E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTort: Migros'ta hedefimiz yurt dışına açılmak---

Tort: Migros'ta hedefimiz yurt dışına açılmak

Tort: Migros'ta hedefimiz yurt dışına açılmak
11 Nisan 2016 - 13:18 borsagundem.com

Bu yıl 250 milyon TL'lik yatırım planladıklarını belirten Migros Genel Müdürü Özgür Tort, en az 200 mağaza açıp 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacaklarım söylüyor

Geçen yıl yüzde 40,25 hissesini Anadolu Endüstri Holding'in satın aldığı Migros, 2016'ya önemli bir değişiklikle adım attı. Şirketin 2008'den bu yana yönetim kurulu başkanlığını yürüten Bülend Özaydınlı, koltuğunu Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'a devretti. Migros, bugün 9,4 milyar TL cirosu, 22 bin çalışanı ve bin 400'ü aşan mağaza sayısıyla sektörünün ciro bakımından ikinci büyük kuruluşu. Attığı her adım, perakende sektörü tarafından dikkatle izleniyor. Satın almanın ardından yaşanan ilk önemli değişiklik gözlerin Migros'a çevrilmesine neden oldu.
2008 yılında ağırlık hisseleri Koç Topluluğu'ndan BC Partners'a devredildiğinden beri şirketin genel müdürlüğünü yürüten Özgür Tort, şirketin stratejik planlarında bir değişiklik olmadığını, yalnızca önümüzdeki dönemde büyüme sürecini hızlandırmayı planladıklarını söylüyor. Sekiz yıldır Migros'un pek çok stratejik adımının arkasında olan Tort, şirketin orta ve uzun vadeli büyüme planlarını Ekonomist'ten Ayşegül Sakarya Pehlivan’a anlattı.

-2015 yılında Anadolu Endüstri Holding'in şirketin çoğunluk hisselerini satın almasının ardından Migros'un stratejisinde ve yapılanmasında nasıl bir değişiklik oldu?

-Migros'un stratejisinde çok büyük bir değişiklik yok. Zaten yapılandırılmış bir stratejimiz var. Yeni yönetim kurulunda da o yönde devam eden bir kararımız var. Anadolu Endüstri Holding'in bizim sektörümüzde masanın öbür tarafında ciddi bir tecrübesi de bulunuyor. Dolayısıyla ikisi bir araya geldiğinde birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Daha güçlenerek ilerliyoruz. Onun dışında stratejimizde bir değişiklik olmaz, büyümeyi biraz daha hızlandırırız diye düşünüyorum.

-Yurt dışına açılmayı planlıyor musunuz?

-Yurt dışı için hemen 2016'da bir gelişme olmayacak. Ancak çevre coğrafyayla ilgili hem bizim hem de dolu Endüstri Holding'in ciddi bir tecrübesi var. Kendi geliştirdiğimiz know how'imrz bu coğrafyada herkesin perakendecilik anlamında sahip olmadığı bir know how. Bunu o ülkelere götürdüğümüzde başarılı olabiliriz. Sorun o ülkelerde istikrarın sağlanması. İstikrar sağlandığında zaman içinde kademe kademe büyüyeceğiz.

-Beş yıllık projeksiyona baktığınızda kendinizi ne zaman yurt dışında görüyorsunuz? Gündeminizde hangi ülkeler var?

-Birkaç yılımız daha var. Önce kendi yapılanmamızı sağlamamız gerekiyor. Hala Türkiye'de ciddi bir büyüme potansiyeli var. Türkiye önceliğimiz aynen devam edecek. Ondan sonra orta vadede yurtdışı için harekete geçeceğiz. Pazar olarak özel bir ülke söyleyemem ama çevre coğrafyalarda araştırmalarımız sürüyor.

-Sektörde trend olarak küçük mağazaların ön plana çıktığını görüyoruz. Sizin de farklı konseptleriniz var. Büyümede hangisi öne çıkıyor?

Bizim 3M, Migros Jet, MacroCenter gibi farklı konseptlerimiz var. Bunları belli bir dengede tutuyoruz. Bir yere özel olarak konsantre olmak gibi bir planımız yok. Hepsinin kendi müşteri profili var. Macro'nun müşteri profili belli, o her yıl çok hızlı büyüyor. Macro'da 35 mağazamız var. Yakın lokasyon mağazacılığı alanında Migros Jet'in kendine göre bir kulvarı ve büyüme alanı var. Türkiye'nin demografik yapısına, şehirleşmeye bakıldığında onun potansiyeli daha büyük. Ama büyük mağazacılık bizim en tecrübeli olduğumuz alan. Burada da hala ciddi bir potansiyel var. Yılda 20-30 tane açıyoruz. Migros Jet'ten 100 tane açıyoruz. Tek M’lerden yılda 50-60 tane açıyoruz. Ama cirodaki etkilerine bakarsak hala dengeli olduğunu söyleyebiliriz.

-Perakende sektöründe en önemli sorun kâr. Sizin 2015 yılında kârlılığınız nasıldı

-2015 yılını 9,4 milyar TL ciroyla kapattık. Geçen yıl Amortisman, Faiz, Vergi Öncesi kâr marjımızı (EBİTDA) yüzde 6,4 olarak açıkladık. Bu yıl da benzer rakamları hedefleyeceğiz. Bu yıl daha güç olacak çünkü asgari ücrette artış var. Kur hareketleri kaynaklı masraflarımızda artışlar var. Onlara yönelik olarak bu yıl çabanın daha yüksek olması lazım.

-Bu süreci yönetebilmek için nasıl bir strateji izleyeceksiniz?

-Buradaki en önemli ilaç, operasyon yönetimi. Büyümeyle gelen birtakım riskler ve avantajlar var. Tedarik zinciri, satın alma yönetimi, mal dağıtımı, özellikle taze ürünlerde çok kritik konular arasında. Bunların derleme, toplama, depolama ve dağıtım süreçlerinde inanılmaz israflar var. Buralarda sürekli verimlilik çalışmaları yapıyoruz. Mesela mağaza optimizasyonları üzerinde çalışıyoruz.

-Kârlılığı artırmayı sağlayan özel bir projeniz var mı?

-Tabii, her alanda mağazacılık, çalışan verimliği gibi konularda çalışmalarımız var. Şirketin kendi içinde en az 8-10 tane projesi bulunuyor. Mesela bir tanesi mağaza alanlarını ve çalışma saatlerini optimize etmekle ilgili. Mal dağıtımı ve mağaza stoklarını optimize etmek gibi baslıklarımız var.

-2016 yılı için beklentileriniz nedir?

-2016'da normal şartlarda, son dönemdeki tatsızlıkları saymazsak, olumsuz bir tablo görmüyorum. Geçen yıl gıda perakendesi yüzde 10-11 mertebesinde büyüdü. Bu ortamın devam etmeyeceğini düşünürsek geçen yılın üzerinde bir büyüme bekliyorum. Sektörde ciddi bir rekabet ortamı var. Bunun getirdiği bir maliyet baskısı var. Bu ortamda en büyük hadise verimlilik. En büyük marifet büyümek değil, verimli çalışmayı becerebilmek. Herkesin bir numaralı önceliği bu olmalı. En az onun kadar önemli, belirli bir şehirleşme var artık. Bunun perakendecilere çok önemli mesajları var. Bunları doğru okumamız gerekiyor. Mağazaları ne büyüklükte ve nerede açacağız, doğru okumak lazım.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)