E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTÜBA’da 45 kişi istifasını verdi---

TÜBA’da 45 kişi istifasını verdi

TÜBA’da 45 kişi istifasını verdi
05 Kasım 2011 - 05:22 borsagundem.com

Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) özerkliğini ortadan kaldıran kararnamenin küçük değişikliklerle yürürlüğe girmesi üzerinde istifalar başladı.

TÜBA Başkanı Prof. Yücel Kanpolat, şu ana kadar kendisine 45 üyenin istifasının geldiğini belirterek, ‘Bu istifalar devam edecek, çok fazla insanın kalacağını sanmıyorum” dedi.
Yetki yine hükümette
Ağustos ayında yayımlanan Kanun Hükmündeki Kararnameni’nin (KHK) TÜBA’nın özerkliğini tamamen ortadan kaldırdığını ve siyasallaşmaya zemin hazırladığını belirten Prof. Yücel Kanpolat, şunları söyledi: “Biz bu KHK’nın TÜBA’nın bilimler akademisi olma özelliğini tamamen ortadan kaldıracağını başta Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere herkese izah etmeye çalıştık. Bunun üzerine dün yeni bir KHK yayımlandı. Yeni KHK’ya göre, TÜBA’ya üye atanması konusundaki yetki Bakanlar Kurulu’ndan alınarak TÜBİTAK Bilim Kurulu’na devrediliyor. Bu ilk bakışta önemli bir değişiklik gibi görünüyor ama TÜBİTAK Bilim Kurulu’na atamaları yapan da zaten hükümetin kendisi. Dolayısıyla, TÜBA’ya üye atama yetkisi konusunda herhangi bir değişiklik yapılmış değil. Hükümet, dolaylı olarak atama yapmış olacak. Bu da özerkliğin bittiği anlamına geliyor.”
Kendisinin istifasını en son vereceğini belirten Prof. Yücel Kanpolat, “Bizim istediğimiz değişiklik bu değildi” dedi. Bundan sonra hükümetin arzu ettiği şekilde bir TÜBA oluşacağını vurgulayan Prof. Yücel Kanpolat, uluslararası bilim camiasının TÜBA’nın yeni haline şimdiden tepki gösterdiğini hatırlattı. Özerk bir bilim akademisinin ülkenin geleceğini yakından ilgilendirdiğini de vurgulayan Prof. Kanpolat, “Demek ki bağımsız bir akademiye ihtiyaç yokmuş” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)