E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTTK'da eylem---

TTK'da eylem

TTK'da eylem
23 Kasım 2013 - 02:20 borsagundem.com

Üzülmez Tesisleri'nde çalışan madenciler, çalışma şartlarını protesto için ocaktan çıkmadı. 6.5 saat süren eylem alınan sözün ardından sona erdi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında çalışan işçiler, çalışma şartlarıyla ilgili uygulamaları protesto etmek için mesaileri bitmesine karşın ocaktan çıkmadı. TTK yönetiminin, talepleri değerlendirme sözü üzerine madenciler 6.5 saat sonra eylemi bitirdi.
Müessese müdürlüğünde 00.00-08.00 saatlerindeki  vardiyada çalışan maden işçileri, ocağın giriş ve çıkışındaki bazı kapıların kilitli tutulduğu, çalışma şartlarının kötü olduğu iddiasıyla eylem yaptı.
Vardiya bitmesine rağmen işvereni protesto etmek için madencilerin ocaktan çıkmaması üzerine sabah mesaisindeki işçiler de madene inmeyerek servis kuyusu önünde bekleyerek eyleme destek verdi.
Basının alınmadığı işletme sahasında bekleyen madenciler, çalışma şartlarındaki olumsuzlukların giderilmesini istediklerini belirterek, olumlu sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini kaydetti.

Sendikadan işçilere destek

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Teşkilatlandırma  ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, gazetecilere yaptığı açıklamada, eylemin uzun zamandan beri işçilere yapılan olumsuz uygulamalar sonucunda ortaya çıktığını söyledi.
Gerekirse eylemin geçmişte olduğu günlerce sürdürebileceklerini dile getiren Tutkun, şöyle konuştu:
''Maden işçisi sürekli bedel ödüyor. Son zamanlarda yapılan baskılar ve psikolojik tacizler kesinlikle üretimi artırmak için yapılan uygulamalar değil. Kurum şu anda çalışan işçisine çizme ve baret istihkakını veremedi. Bundan 6 ay önce ocaklardaki ana yollar göçtü, 5 gün kömür üretilmedi, yine kimseden ses çıkmadı. Bizim işçi arkadaşımız saat 07.45'te basması gereken kartı bir dakika geciktirse ücret kesintisi yapılıyor. Burada maden işçisinin derdi insanca muamele görmek. Kuyu başındaki kapıların kilitlenmesi girişlerin kafes haline getirilmesi işçiye yapılan bir zulumdür."

GMİS Üzülmez Şube Sekreteri Süleyman Bezir de çalışma şartları ve çalışma koşullarında kanunlara aykırı davranıldığını iddia ederek, ''Maden işçisinin zaten üretiyor, kömür çıkartıyor. Maden işçisinin tek isteği kendisine insanca davranılması. İşyeri doktorundan mahrumuz, kaza olsa ambulans zamanında gelmez. Çağ dışı uygulamalardan vazgeçilsin" diye konuştu.
Daha sonra sendika yöneticileri, TTK yöneticileriyle görüştü. TTK yöneticilerinin işçilerin isteklerini değerlendirileceği sözü doğrultusunda yaklaşık 300 madenci, 6,5 saat fazla kaldıkları yerin altından çıkarak eylemlerini sona erdirdi.

"Takipçisi olacağız"
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, madencilerin özellikle çalışma koşullarının iyileştirmesi talepleri doğrultusunda eylem yaptıklarını söyledi.
İşçilerin, ocakta madencilerin taşınmasında kullanılan "fayton" denilen raylı sistem üzerindeki araçların geç gelmesi nedeniyle çıkış saatlerin uzaması gibi sıkıntılar yaşadığını anlatan Alabaş, şunları kaydetti:
"Biz canımız pahasına üretmeye çalışırken üzerimize kapıların kilitlenmesi moral ve motivasyonu bozar hale geldi. Bunun üzerine arkadaşlarımız ocaktan çıkmama haklarını kullandılar. Sabahtan itibaren yaptığımız müzakerelerle hiçbir arkadaşımızın burnu kanamadan olayı tatlıya bağladık. Sorunların çözümü yönünde yapılan çalışmaların takipçisi olacağız. Ambulansın olmaması gibi konular ise bizim yetkililerle müzakere edip çözebileceğimiz konular. İlk olarak giriş çıkışlarda karşılaşılan zorluklarla ilgili sıkıntıları sonlandırmak istiyoruz."
Alabaş, TTK'nın 3 binin üzerinde işçi açığı olduğunu belirterek, "Kurumun 2012 yılında işçi açıklarıyla ilgili Hazineye müracaatı var. O günden bugüne yaklaşık  850 kişi emekli oldu. Dolayısıyla  3 kişinin yapması gereken işi bir kişi yapmaya başladı.  Bu da arkadaşlarımızın üzerinde ciddi anlamda iş baskısı oluşturuyor" dedi.
Kömür ocağından çıkan madenciler de ocaklara giriş ve çıkışlarda kapıların kilitli olması nedeniyle sorunlar yaşadıklarını, haklarını aramak için de eylem yaptıklarını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)