E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump’ın kulağına fısıldayan Wall Street bankeri---

Trump’ın kulağına fısıldayan Wall Street bankeri

Trump’ın kulağına fısıldayan Wall Street bankeri
08 Şubat 2017 - 15:31 borsagundem.com

Yerleşik düzen ve Davos eliti düşmanı Steve Bannon, Trump'ın 'ideolojisiz, güce ve şöhrete tapan' yönünü keşfeden adam. Onu istediği gibi şekillendireceğini anlayan Bannon, Wall Streiet bankeri.

Habertürk yazarı Oray Eğin, Trump’ı bugünlere hazırlayan, Beyaz Saray’da ipleri elinde tuttana adam, Wall Street bankeri, deniz subayı ve Hollywood yapımcısı Steve Bannon’u köşesinde yazdı.

YERLEŞİK DÜZENİ YIKMAYA GELDİ

Amerika Başkanı’nın kulağına fısıldayan Steve Bannon’ın herhangi bir ideolojisi yok. En fazla yerleşik düzenden nefret ediyor. Demokratlardan da hoşlanmıyor, geleneksel Cumhuriyetçilerden de. Kendisini en çok Avrupa’daki milliyetçi partilere yakın buluyor, ulus-devleti savunuyor. Küreselleşme karşıtı, Davos elitine düşman, katı bir kapitalist.

Herkese, ama özellikle de azınlıklara, belli bir saygı çerçevesinden yaklaşılmasını emreden politik doğrucu anlayışa tepkili. Ağzı bozuk, yer yer kadınlara karşı hakaretamiz söylemler kullanıyor.

Amerikan basını ona ırkçı damgası vurdu, ama tanıyanlar bu ithamı doğrulayacak herhangi bir ipucu görmediklerini söylüyor.

İrlanda kökenli Katolik bir aileden geliyor. Anne babası sendikacı, Kennedy seçmeni. Bannon yedi sene boyunca Deniz Kuvvetleri’nde görev alıyor önce; ileride siyasete atılmak istediğinden özgeçmişinde iyi duracağını söylemiş o zamanlar bir arkadaşına. Bir dönem Pentagon’da çalışıyor, Georgetown’da Milli Güvenlik dalında yüksek lisans yapıyor ama hayat onu iş dünyasına sürüklüyor.

BİR TÜR GATSBY

Wall Street’te nasıl iş bulacağını düşünürken birisi Harvard Business School’da okumasını önerince okula başvurup kabul alıyor. Ardından Goldman Sachs’ta işe başlıyor.

Hayattaki en büyük kariyer dersini de burada, dünyanın en büyük yatırım bankalarından birinde öğreniyor: “Asla kapıdan ilk giren olma çünkü bütün oklar sana doğrultulur.” Goldman’ın prensip olarak hiçbir iş dalında öncü olmadığını, yeni bir alana açılacaksa mutlaka bir iş ortağı bulduğunu anlatıyor.

Bannon’ın Wall Street’ten sonraki durağı Hollywood. Hem film yapımcısı olarak hem de Hollywood şirketlerine finansal danışmanlık hizmeti vererek yeni bir kariyere başlıyor.

Deniz subayı, Wall Street bankeri ve Hollywood yapımcısı olarak kendini sürekli yeniden icat eden Bannon’ın dönüşünü Gatsby’ye benzetenler var. Bannon’ın karşısına çıkan tüm fırsatları değerlendirdiği ve odak noktasının sadece ama sadece iktidar kazanmak olduğuysa tartışılmaz. Ama hep bir adım geride...

 

BAŞKAN’IN KULAĞINA FISILDAYAN ŞEYTAN

Hollywood’a taşındıktan sonra fonunda Wagner çalan, sağ ideolojileri ve liderleri pompalayan belgeseller yapıyor Bannon. Trump’la tanışmasının dolaylı yoldan vesilesi de hayranı olduğu Ronald Reagan hakkında yaptığı belgesel.

Bugün Trump’ın seçmendeki algısına yakın sloganlar taşıyor: “Dışarıdan gelen, ekstrem görüşlere sahip bir radikal, vizyon sahibi bir adam...”

O gece yanına yaklaşan Andrew Breitbart isimli sağcı bir gazeteci filmden çok etkilenip Bannon’a, “Gel beraber kültürü geri kazanalım” diyor. Kastettiği milliyetçi değerlerin topluma yeniden hâkim olması. Bir süre sonra Bannon önce “Breitbart” sitesine danışman oluyor, Breitbart’ın ani ölümünden sonra da yönetimi ele alıyor.

Gatsby bu sefer medya patronu ve site bir anda 21 milyon kişiye ulaşan bir alternatif sağ makineye dönüşüyor: “Kızınız feminist mi olsun kanser mi?” en masum başlıkları. Göçmen karşıtı, İslam karşıtı, etno-milliyetçi bir kitlenin mikrofonu.

KARAR KİMİN

Bannon’ın asıl dehası yıllardır başkan olma fikrini kafasından geçiren Donald Trump’ta istediğini yaptıracağı bir damar bulması. Trump’ın ideolojisi olmadığını, güce ve şöhrete tapındığını erken anlayıp istediği gibi şekillendireceğini fark etti. Merkez medyanın, hatta Fox gibi sağcı yayın organlarının bile dışladığı Trump’ı Breitbart parlattı. Bannon’ın gayri resmi danışmanlığı andıran dostça önerileri bir süre sonra resmi danışmanlığa, seçim zaferinden sonra da baş stratejist görevine dönüştü. Trump’ın başkanlığı kabul konuşmasının bir kısmını onun kaleme aldığı, tartışmalı kararnamelerin de onun beyninden çıktığı biliniyor.

Trump, “Son söz benim” diyor gerçi ama...

Seçimden hemen sonra “Karanlık iyidir: Dick Cheney. Darth Vader. Şeytan. Güç budur” demekten bile çekinmeyen Bannon sık sık karikatürlerde Trump’ın omzundaki şeytan olarak çiziliyor.

ASIL MİSYON

Goldman’da öğrendiği stratejiyi aynen Trump’ta uygulayan Bannon’ın misyonu seçimle bitmedi; bilakis şimdi başlıyor. Müslüman karşıtı kararnameler ya da iş dünyasını kotaran birtakım düzenlemeler Şeytan’ın asıl yapmak istediğinin yanında ayrıntı.

Bannon sık sık müesses nizamı yıkma amacından söz ediyor. Şimdiki hedefi ise bilinen bütün anlamıyla alışılagelmiş Amerikan sistemini yerle bir etmek. Dilinden hiç düşürmediği “paradigma kayması” bu.

Not: Bannon’la ilgili bilgileri Bloomberg Businessweek, New York Times, Mother Jones, The Daily Beast, NPR ve Washington Post’ta çıkan haberlerden derledim.

(ORAY EĞİN – HABERTÜRK)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)