E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTüfenkci: Türkiye, dünya sebze üretiminde 4'üncü sırada---

Tüfenkci: Türkiye, dünya sebze üretiminde 4'üncü sırada

Tüfenkci: Türkiye, dünya sebze üretiminde 4'üncü sırada
22 Ekim 2017 - 07:04 borsagundem.com

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye'nin yıllık 49 milyon ton sebze meyve ürettiğini belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Belek Turizm Merkezindeki bir otelde gerçekleştirilen, Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, pazarcı esnafının ekmeğinin derdinde olduğunu, yağmurda, karda tezgahını sürekli açık tutmaya çalıştığını söyledi.

Sebze ve meyve ticaretine ayrı bir önem verdiklerini belirten Tüfenkci, insanların ucuz sebze ve meyve yiyeceği, üreticinin de kazanacağı bir mekanizmayı oluşturmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin bu alanda önemli bir üretim potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Son verilere göre ürettiğimiz toplam sebze ve meyve miktarı 49 milyon ton. Türkiye, dünya sebze üretiminde 4'üncü, meyve üretiminde ise 10'uncu sırada yer alıyor. Yalnızca Antalya, Hollanda kadar sebze ve meyve üretiyor." diye konuştu.

Türkiye'de iç pazarda ticaretin önemli bir bölümünü sebze ve meyve alışverişinin oluşturduğunu belirten Tüfenkci, "Yeni bir Hal Yasası üzerinde çalışıyoruz. Kurduğumuz komitede çalışmalarımızı, Hal Yasası'nın sunumunu yaptık. İkinci bir sunumdan sonra bunu TBMM'ye taşıyacağız. Hal Kanunu'nu 2012 yılında yapmıştık ama geldiğimiz nokta itibariyle dünyanın nereye gittiğini görerek yeni bir hal yasası çalışması elzem oldu." dedi.

PAZAR YERLERİ DÜZENLENECEK

Hal Kayıt Sistemi'ni oluşturduklarını anımsatan Tüfenkci, bu sayede sebze ve meyve ticaretinde kayıp kaçak oranını düşürdüklerini dile getirdi. Pazar yerlerinin yeniden düzenlenmesine yönelik de bir çalışmaları olduğunu anlatan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Bu konuyu da gündeme getirip yasalaştıracağız. Pazarcı esnafını sadece belediyelerin insafına terk etmeyeceğiz. Üç, beş mahallenin ortak kullanacağı alanlar olarak düzenleyip, pazarcıların önerilerini de alarak esnafa ekstra yük yüklemeden, sağlıklı şartlarda ticaret yapacakları ortamı hep beraber sağlamış olacağız. Bu sayede pazarcılarımız halkımıza, tüketicimize daha ucuz ve daha kaliteli ürün sunabilirler. Derme çatma, çadır brandalar altında değil, daha modern şartlarda, herkesin rahatlıkla gidebileceği, sağlıklı koşullarda alışveriş yapmalarının önünü açmamız lazım."

Bakan Tüfenkci, soğuk hava deposu yapımını teşvik ettiklerini dile getirerek, Türkiye'deki hiçbir halde soğuk hava deposu bulunmadığına dikkati çekti.

"Bütün hallerde soğuk hava depolarını zorunlu hale getireceğiz." diyen Tüfenkci, toplama merkezleri oluşturacaklarını ve kooperatifleşmeyi teşvik edeceklerini bildirdi. Tüfenkci, sebze ve meyvelerin soğuk zincir içinde taşınmasını sağlayacaklarını, bunu yaparken de esnafa teşvik vererek yükün bir kısmını alacaklarını söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fındık kabuğu incir çekirdeği23 Ekim 2017 09:38

    Muz üretimini artıralım beyler. Mız türki cumhuri burası. Bu kadar işsiz varken devlet bu nufusu toprakları organizasyon yaparak dinamoya dönüştüreceğine uzaktan masa başı araçlarıyla devlet yönetiyorlar. Teorilerle masa başında devlet yönetmeye muz Cumhuriyeti denir. Bir hollanda ya bak bi kendine tüüüüüüü

  • e.göy22 Ekim 2017 14:08

    Üretici kalitesiz elma/armut/üzüm/karpuzu pazara/hale getirerek kalitesiz ürün fiyatının da maliyetinin altında düşük fiyatla satılmasına neden olmamalı KALİTESİZ ELMA/ARMUT/KARPUZ ÜZÜM BESİCİLİKTE KULLANILMALI HAYVAN YEMİ YAPILMALI İNSANLAR KALİTELİ GÜZEL/HOŞ TEMİZ MEYVE/SEBZE YEMELİ

  • Jale22 Ekim 2017 11:26

    Bazi insafsizlar 2017 yilinda bile hala 1 tl ye elma Yemen and istiyor. Mazot kac lira, isci ucreti, gubre, bocek ilaci kac lira? Bencilce davranirsaniz koylu para kazanamadigi urunu yetistiremez, samani bile yurt disindan ithal eder hale gelirsiniz

  • Tütüncü 22 Ekim 2017 08:36

    Tütün üretiminde kaçıncı ?

  • E.Göy22 Ekim 2017 08:18

    DÜN İZMİR'DE KURULU BİR SEMT PAZARINDAN BİR KİLOSU BİR TL'DEN ELMA SATIN ALDIM Aynı kalitede elma markette 2,49 tl ,manavda 3,50 tl civarı satılıyordu PAZARDA AYNI ELMAYI HALDEN 1-1,5 Tl ALIP 2 TL YE SATMAYA ÇALIŞAN PAZARCI ESNAFI DA VAR Aracısız elma satan bahçe sahibi daha çok elma satabilmek için pazarda tezgahı varsa en ucuza satıyor Bahçe sahibinden bahçede satın aldığı elmayı pazarda satan biraz daha yüksek fiyata satıyor HALDEN ELMA ALAN PAZARCI PAZARDA DAHA YÜKSEK FİYATA SATIYOR ELMAYI SEÇTİRİP SATAN MARKET DAHA YÜKSEK FİYATA SATIYOR EN PAHALI ELMAYI GÜNDE EN FAZLA BİR KASA ELMA MAHALLE MANAVI SATIYOR pazar yerlerinde haftanın bir günü sadece o ilin üreticilerinin satış yaptığı üretici pazarları kurulur ise üretici de kazanır tüketici de en taze/kaliteli malı en ucuza almış olur