E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTicaret savaşları küresel piyasaları sarsıyor---

Ticaret savaşları küresel piyasaları sarsıyor

Ticaret savaşları küresel piyasaları sarsıyor
01 Ağustos 2018 - 09:09 borsagundem.com

ABD'nin Çin'e ek yüzde 25 daha gümrük vergisi getireceği beklentileri piyasalara olumsuz yasıdı

Asya borsaları Wall Street'ten destek bularak yükselirken, ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirmeyi değerlendirdiği yönündeki haberler iki ülke arasındaki ticaret savaşı hakkındaki endişeleri tekrar tetikledi.

Küresel piyasalar ABD ile Çin'in ticaret gerilimini azaltmayı amaçlayan görüşmeleri tekrar başlatmaya çalıştığı şeklinde Bloomberg'de yer alan haberle dün ılımlı yükseldi. Ancak bu haberin ardından ABD'nin 200 milyar dolarlık ürüne yüzde 25 gümrük vergisi planladığı haberi tekrar piyasalara belirsizlik getirdi. Yuan ve Avustralya doları değer yitirdi.

Reuters'a bilgi veren bir kaynak ABD'nin gümrük vergisi artırma planını bugünden itibaren açıklayabileceğini ifade etti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 artıda bulunurken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.8 yükseldi. S&P 500 vadeli işlemleri artıya geçtikten sonra kazanımlarını geri vererek yatay seyrediyor. 

DÖVİZ

Dolar, ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen alınan gümrük vergisini yüzde 25'e artırmaya hazırlandığı yönündeki haberlerin ardından yuan ve küresel ekonomik büyümeden destek bulan para birimleri karşısında değer kazandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın söz konusu ürünlere en başta bildirilen yüzde 10 yerine yüzde 25 gümrük vergisini getirmeyi planladığını bildiren bu haberler yuanın dolar karşısında yüzde 0.4 değer yitirerek dolar/yuan paritesinin 6.8290'a yükselmesine yol açtı. Bir kaynak Beyaz Saray'ın gümrük vergilerini yükseltme planını bugünden itibaren her an
açıklayabileceğini ifade etti. Döviz piyasalarında Çin ile ilgili gelişmelerin fiyatlandığı başlıca para birimlerinden Avustralya doları yüzde 0.2 değer yitirdi.

Doların başlıca para birimleri karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 yükselişle 94.577'ye çıktı.
Yatırımcılar ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin yanı sıra Fed'in bu akşamki, İngiltere Merkez Bankası'nın ise yarınki para politikası kararını bekliyorlar. Fed'in faiz oranlarını sabit tutması ve bu yıl iki kez daha artırıma gitmesi bekleniyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'de ham petrol stoklarının beklentilerden fazla yükselmesinin yanı sıra ABD ile Çin arasında artan ticaret gerilimine paralel olarak Asya'da yavaşlama sinyalleri veren ekonomik büyüme nedeniyle geriledi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 1.8 geriledikten sonra bugün de yüzde 0.3 düşüşle 73.97 dolara geriledi. ABD ham petrolü dün yüzde 2'ye yakın geriledikten sonra bugün yüzde 0.5 daha gerileyerek 68.39 dolarda bulunuyor. Brent ham petrolü Temmuz ayında yüzde 6, ABD petrolü ise yüzde 7 değer kaybederek Temmuz 2016'dan bu yana aylık bazda en yüksek kayıpları kaydetti. ABD'de özel sektörü temsil eden API'nin ham petrol stoklarının geçen hafta 5.6 milyon varil
arttığını gösteren verisi düşüşte etkili oldu. Stoklarda Reuters anketine göre 2.8 milyon varil
artış bekleniyordu. ABD'nin resmi ham petrol stok verisi bugün açıklanacak. 

ALTIN

Altın fiyatları, ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen daha gümrük vergisi alacağı haberlerinin ardından doların değer kazanmasına paralel geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün hafif yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 1,221.78 dolarda bulunuyor.

Trump yönetimi, ticaret politikası alanında taviz almak için üzerinde baskı kurmaya çalıştığı Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)