E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTL kanadında gündem oldukça yoğun---

TL kanadında gündem oldukça yoğun

TL kanadında gündem oldukça yoğun
03 Aralık 2021 - 11:00 borsagundem.com

Dolar/TL, güne artışla başlamasının ardından 13,74 seviyelerinde işlem gördü.

BORSAGUNDEM.COM

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 2,9 üzerinde 13,6953'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.50 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,3 artışla 13,7400 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 0,18 değer kazanarak 15,5020'den, sterlin/TL yüzde yatay seyirle 18,2330'dan satıldı.

Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 96,3 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalışla 1,1290'dan alıcı buldu.

Yurt içinde açıklanan enflasyon verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık yüzde 3,51, yıllık yüzde 21,31 artış ile tahminleri aştı.

Anadolu Yatırım teknik bülteninde, “Dolar/TL kuru dün 13,15-13,82 bandında hareket etti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu konuşmasında, faiz indirimi için sınırlı alan kaldığını ve Aralıkta bu alanın kullanılacağını belirtti. Mevcut para politikasının birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk yarısında görüleceğini söyledi. Önceki gün yapılan dövize müdahale için de piyasadaki oynaklığı gidermek için yapıldığını söyledi. Kavcıoğlu, döviz piyasalarına olan duruşlarını bu ay açıklayacakları para ve politikası metninde açıklayacaklarını da belirtti. Teknik olarak kurda 13,40 – 13,70 bandı dışındaki fiyatlamaların yön tayini açısından takip edilmelidir. Yukarıda 13,70 – 13,90 dirençleri, aşağıda ise 13,50 kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Bugün yurt içinde açıklanacak Kasım ayı TÜFE oranları fiyatlamalarda önemli olabilir. Foreks anketine göre Kasımda TÜFE’nin aylık %3,00, yıllık %20,71 olması bekleniyor. ABD tarafında ise tarım dışı istihdam verileri piyasalar tarafından takip edilecek.” denildi.

İnfo Yatırım dolar/TL teknik analizinde, “TL kanadında son günlerde gündem oldukça yoğun. TCMB’nin son toplantılarında faiz indirim yoluna gitmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizler hakkında yorumları paritede ki fiyatlamalarda etkili oldu. Parite tarihi zirvelerini yenilerken, hafta içerisinde TCMB piyasalara doğrudan müdahalede bulundu ve Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası’nda piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti. Yapılan açıklamada döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları neden olarak gösterildi. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda Lütfi Elvan görevinden ayrıldı ve yerine Nurettin Nebati atandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni Başkanı Nebat yaptığı ilk açıklamasında; düşük faiz politikasının uygulanmasında kararlı olduklarını dile getirdi. Haftanın son işlem gününde ise yurtiçinden gelecek olan TÜFE verisi takip edilecek. 10:00’da açıklanacak olan veriler ile birlikte TL varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. Diğer yandan ABD kanadında da 16:30’da Tarım Dışı İstihdam verisi küresel bazda hareketliliği artıracak ekonomik verilerin başında yer alıyor. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 14.00 ve 14.25 seviyeleri psikolojik direnç noktaları olarak; 13.46 – 13.13 – 12.65 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. ” diye belirtiliyor.

Şeker Yatırım bülteninde de, “Gözler ABD Verilerinde” başlığı ile analiz şu şekilde: 

1.13’ün üzerinde tutunmaya çalışan EURUSD paritesi dünü 1.1299 seviyesinden kapattı. Dalgalı seyrine devam eden USDTRY, gün boyu yükselişini koruyarak 13.6292 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Dün satışların ağır bastığı ons altında kapanış 1768 dolar düzeyinden oldu. Veri akışı açısından sakin bir gün olurken, Euro Bölgesi işsizlik oranı beklendiği gibi %7.3 arttı. Bunun yanı sıra ABD’de haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin altında gelerek 222 bin düzeyinde açıklandı. Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü “negatif”e indirdi. Fitch raporunda, “TCMB’nin erken parasal gevşeme döngüsü ve daha fazla faiz indirimi veya 2023 başkanlık seçimleri öncesi ek ekonomik teşvikler yurtiçi güvende erozyona yol açıyor. Bu durum lirada, gün içinde benzeri görülmemiş oynaklık dahil, keskin bir düşüş ve artan enflasyon olarak kendisini gösteriyor” değerlendirmesi yapıldı. Bugünün kritik datası olan ABD istihdam verileri, piyasayı etkileyebileceğinden dikkatle takip edilmelidir.

Euro aleyhine fiyatlamaların izlendiği EURUSD paritesinde satışların yoğunlaşması halinde 1.1275 seviyesi test edilebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 1.1254 desteğine kadar geri çekilmeler olabilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise sırasıyla 1.1317 ve 1.1358 direnç noktaları hedeflenebilir.

Yükseliş eğiliminde olan Dolar/TL kurunun 13.80 üzerindeki fiyatlamalarında Türk Lirası aleyhine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Bu durumda 14.1037 direnç noktası test edilebilir. Kurun olası geri çekilmelerinde ise 13.2154 ve 12.9327 seviyeleri destek oluşturabilir.

Beklentileri aşan enflasyon sonrası kurlarda son durum

Piyasaların veri yoğunluğu sürecek: Enflasyon ana başlık!

Enflasyon yüzde 21.31!

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)