı yaptırmamak suç ise işçinin kıdem tazminatının verilmemesi de suç olsun. Bu konuda kanuna bir madde ekleyelim.” 

"HEDEFİMİZ 200 BİN KİŞİNİN TOPLU SÖZLEŞMESİNİ BU AY İMZALAMAK"

Ergün Atalay, önceki akşam iftarın ardından Başbakan Yıldırım ve Çalışma Bakanı Müezzinoğlu ile birlikte teravih namazı kıldıklarını söyledi. Atalay, bu vesileyle Başbakan Yıldırım’dan, 160 bini Türk-İş üyesi olmak üzere kamudaki 200 bin işçinin 1 Ocak’tan beri imzalanmayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin bir an evvel tamamlanması yönündeki taleplerini ilettiğini söyledi. Atalay, Başbakan Yıldırım’ın da “Ramazan sona ermeden görüşmeleri tamamlayalım” dediğini ifade etti. Türk-İş, işçilerin ücretlerinde yüzde 18 oranında artış talep ediyor. Hükümetin henüz karşı önerisini getirmediği öğrenildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali bircan05 Haziran 2017 17:02

    Eşim 3yıĺ fabrikada çalışma yaptı ve işten çıkarılan eşimin bir kuruş vermediler şikayet ettim hiç sesini çıkaran olmadı onun için kanunla inanmak istemiyorum saygılar

  • Ali bircan05 Haziran 2017 16:45

    İşçi nin hakkını sadece Türkiye de korunmayor başka ülkelerde kuruşuna kadar ödeeler ..(burası Türkiye )

  • Gökhan yilmaz05 Haziran 2017 13:00

    Kıdem tazminatı herkesin se söylediği gibi işçinin hakkı isten ayrılmak isterse bir işçi haklı da olsa haksizda olsa kimin hakkını kime vermiyorlar mantık almıyor o benim kazanılmış hakkin değilmi niye tartışmaya açıyoruz kıdem tazminatı senelerdir işçinin ayağına pranga Sayın Binali yıldırım Bu benim hakkimsa vermek zorunda Kul hakkı bu işçinin alın terini kimse yiyemez boğazında kalır vallah

  • Murat öztaş05 Haziran 2017 11:03

    Kardeşim benim adıma kim karar veriyor benim adıma kimse karar veremez .bende işçiyim...bana soruluyormu ben bu tazminat sisteminin devlet kontrolünde olmasını istiyorum...

  • Mehmet işler05 Haziran 2017 10:45

    Çalışan işçiler her zaman mağdur oluyor işveren zaten vermiyor ki çalışanların hakkını bir de siz böyle bir yorumlar yapıyorsunuz Hiç zaten alamıyor kıdem tazminatını hükümet bile işverenden tarafı için zaten ezilir Nasıl olsa 2 köledir çalışsın iç diyorlar

  • Esra uğur 04 Haziran 2017 17:47

    Çok mantıklı bir çözüm.

  • şaşırmadım04 Haziran 2017 13:08

    Türkiye'de cezaların uygulanmadığını zaten sağır sultan bile biliyor. O sebeple "ceza olsun..." demelerine şaşırmadım bunların. Hepsi de sermaye dostu aslında, işçi değiil.

  • :)04 Haziran 2017 12:24

    eee işverenle normal kıdem-tazmınat ödese zaten ödemiş olcaklar. ama ödememe diretmeleri yüzüne devlet yasa çıkartıp işverendne her ay işçi için tazminat kesintisi alacak. işçilerde işten haklı çıkarsa kıdem ve tazmşinatı azda olsa alabilecek. devlet işverenden peşin alacak, işçiyede azaltılmışını verecek. kasa dolacak devletın :DD oda yol su kopru olur herhalde hahaha