E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTom Lee öngörülerinde nasıl haklı çıktı?---

Tom Lee öngörülerinde nasıl haklı çıktı?

Tom Lee öngörülerinde nasıl haklı çıktı?
26 Temmuz 2023 - 12:25 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, piyasa öngörüsünde haklı çıkmasını enflasyon tahminine ve ABD’li şirketelere duyduğu güvene bağlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, beklentilerin aksine 2023 yılını belirgin bir yükselişle sürdürüyor. Hisse senedi piyasalarındaki ralliye dair öngörülerinde haklı çıkan nadir isimlerden Tom Lee, bunu enflasyonu doğru öngörmesine borçlu olduğunu söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street’in en büyük ve saygın boğalarından biri olarak kabul edilen Fundstrat’tan analist Tom Lee, tahminlerindeki doğruluğun kurumsal Amerika’ya olan inancından ve enflasyona dair yerinde öngörülerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Ralliyi öngördü

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, kötümserler, Tom Lee'den nefret etmeyi seviyor. Butik yatırım ve araştırma firması Fundstrat Global Advisors'ın kurucu ortağı ve araştırma başkanı olan Tom Lee, iyimser piyasa tahminleri nedeniyle Wall Street'in en büyük boğalarından biri olarak kabul ediliyor. Toz pembe bir görünüm piyasalar söz konusu olduğunda 2022 yılında olduğu gibi her zaman işe yaramasa da eski JPMorgan baş sermaye stratejisti, doğru olduğu ortaya çıkan fikir birliği dışı çağrılar yapma becerisine oldukça sahip gözüküyor. Lee, bu alışkanlığını bu yıl da sürdürdü ve genel kanaatin aksine tahminleriyle piyasaları doğru öngördü.

2022 yılı Aralık ayında, çoğu yatırım bankası ‘2022 ayı piyasası’nın bir sonraki yıl boyunca devam edeceği konusunda uyarıda bulunurken Tom Lee müşterilerine düşüşü satın almalarını söyledi. Enflasyonun düşmesiyle büyüme hisse senetleri endeksinin yıl sonuna kadar yüzde 20'den fazla artarak endeksi 4.750 puana çıkaracağını iddia etti.

Yaklaşık yedi ay sonra, Lee'nin tahmininin ‘tam anlamıyla doğru’ olduğu kanıtlandı. S&P 500, yıldan bugüne yaklaşık yüzde 20 oranında arttı ve Dow Jones Sanayi Ortalaması art arda 12 gün boyunca yükseldi. Bu, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana sadece 5 kez yaşandı.

Yükseliş eğiliminin nedeni

Peki başta Morgan Stanley olmak üzere diğer dev yatırım bankaları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz artırma kampanyasının nihayetinde bir resesyonu ve piyasa çöküşünü tetikleyeceğinden eminken Lee'nin bu denli yükseliş taraftarı olmasına neden olan şey neydi?

Kıdemli piyasa gözlemcisi Lee, “Bence en büyük fark, enflasyonun dahili göstergelerine bakıyor olmamız ve enflasyonun konsensüsün ve hatta Fed'in bile beklediğinden daha düşük bir kayma patikasında olduğunu düşünmemizdi. Bunun Fed'in enflasyonla mücadelesinden bir nevi geri adım atması için iyi bir şans olduğunu düşündük. Muhtemelen en önemli şey buydu” diyor.

Wall Street'teki meslektaşlarının enflasyonun yüzde 4 ila 5 civarında ‘yapışkan' seyredeceğine dair ısrarlı tahminlerine rağmen, Lee bu yıl enflasyonu düşürme teorisine bağlı kaldı ve yine haklı çıktı. Ve tüketici fiyat endeksi ile ölçülen yıldan yıla enflasyon, bir yıl önce aynı aya göre yüzde 9,1'lik yüksek seviyesinin oldukça altında kalarak Haziran ayında yüzde 3 seviyesine kadar geriledi.

Kurumsal dayanıklılık, karamsar eğilim ve nakit birikmesi

Enflasyonun düşmesinin ötesinde Lee, yılın başında Wall Street’teki meslektaşlarının çoğundan daha fazla ‘kurumsal dayanıklılığa’ inandığını söyledi. Lee, “Geçen yıl şirketlere bu büyük yürüyüş döngüsüne hazırlanmaları için haber verildiğini düşünüyorum. Bu performansın hisse senedi fiyatlarını bu noktadan itibaren ‘desteklemesi' gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak, Lee, yükseliş eğiliminde kalmaya devam ettiğini çünkü meslektaşlarının fazlasıyla düşüş eğiliminde olmayı sürdürdüğünü söylüyor. Lee, Wall Street hisse senedi stratejistlerinin S&P 500 Endeksi için ortalama yıl sonu fiyat hedefinin yüzde 8'lik bir düşüş anlamına geldiğini belirterek, “Çoğu profesyonel yatırımcı piyasanın düşeceğini düşünüyor. İnsanlar düşüş eğilimi gösteriyor ve satmaya hazır. Hiç kimse bunu yükselen yeni bir boğa piyasası olarak gerçekten kucaklamıyor” diyor.

Lee'ye göre, profesyonel yatırımcıların aşırı karamsar eğilimleri, kenarda çok fazla nakit birikmesine yol açtı ve bu nakit, düştüklerinde hisse senetlerine yatırılarak fiyatların yükselmesine zemin oluşturuyor.

Piyasaları neler bekliyor?

Tekrarlanan resesyon tahminlerine ve yatırımcıların yapay zeka tarafından yaratılan borsa balonu anlatısına rağmen Lee, bu ayın başlarında S&P 500 için fiyat hedefini 4.825 puana yükseltmeye karar vermiş durumda ve bu da endekste yıl sonuna kadar yüzde 5,5'lik potansiyel bir sıçrama anlamına geliyor.

Lee, enflasyonun azalmasıyla birlikte, Fed'in ekonomik büyümeyi artırmaya yardımcı olması gereken faiz artırım kampanyasını bu yıl sonunda durduracağına inanıyor. Lee, “Daha düşük ipotek oranları şeklinde pek çok potansiyel teşvik geliyor. 10 yıllık Hazine getirisinin yüzde 3,7 ve 30 yıllık ipotek oranının yüzde 5 civarında olması gerekiyor. Bu düşüşün gerçekleşmesi ise, hisse senedi piyasaları için çok büyük bir teşvik anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Ayrıca, Lee, ABD ekonomisinde geçen yılki GSYİH'nın iki çeyrekte zaten negatif olduğunu belirterek gelecek iki yıl içinde ABD ekonomisinde bir resesyonun veya bir borsa çöküşünün pek olası olmadığını savunuyor ve ekliyor: “Şirketler vanalarını kıstı, hata yapmayacaklardır.”

Düzeltme işaretleri olsa da…

Lee ve ekibi, hisse senetlerinin yükselişini sürdüreceğine inanıyor, ancak yılın geri kalanında piyasa liderlerinin çok farklı olabileceğinin de altını çiziyor.

Büyük teknoloji hisseleri ve özellikle Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla ve Meta’yı içeren ve şu anda ‘Muhteşem Yedili’ (Magnificent Seven) olarak adlandırılan şirketler grubu 2023 yılı boyunca yükselişteydi. Ancak Lee, boğa piyasasının yıl sonuna kadar teknoloji firmaları ile sanayi ve finans sektörlerindeki şirketlere yayılabileceğini söylüyor.

Lee bile geçen hafta piyasanın ‘aşırı alım' ve 'kötü haberlere karşı savunmasız’ göründüğü için yakın vadede dalgalanma yaşamasını beklediğini itiraf etmişti. Ancak Lee, yatırımcıların aşırı düşüş eğiliminde olduğuna inanıyor ve bunun da gelecek herhangi bir düzeltmenin altında bir zemin oluşturmasını bekliyor. Lee, “Düzeltme işaretleri olduğu görüşüne biraz sempati duyuyorum. Ancak diğer taraftan, aceleci bir tavırla bu seviyeleri zirve olarak nitelendiren çok fazla kişi olduğunu düşünüyorum. Bu da beni, zayıflığımız ne olursa olsun, sonunda sığ bir düzeltmede kalacağımız fikrine yaklaştırıyor” diyor.

Fundstrat: Borsa, enflasyon verisiyle birlikte yükselişe geçebilir

 

Fundstrat: Dezenflasyon, hisse senetlerine yarayacak

 

Fundstrat: Yaklaşan kazanç sezonu, ayılara havlu attırabilir

 

Fundstrat: Borsalar büyük yükselişe hazırlanıyor

 

Fundstrat: Fed’in yüksek faiz politikası sona erebilir

 

Fundstrat: Borsaları bireysel yatırımcılar yukarı taşıyacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)