E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporTransferden büyük para kazanan kulüpler---

Transferden büyük para kazanan kulüpler

Transferden büyük para kazanan kulüpler
12 Şubat 2022 - 10:00 borsagundem.com

Pandemi sürecinde gelirleri düşen takımlar transfere ara vermedi. Artan rekabet transfer rakamların rekor seviyeye taşıdı. Bu yarışta Manchester United 1 milyar eurodan fazla zarar etti.

Avrupa'da son 10 sezonda transfere en çok para harcayan, kar ve zarar eden takımlar belli oldu. Manchester United, 1 milyar eurodan fazla zarar etti. En çok City harcadı, 1 milyar 201 milyon euro ile transferden en çok gelir elde eden Chelsea, en karlı takım Lille oldu.

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Avrupa'nın en büyük 5 ligi olarak kabul edilen (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'da (Serie A) 2012-13 sezonundan itibaren transfer için yapılan harcamaları derledi.

Araştırmada son 10 yılda transfere en çok para harcayan, en çok gelir elde eden, en çok kar ve zarar eden takımlar sıralandı. En çok zarar eden takımlar sıralamasında ilk 20'de 14 Premier Lig ekibinin yer aldı. En çok kar eden ilk 20 takım sıralamasında ise 8 Fransız ve 7 İtalyan ekibinin olması dikkat çekti.

CIES’in araştırmayı köşesine taşıyan Mehmet Altunkılıç’ın Independent Türkçe’deki yazısına göre, son 10 yılda transfere 1 milyar euronun üzerinde para harcayan 14 takım yer alırken 6'sını Premier Lig, 3'ü La Liga, 2'si Serie A ve 1 takım da Ligue 1 ekiplerinden oluştu.

Dünyanın en değerli üç kulübünden biri olan Premier Lig devi Manchester United, son 10 sezonda transferde fazlasıyla zarara uğradı.

2012-13 sezonundan bugüne kadar yaptığı transferlere 1 milyar 545 milyon euro harcayan "Kırmızı Şeytanlar", buna karşılık 470 milyon euro gelir elde etti. Toplam zararı 1 milyar 75 milyon Euro olan Manchester United, bu alanda zirvede yer aldı. Manchester şehrinin diğer temsilcisi City, 984 milyon euro transfer zararıyla ezeli rakibini takip etti.

Transferin en çok zarar edenlerinde kürsünün üçüncü basamağı, 941 milyon euro eksi bakiyeyle Paris Saint-Germain'in oldu.

Barcelona 650 milyon euro, Arsenal 583 milyon euro, Juventus 561 milyon euro transfer zararı yazdı.En çok zarar eden takımlarda ilk 20 arasında 14 Premier Lig ekibinin yer aldığı görüldü.

TRANSFERDEN KAZANANLAR

5 ligde mücadele eden 98 kulüp içerisindeki en karlı takım Ligue 1 temsilcisi Lille oldu. Fransız ekibi, söz konusu süreçte 319 milyon euro harcamasına karşılık 668 milyon euro gelir elde etti ve 349 milyon Euro ile açık ara zirvede yer aldı. En çok kar eden ikinci takım da Lille ile aynı ligde mücadele eden Olympique Lyon olarak kayıtlara geçti. Fransız ekibi 439 milyon euro transfer harcamasını 686 milyon euro gelirle sübvanse etti ve 247 milyon euro ile en karlı ikinci takım unvanını elde etti.
Listede en çok kar eden ilk 5 takımdan üçü Serie A temsilcisi Genoa, Udinese ve Atalanta oldu. Genoa 200 milyon euro, Udinese 172 milyon euro ve Atalanta da son 10 yılda 162 milyon euro kar etmeyi başardı.

TÜRK KULÜPLERİ BORÇ BATAĞINDA

Avrupa kupalarında önemli başarılara imza atamayan Türk kulüpleri ise yıldız futbolcuları transfer etmekten geri kalmıyor. Bu durum da borçların katlanarak artmasına neden oluyor. Borsagundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un 2012 yılındaki toplam borcu 2 milyar 60 milyon liraydı.

İlerleyen yıllarda bilhassa ligin yayın bedelindeki artışlarla kulüplerin kasasına daha çok para girmeye başladı.

Gelirdeki bu artışa karşın harcamalar da fahiş oranda artınca 2019 yılında 4 kulübün toplam borcu 10 milyar sınırını aştı.

Kulüpler, son yıllarda UEFA’nın uyguladığı Finansal Fair Play kuralları ve çeşitli sponsorluklarla borç miktarını frenlemeye çalışsa da 2020’nin son ayına girilirken toplam borç yaklaşık 14 milyar liraya yükseldi.

Bir başka deyişle kulüplerin borcu son 8 yılda yüzde 579 oranında artış gösterdi.

Dünyanın en çok kazanan futbolcuları açıklandı

 

FIFA Yılın Futbolcusu Ödülü sahibini buldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)