E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk bilim insanı sinekten yağ çıkardı---

Türk bilim insanı sinekten yağ çıkardı

Türk bilim insanı sinekten yağ çıkardı
07 Mayıs 2022 - 10:27 borsagundem.com

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çalıkoğlu, çevre dostu sinek olarak bilinen Black Soldier Fly (BSF) larvasından kozmetik hammadde üretti


Türk bilim insanı 'Sinekten yağ çıkarmak' deyimini gerçekleştirdi. Hem de litresi tam 75 euroya satılan ekonomik bir değer üreterek... Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, çevre dostu sinek olarak bilinen Black Soldier Fly (BSF) larvasından kozmetik hammadde üretti. 

Eşi Dr. Tamer Çalıkoğlu ile "siyah asker sineği" olarak Türkçeleştirilen "BSF" üzerinde çalışan Çalıkoğlu, TÜBİTAK desteğiyle Güzelbahçe ilçesinde bir tesis kurdu.

Çalıkoğlu, meyve ve sebze gibi atıklarla beslendiği için "çevre dostu" olarak adlandırılan BSF'den nemlendirme, temizleme ve yenileme özelliğine sahip yağ elde etti.

Yüksek protein değerine sahip yağın yanı sıra BSF'den ve atıklarından kaliteli gübre ile hayvan yemi de sağlandı.

"LARVALAR ORGANİK BESLENİYOR"

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, kozmetik sanayisinin uzun zamandır hammadde krizinde olduğunu, mevcut hammaddelerin hem çevreyi kirlettiğini hem de yüksek karbon ayak izi bıraktığını söyledi.

Çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir bir hammadde elde etmek için yola çıktıklarını kaydeden Çalıkoğlu, projelerinde sinek larvası kullanma kararı aldıklarını aktardı.

Larvalar için yaşam koşullarını küçük bir tesiste oluşturduklarını ifade eden Çalıkoğlu, şöyle dedi:

Sinekler için uygun iklim koşullarını yaratarak çiftleşmelerini sağladık. Elde edilen yumurtaları topluyoruz, larva haline getiriyoruz. Bu larvaları besliyoruz. Burada önemli olan larvaları neyle beslediğimiz. Larvaları biz organik atıklarla, yani meyve, sebze, gıda çöplerimizle daha çatala gelmeden çöpe dönüşen gıdalarla besliyoruz. Böylece aslında atık yönetimi de yapmış oluyoruz. Bizim larvalarımız atıkları yiyorlar, kaliteli yeme, kaliteli gübreye ve kaliteli bir yağa dönüşüyorlar.

"HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞINA EŞ ORANDA LAURİK ASİT İÇERİYOR"

Kozmetik sanayide kullanılan laurik asit için Hindistan cevizi ile palm yağlarından faydalanıldığını ve bunun da çevreye büyük zarar verdiğini kaydeden Çalıkoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bizim yağımız da palm yağı ve Hindistan cevizi yağına eş değer oranda laurik asit içeren çok kıymetli bir yağ. Testlerin sonuçlarında yağın çok kaliteli iyi bir yağ olduğu ortaya çıktı ve literatür verileri de zaten bunu destekliyor. Anne sütünde özellikle yoğun olarak bulunan laurik asit bizim yağımızda da mevcut. Hem palmitik asit hem linoleik asit de var. Antibakteriyel özelliği, temizleyici özelliği aynı zamanda nemlendirici özelliği olan bir ürün. O yüzden yara iyileşmesinde de başarılı olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla çeşitli hayvan deneyleri de planladık üniversitemizde. Yağ içeriğinin yüksek olması hem de yoğun protein içermesi antiaging ürünü olarak kullanılmasını da gündeme getirecek bir dönem sonra."

LİTRESİ 75 EURO

Yağdan deneme ürünü olarak sabun, losyon ve krem yaptıklarını ifade eden Çalıkoğlu, "Bizim denediğimiz bazı ürünlerimiz oldu, onların da nemlendirici özelliği oldukça belirgin, başarılı." dedi.

Çalıkoğlu, BSF yağı eş değeri yağların dünyada litresi 400-500 eurodan alıcı bulduğunu, BSF yağından elde edilen ürüne ise başlangıç için 75 euro ücret belirlediklerini kaydetti.

Ulusal ve uluslararası şirketlerden talep aldıklarını belirten Çalıkoğlu, Azerbaycan'ın yanı sıra Fransa ve Avrupa'nın diğer ülkelerinden şirketlerin BSF yağına büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

"Tavuk ve balık yemi olarak da kullanılıyor"

Protein içeriği yüksek BSF larvasının tavuk ve balık yemi olarak da kullanılabildiğini ifade eden Çalıkoğlu, "Hem yağ hem protein içeriğinin yüksek olması kurutulduğunda kullanmamızı sağlıyor. Biliyorsunuz şu anda dünyada hem yem krizi var hem gübre krizi var. Hem yem hem gübre çok pahalı. Aslında bizim üreticilerimiz, özellikle küçük işetmeler bu larvayı yetiştirebilirlerse yem olarak da gübre olarak da kullanabilirler" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sinek08 Mayıs 2022 13:50

    ablamız sinekten yağ çıkardığına göre, asgari ücret yada biraz fazlası ile çalışıyordur muhtemelen. çoğunluk gibi.

  • Hesapsız07 Mayıs 2022 12:02

    Karasinek ve sivrisinekten de yağ çıkarmayı denemek lazım. 

  • Mucise Reis ;)07 Mayıs 2022 12:01

    Kadınlardan korkulur :D güzellik uğruna yapamayacakları bir şey yok :D ..Hadi sürün suratlarınıza bol bol. Botokslu robot suratlarından bıktık zaten , heryer şişirme dudak yanak avm merkezi gibi duvar surat , otomobilimdeki yağlı boya gibi parlak. Çokda itici az biraz doğallığa yönelin. kusur daima iyidir. odun evlerde klubelerde bile en değerli detay doğal kurusun mühür gibi içeride bakılınca görülmesi oluyor. yoksa 4 duvar birebir birbirinin kopyası iyi durmuyor. kusur güzeldir. 

  • DOĞRU07 Mayıs 2022 11:58

    bu ülke ancak bilimle ilerler ,bilime ve bilim insanlarına değer vermediğimiz için kaos dan çıkamıyoruz